Yapay Zeka, Samanyolu ve Andromeda Arasındaki Gizli Bağlantıları Ortaya Çıkardı

Bilim insanlarının yapay zeka kullanarak hazırladıkları harita, Samanyolu ve Andromeda galaksileri arasındaki gizli iplikleri ortaya çıkardı.

Independent Türkçe'den Uğurcan Yıldız'ın derlediği habere göre haritanın, 4,5 milyar yıl içinde gerçekleşmesi beklenen Andromeda-Samanyolu çarpışmasının bir modelini hazırlamada kullanılabileceği düşünülüyor.

Araştırma ekibi haritada Yerel Grup'a (Samanyolu ve Andremeda da dahil olmak üzere birbirine yakın 54 galaksiye verilen ad) odaklandı.

Araştırmanın ortak yazarı Donghui Jeong, yakınlığına rağmen bu bölgenin haritasını çıkarmanın zor olduğunu söyledi. Pennsylvania State Üniversitesi'nde astofizikçi olan Jeong, bunun sebebi olarak alanın 'görünür maddeden oluşan karmaşık yapılarla dolu olmasını' gösterdi ve şöyle devam etti:

'Galaksilere bakarak karanlık maddenin nerede olduğunu öğrenmek için tersine mühendislik yapmak zorundaydık.'

Karanlık madde, galaksileri bir arada tuttuğu varsayılan bir çeşit yapıştırıcıya benzetilebiliyor.

www.extremetech.com

Işığı yaymadığı, yansıtmadığı veya emmediği için hiçbir zaman doğrudan gözlemlenemeyen karanlık maddenin miktarı diğer maddeler üzerindeki kütle çekim etkileriyle hesaplanıyor.

'Karanlık madde evrenin dinamiklerine hükmediyor.'

Araştırmacılar, makine öğrenimiyle çok sayıda galaksi simülasyonunu kullanarak sistemi eğitti. Sistem hazır hale geldiğinde Samanyolu'nun 6,5 milyar ışık yılı çevresinde görünür maddenin dağılımına ve hareketlerine ait verilerin olduğu Cosmicflows-3 adlı galaksi kataloğunu sisteme yükledi. Bu bölgede 17 binden fazla galaksi var.

Sistem bu sayede Yerel Grup'un haritasını oluşturdu. Haritada, Samanyolu ve Andromeda galaksileri arasındaki gizli bağlantılar da ortaya çıktı. Araştırma ekibi bu iplikler üzerinde çalışmayı planlıyor.

Jeong şöyle konuştu:

'Karanlık madde evrenin dinamiklerine hükmediyor. Yani kaderimizi belirliyor. Çalışmamız sayesinde, bir bilgisayar kullanarak haritanın milyarlarca yıl sonra Yerel Grup'ta ne olacağını göstermesini sağlayabiliriz. Ya da kozmik mahallemizin tarihini öğrenmek için haritayı zamanda geriye doğru götürebiliriz.'

Araştırma, The Astrophysical Journal adlı hakemli bilim dergisinde yayımlandı.

Popüler İçerikler

Araştırma: Türkiye'de En Çok Hangi Yemekler Sipariş Ediliyor?
Bozdoğan Kemeri'ndeki Polis Barikatına Sosyal Medyadan Gelen İlk Tepkiler
Fatih Erbakan'dan Devlet Bahçeli'yi Kızdıracak Sözler: "Dedem Yaşında İnsan"
YORUMLAR
27.06.2021

Sadece küçük bi bölümde 17 bin galaksimi … amınakoyayım bu nasıl bi büyüklüktür aklım almıyo hayal edemiyom

27.06.2021

bazen dusunuyorum, karanlik madde hyper uzaydaki diger evrenlerin kutle cekimi olabilir mi? string teorilerinden biri olan m teorisinin onermesine gore hyper uzay boyutunda ekmek dilimleri gibi dizilmis paralel evrenler mevcut, hyper uzay boyutunda birbirlerine cok yakinlar, 4 temel doga kuvvetinden 3u bulundugumuz boyuta, bizim evrenimizin bulundugu membran duzlemine hapis oldugu icin elektromagnetizma ve nukleer kuvvetler diger paralel evrenlerle etkilesemiyorlar ama bu kutle cekim icin gecerli degil, kutlecekim hyper uzaydada yayiliyor. eger m teorisi gercekse diger paralel evrenlerdeki yildizlarin galaksilerin etkisi tamda simdi gozledigimiz gibi olur. bu evrendeki elektromagnetik kuvvetle etkilesmedikleri icin isik yaymaz, isikla etkilesmez, hayalet gibi olurlar ama yarattiklari kutle cekimin etkisini hissederiz.

27.06.2021

evrenle ilgili ogrenecegimiz daha coook sey var. yuz yil oncesine kadar evreni samanyolundan ibaret saniyorduk, sonradan toz bulutu zannedilen uzak nesnelerin samanyolu gibi baska galaksiler oldugu ve bunlardan yuzmilyarlarcasinin oldugunu kesfettik. evren bir anda milyarlarca trilyonlarca kat genisledi. bugunde gordugumuz evren gerceklik okyanusunun kenarinda ufak bir havuzcuk olabilir. hepsi mumkun.

Bilmem gereken tek şey öldükten sonra nasıl, nerede ve ne olacağımız. gerisi beni ilgilendirmiyor🙄

TÜM YORUMLARI OKU (8)