Günümüzde adından sıkça bahsettiren yapay zeka kavramının tarihi aslında çok eskilere dayanmakta. İçeriğimizde sizler için tarihte devrim niteliğindeki ilk yapay zeka robotu Occultus'a yer verdik. 👇
Günümüzde adından sıkça bahsettiren yapay zeka kavramının tarihi aslında çok eskilere dayanmakta. İçeriğimizde sizler için tarihte devrim niteliğindeki ilk yapay zeka robotu Occultus'a yer verdik. 👇
Bu devrim niteliğindeki robot insan dilini anlayabilen ve çevresiyle etkileşime girebilen türünün ilk örneğiydi. Kendi başına hareket edebiliyor, komutlara yanıt verebiliyor ve insanlarla anlaşılır bir şekilde etkileşime girebiliyordu.
Teknolojik bir mucize olmasının yanı sıra, modern yapay zeka üzerinde de önemli bir etki yarattı ve diğerlerine bu alanda daha fazla yenilik ve ilerleme kaydetmeleri için ilham verdi.
Her şeyden önce Occultus, çevresinde kolaylıkla gezinmesini sağlayan bir dizi sensör ve motorla donatılmıştı. Vücudunda, etrafındaki nesneleri algılamasının yanı sıra yüzleri tanımasını sağlayan iki kamera bulunuyordu. Ayrıca, vücudunun her bir köşesinde bulunan ve dar alanlarda gezinirken diğer nesnelere veya insanlara çarpmasını önleyen dört kızılötesi yakınlık sensörüne sahipti.
Aynı zamanda Occultus'u tasarlayan Adolph Whitma için en önemli husulardan biri de güvenlikti ve bunun için bir şey veya biri robota çok yaklaştığında bunu algılayan ve tehdit ortadan kalkana kadar tüm motorları otomatik olarak kapatan yakınlık sensörleri gibi çeşitli güvenlik özelliklerini robota dahil etti.
Bu gelişme, geleneksel olarak insanlar tarafından yapılan emek ve zaman gerektiren süreçleri otomatikleştirerek sağlıktan enerji üretimine kadar çeşitli sektör ve endüstrilerde devrim yarattı.
Öncelikle robotların insan işlerini devralabileceği korkusu var; bu nedenle toplumun geneli için edinilen fayda ve riskler dikkatle değerlendirmeli. Ancak yapay zeka destekli robotlar ve insanlar arasında işbirliği potansiyeli de mevcut. Örneğin, bir robot bir görevi tek başına yapabileceğinden daha hızlı veya doğru bir şekilde yerine getirerek meslektaşına yardımcı olabilir. Böylece otomasyon nedeniyle mevcut işleri feda etmeden ek değer sağlayabilir.
Bu nedenle, hem faydalarını hem de toplumun geneli üzerindeki potansiyel risklerini değerlendiren politikalar geliştirilirken dikkatli olunmalı.
Editör arkadaş kaynağı iyi araştırmamış sanırsam. Teknoloji cahiliyseniz böyle içerikler yapmayın, komik duruma düşüyorsunuz. O dönemde sesli komuta yanıt verecek program hangi olmayan çipe kodlandı acaba? Ya da dijital kamera denen bir olayın henüz olmadığı yerde robot hangi bağlantıyla o görüntüyü işleyip insan yüzü tanıyordu? Sallamasyon haber.