Yanlışlıkla 400 Yıla Kadar Dayanabilen "Süper Batarya" İcat Eden Doktora Öğrencisi Mya Le Thai

Bilim adamları her geçen gün yeni bir buluş ile karşımıza çıkıyorlar. Geçtiğimiz günlerde bir buluş da Mya Le Thai adlı doktora öğrencisi ve ekibinden geldi. Yanlışlıkla 400 yıl kadar kullanılabilen süper dayanıklı batarya icat eden Mya'nın haberi 9gag'de derlendi.

Irvine'de bulunan Kaliforniya Üniversitesi'nin bilim adamları 400 yıla kadar dayanma olasılığı olan şarj edilebilir batarya icat ettiler.

İşin garip tarafı ise, bu buluş tamamen şans eseri oldu. Aslında şarj edilebilir normal bataryalarda kullanmak için daha iyi nanoteller tasarlamaya çalışıyorlardı.

Nanoteller, elektronlarını tutmaya yarayan çok fazla yüzey alanına sahip oldukları için iletkenlik bakımından çok iyiler.

Fakat bunun yanı sıra çok kırılganlar ve birkaç kez şarj edildikten sonra tükenmeye eğilimliler. İşte bu sebeplerden ötürü doktora öğrencisi Mya Le Thai'nin ekibi altından yapılan ve elektrolit jelin içine gömülen nanotellerin özelliklerini araştırıyordu.

Testler sırasında ekip büyüleyici bir keşif yaptı.

Batarya üç aylık bir süre içerisinde herhangi bir performans kaybı yaşamadan 200.000 şarj döngüsüne dayanabildi. Dolayısıyla bu batarya normal bir diz üstü bilgisayarı veya akıllı telefonu 400 yıla kadar şarj edebilir.

Üniversitenin kimya bölümü başkanı Reginald Penner "Çılgınca bir şeydi!" dedi.

'Genellikle bu bataryalar 500 veya 600 şarj döngüsünden sonra çok hızlı bir şekilde zayıflıyorlar. En fazla 700 şarj döngüsüne kadar dayanabiliyorlar.' 

Altın teller ve jel ile oluşturulan bu kombinasyonun neden böylesine süper bir batarya meydana getirdiği hakkında bilim adamları kesin bir açıklama yapamıyorlar.

Fakat bilim adamları altın pahalı bir element olduğundan, birkaç alternatif madde ile deneme yapmadan satışa sunamıyorlar.

Dolayısıyla bu süper dayanıklı bataryaları ne zaman kullanmaya başlayacağımızı bilmiyoruz.

Fakat yapılan ilk testler gelecek için umut veriyor.

Popüler İçerikler

Fenerbahçe Asbaşkanı Acun Ilıcalı'dan Derbi Öncesi Çok Konuşulacak Açıklama: ''Hakemlerle İlgili Kaygım Var''
Fenerbahçe Başkanı Ali Koç'un Yaptığı Açıklamalar Gündem Oldu: ''Uyanın Fenerbahçeliler Uyanın!''
Seray Sever'den Apar Topar Yayından Kaldırılan "Dünya Güzellerim" İtirafı!
YORUMLAR
15.01.2017

Evinde ölü bulunma ihtimali yüksek.

Pasif Kullanıcı
15.01.2017

(Arada fire vermis) Bu tarz uzun omurlu ya da omur boyu kullanimli urunler yapmak cok da zor degil ancak 10.000 saat kurali diye bir kural var endustride. Bu kurala gore uretilen herseyin omru 10.000 saati gecmemek zorunda. 10bin saatin cikis nedeni de bundan (tarihi net hatirlamiyorum) seneler once bir lamba uretildi ve bu lamba ''Omur Boyu'' sorunsuz calisacak bir lambaydi (hala bu lamba ilk acildigindan beri kapatilmadi ve yanmaya devam etmekte) Ancak ureticiler hemen buna itiraz etti. Bu sekilde bir lambanin uretilmesinin dogru olmadigini soylediler. (Ticari anlamda bakarsaniz haklilar ama sadece Ticari anlamda degil, ilerleme ve daha iyisini kesfetme anlaminda da haklilar) Yani birisi 400 yil dayanikli birsey yapmasi cok da onemli birsey degil. Zaten kazara yapmis. bilincli yapamazdi... Burada yorum yazanlar ve galeriyi hazirlayanlar sanirim 'Planli Eskitme' nedir bilmiyorlar. (konuyu anlatan belgeseli https://goo.gl/hJdlPj buradan izleyebilirsiniz isterseniz)

Tekrar tekrar batarya satabilen kapitalist sistem buna ne kadar sıcak bakar?

TÜM YORUMLARI OKU (26)