Yapay Zekayla Asılsız Haber Yapan Adam Kamu Düzenini Bozduğu İddiasıyla Tutuklandı!

25 Nisan'da Çinli bir adam blog sayfasında yapay zeka yazılımı olan ChatGPT'yi kullanarak asılsız bir haber yayınladı. Binlerce tıklama alan habere ilişkin tutuklanma gerçekleşti. İçeriğimizde sizler için yapay zekanın sebep olduğu ilk tutuklanma haberine yer verdik.👇

Yapay zeka denince akıllara ilk gelen ChatGPT, rutin hayatımızda da oldukça sık kullandığımız bir yazılım olmaya başladı.

Elbette ki bu kadar sık kullanılması beraberinde birçok sorun da getirmekte.

South China Morning Post gazetesine göre Çin'de yapay zekanın kötüye kullanımıyla ilgili ülkede ilk tutuklama gerçekleşti.

Hong soyadlı adam, 25 Nisan'da yerel bir tren kazasında 9 kişinin öldüğünü iddia ettiği bir makale yazmak için ChatGPT kullandı.

Bu makale, Baidu isimli şirket tarafından işletilen blog tarzı bir platformda 20'den fazla hesap tarafından paylaşıldı ve yetkililer fark edene kadar 15 binden fazla tıklanma aldı.

Gansu eyaletindeki polis, Hong'u "yanlış ve gerçek olmayan bilgiler üretmek için yapay zeka teknolojisini kullanmaktan" gözaltına aldıklarını söyledi.

Çin'de erişimi mümkün olmayan ChatGPT'ye VPN ağı kullanarak eriştiği ortaya çıkan Hong'u Gansu polisi kamu düzenini bozmak için geçerli olan ve internette yanlış haberlerin yayılmasını içeren bir suç gerekçesiyle tutukladı.

Bu, normalde en fazla 5 yıl hapis cezası olan ancak ağır suçlar için 10 yıla kadar çıkabilen bir suçtur.

AI tarafından üretilen yanlış bilgiler sadece Çin'deki değil aynı zamanda ABD'deki uzmanları da yanlış bilginin yayılması konusunda endişelendirmekte.

Nisan ayında ABD'nin 2 büyük partilerinden biri olan GOP, Başkan Biden'ın yeniden seçilip seçilmeyeceğini gösteren yapay zeka tarafından oluşturulan bir reklam yayınladı.

www.youtube.com

Bu reklam 'AI tarafından oluşturuldu.' ibaresiyle yayınlanmış olsa da, olayların ve insanların sahte görüntüleri insanları yanıltabilmekteydi.

Bu durumla ilgili başka bir örnek ise Norveç Uluslararası Af Örgütü'nün Kolombiya Ulusal Grevi'nin ikinci yıldönümüne dikkat çekmek için yapay zeka tarafından oluşturulan görüntüler yayınlamasıydı.

twitter.com

Bu görüntülerde Kolombiya bayrağı yanlış tasvir edildi ve gerçek protestocular yerine sahte insanlar çizildi.

ChatGPT dünya çapında giderek daha popüler hale geldiğinden beri, Çin Siber Uzay İdaresi'ndeki Çinli parlamenterler, şirketlerin yapay zekayı nasıl geliştirdiğiyle ilgili yasalar hazırlamaya çalışıyorlar.

Önerilen düzenlemeler arasında yanlış bilgi üretmemek, yapay zeka kullanılarak yapılan içeriği açıkça etiketlemek ve yapay zekayı eğitmek için kullanılan verilerin etnik köken, ırk ve cinsiyete karşı ayrımcılık yapmamasını sağlamak yer alıyor.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Yapay Zeka Sohbet Robotu Chatbot İki Çocuk Babası Adamın İntiharıyla Suçlanıyor!
Yapay Zeka Yenilikleri Devam Ediyor: Hayatını Kaybeden Yakınlarınızla Dilediğiniz Zaman Konuşabilirsiniz!
Terapistinizmiş Gibi Sohbet Edip Derdinizi Paylaşabileceğiniz Yapay Zekaya Sahip Sohbet Robotu Uygulaması

Popüler İçerikler

Kendisini ‘Cinsel Terapist’ Olarak Tanıtan Buse Aydın’ın Yetkisi Yokmuş!
Otoyol ve Köprü Geçiş Ücretlerine Zam!
Karısının Başka Biriyle İlişkiye Girdiğini İzleyen Adamdan Şaşırtan İtiraflar!