Yapay Zeka Tarafından Oluşturulan Sanat Yeni NFT Trendi Olabilir: İşte Nedenleri!

Geçtiğimiz yıl gündemden düşmeyen konu hiç şüphesiz ardı arkası kesilmeyen NFT satışları oldu. Bir süredir gündemde olan yapay zeka algoritmalarının ürettiği NFT sanatı da, değiştirilmez tokenlere yeni anlamlar yüklemeye başladı. Yapay zeka NFT'lerinin sanat sayılıp sayılamayacağına ve yapay zekalara bu anlamda güvenilip güvenilemeyeceğine dair tartışmalar devam ederken, kimilerine göre yeni bir NFT trendi doğdu. 

İşte yapay zeka üretken NFT trendi!

Not: Bu içerik bilgilendirme amaçlı üretilmiştir. Herhangi bir yatırım tavsiyesi içermemektedir. 

NFT satışları rekor üstüne rekor kırarak kripto pazarının en pahalı sektörlerinden oldu.

NFT pazarı 2021'de 25 milyar dolar değerine ulaşarak, kripto pazarının en fazla rağbet gören sektörlerinden biri oldu. Özellikle sanat eseri NFT satışları, Ağustos 2021'de 93 milyon doları aşarak yeni ilgi odağı haline geldi. CryptoPunks ve Bored Ape Yacht Club gibi popüler projeler ünlü isimlerin uğrak noktası olmaya başladı ve kripto para sektöründeki ilgi, çizgi film ile meme NFT'lere kaydı. Bu projeler şimdiye kadarki en başarılı NFT projeleri olarak geçse de, hayal gücüne ve ileri teknolojiye dayanan yeni bir alt küme yavaş yavaş gelişmeye başladı.

Yapay zeka üretken NFT'ler yeni sanat türü haline gelebilir.

'AI-üretken NFT' olarak geçen bu yeni nesil değiştirilemez tokenler, özellikle yapay zeka, blockchain ve metaverse gibi gelişmeye devam eden alanlara ilgi duyan sanatçılar arasında popüler olmaya başladı. Yapay zeka üretmeye yarayan bu algoritmalar 'GAN (Generative Adversarial Networks)' adı verilen bir teknoloji kullanır. Çift sinir ağı olarak da geçen GAN'lar, üretici adı verilen ilk sinir ağı ile yeni görüntüler üretir. Ayırt edici olan diğer ağ ile de bu görüntülerin gerçekliğini test eder. Her iki ağ birbiriyle iletişim halinde kalarak gelişmeye devam eder, döngü yinelendikçe ortaya daha gerçekçi görüntüler çıkmaya başlar. Bu da insan yargısını makine aracılığıyla üretmeye yarayan yeni nesil bir NFT alt kümesi ortaya çıkarır.

İlk yapay zeka sanat örneği 2018 yılında satışa çıktı.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

GAN tabanlı yapay zeka sanatına ait ilk örnek, Fransız sanatçı kolektifi Obvious tarafından üretilen 'Edmond de Belamy'nin Portesi' adlı eserdi. 14. ve 20. yüzyıl arasındaki 15.000 farklı portreyi referans alarak üretilen bu eser, Ekim 2018'de New York Christie's müzayede evinde açık artırmaya çıkan 10 baskıdan biriydi ve 432.500 dolara satılarak müzayede evinde satışa çıkarılan ilk AI sanat eseri oldu.

2018'den beri yapay zeka odaklı NFT girişimlerinin sayısında artış yaşandı.

Yapay zeka üretken sanat eseri teknolojisi 2018'den beri gelişmesini sürdürdü ve sanat teknolojisini desteklemek için yeni nesil NFT projeleri ortaya çıkmaya başladı. Art AI gibi yapay zeka odaklı girişimlerin sayısında artış yaşanırken, NFT tutkunları da bu yöne kaydı. Art AI'nin kısa süre önce başlattığı GAN tabanlı Eponym yazılımı, yapay zeka ve sanat üretkenliğine insan unsuru ekleyerek sanatçılara çağrıda bulundu. Gelişmeye devam eden bu yeni yazılım, günlük bazda milyonlarca dolarlık ticaret hacmi yaratarak şimdiden NFT pazarının yeni odağı haline gelmeye başladı.

Herkes sanat üretiminde farklı yöntemler kullanabilir, ancak AI destekli algoritmalar bunu benzersiz hale getirir.

Art AI kurucu ortağı olan Eyal Fisher, Eponym yazılımının ETH zincirine sonsuza kadar eklenecek benzersiz token geliştiriciliğine yardımcı olduğunu söyledi. Herhangi bir kelimeyi sanat eserine dönüştürmeye yarayan bu yazılım ile sanatçı olmayanların bile kişisel sanat projeleri üretebileceğini ve gelecekte bu tip eserlerin daha fazla yaygınlaşacağını ekledi. 

Yapay zeka işbirliği ile öne çıkan sanatçı Claire Silver ise, NFT sanat üretiminin yeni bir yöne doğru evrildiğini ve benzersiz bir deneyime dönüştüğünü söyledi.

Eponym, sanat küratörlüğü yapmaya ve yaratım sürecini geliştirmeye destek oluyor.

Eponym, NFT üretmek isteyen herkese AI teknolojisi ile destek oluyor ve kullanıcılar bir kelime ya da kelime öbeği girerek NFT oluşturabiliyor. Benzersiz token üretimi için girilen kelimenin de benzersiz olması gerekiyor. Örneğin Bitcoin adında sadece tek bir Eponym bulunuyor. Oluşturulan NFT ise direkt olarak OpenSea üzerinde satışa çıkarılıyor. 

Sanatın merkezden uzaklaşmasına yönelik bir deney olan Eponym, pek çok kişiye sanat küratörlüğü yapma imkanı sundu ve Opensea'de satışa çıkan ilk Eponym projesi 1 gecede tükendi.

Metascapes, doğadan ilham alan AI destekli NFT üretimine izin veriyor.

Eponym kullanıcılara kendi NFT'lerini oluşturma izni verirken, Metascapes isimli başka bir proje de fotoğraflar üzerinden yapay zeka üretkenliğini destekliyor. Üç fotoğrafçı tarafından geliştirilen Metascapes, AI algoritmalarını doğadan ilham alan NFT'ler üretmek için kullanıyor. İlk koleksiyonunu Şubat başı basması planlanan bu proje de NFT sektörünün yeni odağı olmayı planlıyor.

Yapay zeka öğrendikçe metaverse ve web3 uyumlu görsellerin oluşturulması da daha kolay hale geliyor.

Metascapes geliştirici ekibi projenin arkasında yapay zeka eğitim desteği olduğunu belirtti. Buna göre, eğitim verileri adı verilen görsel ve etiketler yapay zekanın fotoğrafları farklı şekilde yorumlamasına, daha sonra da yeni görseller üretmesine yardımcı oluyor. Yapay zeka geliştikçe daha çabuk öğreniyor ve daha kısa sürede modelleme yapmaya başlıyor. NFT, web3 ve metaverse ile uyumlu olan bu sistem, makineyle çalışarak tamamen yeni bir dünya yaratılmasına izin veriyor.

AI üretken NFT'ler 3 boyutlu avatar ve arazi üretmek için kullanılabilir.

Teknoloji, sanat ve kripto ile ilgilenen pek çok kişi için algoritmanın insana, insanın da algoritmaya ihtiyacı var. Bu algoritma kod yazma, veri toplama, analiz etme, küratörlük yapma ve sanat üretme gibi farklı işlevler için kullanılan dinamik bir süreci tanımlıyor. AI üretken NFT'ler metin ya da fotoğraf üzerinden yeni görsel oluşturma konusunda potansiyelini göstermiş olsa da, bu aşamada yapay zekaya güvenilip güvenilemeyeceği de tartışılmaya devam ediyor.

Profesyonel sanatçıları ve amatörleri destekleyen bu yeni nesil sistemler, herkesin sanat üretmesine izin veriyor. Pek çok kişiye göre metaverse için avatar, arazi ve dünya üretme aşamasında da büyük avantaj sağlıyor. Sandbox ve OpenSea gibi sektör devi platformlarla işbirliği kuran bu uygulamaların, yakın zamanda NFT sektörünün yeni odağı haline gelmesi bekleniyor.

Popüler İçerikler

Tolunay Kafkas, "El Sıkmama" Olayına Müdahil Oldu: Hedefinde Volkan Demirel Var
Berfu ve Eser Yenenler'in 3. Kez O Ses Yılbaşı'na Katılmaları Tepki Topladı
Volkan Demirel, Elini Sıkmadığı Şenol Güneş'le Arasında Geçen Diyaloğu Anlattı