Yapamıyormuş Gibi Yapmak: Erkeklerin Gizli Taktiği "Weaponized Incompetence" Nedir?

Birinin sürekli 'Ben beceremem' diyerek sorumluluklardan kaçtığını fark ettiniz mi? Özellikle ev işleri söz konusu olduğunda bu durum birçok ilişkide tekrar ediyor. ‘Weaponized incompetence’ olarak adlandırılan bu davranış biçimi, yapamıyormuş gibi davranarak işleri başkasına yıkmak anlamına geliyor. Çoğu zaman eşler arasında yaşansa da iş yerinde de görülüyor. 

Peki, bu taktik nedir? Gelin örneklerle bakalım... 

Kaynak

Geçtiğimiz günlerde bu paylaşım X platformunda büyük ses getirmişti hatırlıyorsanız.

twitter.com

Kimileri bunu erkeklerin bilerek yaptığını savunurken kimileri de babaların beceriksizliğinden dem vurmuştu. Tam da bu paylaşımın patladığı sıralarda kullanıcılar bir bir 'weaponized incompetence' terimini açıklamaya başlamıştı.

Sahi nedir bu X ahalisinin konuştuğu terim? Alıntılarla ilerleyelim isterseniz... Keza size de çok tanıdık gelebilir.

Anlaşılan o ki erkekler bunu yalnızca kadınlara yapmıyormuş.

twitter.com

Hem de buram buram kokuyor.

twitter.com

👇🏻

twitter.com

👇🏻

twitter.com

Peki nedir bu weaponized incompetence? Detaylıca bakalım.

Bu davranış genellikle bir kişinin bilinçli olarak işi zorlaştırması, çok fazla soru sorması ya da beceremeyeceğini öne sürmesiyle kendini gösteriyor. Örneğin bir kadın partnerine “Ben bebeği besleyeyim, sen de yemeği hazırla” dediğinde, partnerin “Ben kötü yemek yaparım, sen daha iyisin” diyerek görevden kaçması buna örnek. Böylece yemek yapma görevi yine aynı kişide kalıyor ve zamanla bu iş tamamen onun sorumluluğu haline geliyor. 

Aynı şey iş hayatında da geçerli. Bir çalışan, “PowerPoint’te çok kötüyüm, sen yaparsan daha iyi olur” diyerek sunum işini hep başkasına yıkabiliyor. Bu tekrarlandıkça, görev dağılımında kalıcı bir eşitsizlik oluşuyor. Görevleri devralan kişi için zamanla öfkeye, yorgunluğa ve uzaklaşmaya neden olabiliyor.

Her zaman kasıtlı sorumluluk kaçışı olmayabilir.

Bazı kişiler belirli görevler karşısında kaygı duyabilir, özgüvensizlik yaşayabilir ya da başarısız olmaktan çekinebilir. Bazı durumlarda ise bu davranış çocuklukta öğrenilmiş rollere dayanır. Örneğin bir çocuk ev işlerine alışık olarak büyürken, diğeri sadece akademik başarıya odaklanarak yetişmiş olabilir.

Yetişkinlikte bu roller tekrarlanır ve bir taraf tüm işleri üstlenirken, diğer taraf o görevleri hala kendi sorumluluğu gibi görmeyebilir. Bununla birlikte, gerçekten bir bilgi ya da beceri eksikliği varsa ‘weaponized incompetence’ kapsamına girmez. Burada belirleyici olan şey, yetersizlik davranışının bir kalıp haline gelmesi ve görevden kaçmak için kullanılmasıdır.

İlginizi çekebilir:

TikTok’ta Trend Olmuştu! "Golden Retriever Partner" Ne Anlama Geliyor?
TikTok’ta Labubu Alarmı! Labubu Oyuncaklar Komplo Teorisi Yüzünden Yakılmaya Başlandı
Hayvanat Bahçelerinin Karanlık Yüzü: Camın Ardında Gördüğünüz Değil, Görmediğiniz Acı
İçeriğin Devamı İçin Tıklayın

Popüler İçerikler

Avrupa'nın En Büyük "Fiyaskosu": 1 Milyar Euroluk Dev Havalimanı Çürümeye Terk Edildi
Fenerbahçe - Galatasaray Derbisinde Kazanan Çıkmadı: 1-1
TasteAtlas Açıkladı: Türkiye'nin En Kötü Yemeği Belli Oldu!
YORUMLAR
17.07.2025

Türkçesi "salağa yatmak" arkadaşlar. Ata sporumuz olur..

17.07.2025

Weaponized incompetence midir nedir her ne kıl dönmesiyse artık, bu karmaşık iki kelime mutfakta yemek yapamamak veya buna benzer şeylerse eğer bunu ben de yapamıyorum, bu çok sıradan bişey ama başarılı olduğum başka türden bi çok şey var, öyle herşeye salak salak kılıflar bulup milleti zapturapt altına almayın, kimse size duvardaki bi prizi bile tamir edemiyor diye eier mit kartoffeln diyor mu

20.07.2025

Evde her gün en az bir öğün yemek pişer ama her gün en az bir priz, bir alet bozuluyorsa onu yapmayı da beceremiyorsunuz demektir. Salak salak tembelliğinize kılıf bulmayın you damn soab's.

17.07.2025

Aha valla benim eşim buydu işte. Onu yapamam, bunu beceremem. Artık evde kabloyu bile ben döşer olmuştum. Bi burnunu sürtmem gerekiyordu, neyse ki toparladı 😁

TÜM YORUMLARI OKU (12)