Yapılan Araştırmalara Göre Bilgisayar Oyunları ve Şiddete Eğilim Arasında Hiçbir Bağlantı Yok!

'Siber Psikoloji Davranışı ve Sosyal Ağ' dergisi geçtiğimiz günlerde yayınladığı araştırmada...

... 10 yaşından 23 yaşındaki yetişkinlik dönemine kadar şiddet içerikli bilgisayar oyunları oynayan kişilerin davranışlarını inceledi.

'Grand Theft Auto ile Büyümek: Ergenlik Döneminde Şiddet İçerikli Bilgisayar Oyunları Oynamanın Büyümeye Etkisi Hakkında 10 Yıllık Araştırma' adıyla yayınlanan çalışmada bilgisayar oyunları oynayan kişilerin 10 yıl sonraki saldırganlık düzeyleri arasında hiçbir bağ bulunamadı.

Yapılan bu detaylı araştırmada verileri analiz etmek için kişi merkezli yaklaşım olarak da bilinen daha çağdaş bir yaklaşım benimsendi.

Geleneksel çalışmalar araştırmacıların her bir değişkeni veya karakteristiği başka bir değişkenle ilişkili olarak ele aldığı değişken merkezli bir yaklaşım kullanıyor olmasına rağmen bu çalışmada farklı metodolojiler geliştirildi. Bu da araştırmada ele alınan kişilerin gruplar üzerinden karşılaştırılmasını sağladı. Bu araştırmada olduğu gibi kişi merkezli yaklaşımda araştırmacılar, bu değişkenlerin bireyler arasında nasıl karşılaştırıldığını belirlemek için çeşitli algoritmaları değişkenler ile birleştirdi. Yani bu yaklaşım aslında değişkenlerin bireyle nasıl ve ne kadar ilişkili olduğuna dair daha doğru bir yorumun yapılmasına olanak tanıdı.

Bu nedenle aslında bu çalışmada benzer olan ve zaman içinde benzer şekilde değişen özellikleri paylaşan bireyler gruplara ayrıldı.

2007 yılında başlayan araştırmada özellikle de büyük kuzeybatı şehirlerinde yaşayan (Wave 1) katılımcı ailelerden danışmanları aracılığıyla çeşitli anketleri doldurmaları talep edildi. Katılımcıların %65'i Avrupa kökenli beyaz, %12'si siyahi, %19'u çok etnikli ve %4'ü diğer olarak kategorize edildi. Düşük sosyoekonomik statüye sahip aileler araştırmaya katılım gösteremediklerinden dolayı araştırma boyunca çeşitli el ilanları vasıtasıyla araştırmaya dahil edilmeye çalışıldı.

Bilgisayar oyunlarının şiddet içerikli olup olmaması ve ne kadar olduğunun ölçeklendirilmesi ise Common Sense Media aracılığıyla saptandı.

Araştırma boyunca katılımcılar saldırganlık, depresif belirtiler, anksiyete belirtileri ve toplum yanlısı davranış gibi çeşitli davranışsal özelliklerine göre değerlendirildi.

Çıkan sonuçlara göre erkekler kadınlara oranla şiddet içerikli oyunlar oynamaya daha meyilliler.

Bilgisayar oyunları ise araştırmada üç kategoriye ayrıldı: Bireylerin erken yaşta yüksek düzeyde şiddet içeren video oyunları oynadıklarını gösteren yüksek düzeyde şiddet (%4), orta düzeyde şiddet (%23) yani aslında şiddet içerikli bilgisayar oyunları erken yaşta orta düzeydeydi ve son olarak, düşük düzeyde şiddet (%73).

Yani araştırmaya göre yüksek ve düşük düzeyde şiddet içerikli bilgisayar oyunu oynayanların arasında davranışsal olarak hiçbir fark olmadığı ortaya çıktı.

Bu nedenle erken yaşta yüksek düzeyde şiddet içeren video oyunları oynayan ergenlerin, erken yaşta daha az süre şiddet içeren video oyunları oynayan veya hiç oynamayanlara göre yaşamının ilerleyen dönemlerinde daha saldırgan davranışlar göstermediği bilimsel olarak kanıtlanmış oldu.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Kız Arkadaşının Haberi Olmadan Yaptırdığı DNA Testiyle 30 Yıllık Aile Sırrını Ortaya Çıkaran Talihsiz Adam

👇

Kulaklarınıza İnanamayacaksınız! Hamile Kadınların Plasentalarında İlk Kez Mikroplastik Bulundu

👇

Paranormal mi Yoksa Gerçek mi? Korku Filmlerinden Bile Daha Ürpertici Olduğu Düşünülen 'Amityville Cinayeti'

Popüler İçerikler

Yalı Çapkını Hayranları Ferit'i Görmek İçin Tekneyle Sete Gitti!
Kızılcık Şerbeti Umut'un En Başından Beri "Umutsuz Vaka" Olduğunu Anlatan Enfes Flood
Komplo Teorilerine Neden Olan ve Irkçı Saldırıya Maruz Kalan Siyahi Çocuğun Ailesi Konuştu
YORUMLAR
30.12.2020

Bir saat önce GTA IV indirmiştim. 1-2 gün oynayıp gaza gelecektim. Herkesin evini tarayıp oyunlara suç atacaktım. Olmadı bu.

30.12.2020

İlkokul çağlarından bu yaşıma kadar oynadığım türlü oyunlar neticesinde ve çevremdeki oyun sever arkadaşlarımda da gözlemlediğim kadarıyla; ne şiddete meyilli olduk, ne cinsel tacize yatkın olduk.

30.12.2020

Doğru değil.... Dört buçuk yaşındaki yeğenimin elinden oyun oynadığı telefonu al, sana şiddete eğilimin ne olduğunu göstersin!...

30.12.2020

Bunun oyunlarla alakası yok senin elinden bu anlamsız fikirlerini salladığın telefonu alsam sen de benzer bir tepki verirsin

TÜM YORUMLARI OKU (9)