Yapılan Araştırmaya Göre Oyun Oynayan Çocuklar Bilişsel Konularda Daha İyi Performans Sergiliyor

Yıllar boyunca ailemizden bilgisayarda uzun saatler geçirdiğimiz ve çok oyun oynadığımız gerekçesiyle laf yedik. Çocukluğunda evinde bilgisayar olan her çocuk ailesinden en azından bir defa 'Çok fazla oyun oynuyorsun aklın hep bunlarda, beynine yazık' şeklinde azar yemiştir. Ortaya konan son araştırmalara göre durum hiç de böyle değil. Amerika merkezli National Institute of Health yaptığı araştırmada oyun oynayan çocukların bilişsel konularda daha iyi performans sergileyebileceğini söyledi.

Küçüklüğümüzden beri oyun oynamanın bizlere ve beynimize zarar verdiğini duyarak büyüdük.

Ebeveynlerin çocuklarının bilgisayar başında geçirdiği süre konusunda bir hayli hassas oldukları herkes tarafından bilinen bir gerçek. Oynadığımız oyunlar ne olursa olsun bizlere temkinde bulunmaktan ve uyarı yapmaktan geri durmuyorlar. Hatta birçok durumda oynadığımız oyunların bize ve beynimize zarar verdiğini, bizleri kötü etkilediğini söyleyerek ekran başından uzaklaştırmaya çalışıyorlar. Yapılan son araştırmalara göre hiç de böyle değil. Aksine tam tersi.

Amerika merkezli National Institute of Health, yaptığı çalışmalarda ilgin bulgulara ulaştı.

National Institute of Health tarafından yapılan araştırmalara göre bilgisayarda oyun oynayan çocuklar, oynamayan çocuklara göre bilişsel konularda yapılan testlerde daha iyi sonuçlar gösteriyor. Uzmanların gözlemlerine göre günde 3-4 saatini video oyunlarına ayıran çocuklar, hafıza ve dürtü kontrolü gibi bilişsel beceri testlerde hiç oyun oynamayan çocuklara göre daha iyi performans gösteriyor.

Yapılan çalışamda yaklaşık 2000 çocuğun davranışları gözlemlendi.

National Institute of Health yaptığı araştırmada 9 ve 10 yaşlarında 2000'e yakın çocuğun davranışlarını izledi ve teste tabi tuttu. Çocuklar oyun oynayıp oynamamalarına göre iki farklı gruba ayrıldılar. Yapılan testlerde oyun oynayanların hafıza, ezberleme ve dürtüsel davranışlarını kontrol etme konusunda daha hızlı ve daha doğru bir şekilde sonuçlara ulaştığı kaydedildi. Ayrıca çocukların beyinlerini de izleyen uzmanlar oyun oynayanların testler sırasında daha yoğun ve yüksek beyin aktiviteleri gösterdiğini söyledi.

Oyun oynamanın iyi yanlarını ortaya koyan araştırmalar olduğu gibi kötü yanlarına da değinen çok sayıda araştırma bulunmakta.

NIH tarafından yapılan araştırma oyun oynamanın iyi yanlarını ortaya koymuş olsa da geçmişte kötü yanlarına da değinen çok sayıda araştırma yapıldı. Özellikle oyuna harcanan süre çok arttığında ve oyuncu kontrolünü kaybetmeye başladığında istenmeyen durumlarla karşlılaşılabiliyor. Bunlardan kaçınmanın en iyi ve doğru yolu ise günlük oyuna harcanan süreye dikkat etmek ve kendinizi erkan başında olanlara fazla kaptırmamak

İlginizi Çekebilir

Kim Demiş Oyunlar Zaman Kaybı Diye: Oyunlar Sayesinde Öğrendiğimiz 10 Şey
Bir Oyun Karakteri Olsan Süper Gücün Ne Olurdu?
Bu Oyunların Hangi Şehirde Geçtiğini Bulabilecek misin?

Popüler İçerikler

Fenerbahçe Genel Sekreteri Burak Kızılhan'ın Açıklamaları Gündem Oldu: ''Sponsorlarımız Yasal ve Helal''
TÜİK, Ekim Ayı Enflasyonunu Açıkladı: Yıllık 48,58'e Geriledi! Kira Zam Oranı da Belli Oldu
Yapay Zekaya Vergi Geldi: ChatGPT Üyeliklerine KDV Zammına Tepki Yağdı