Herkes Tarafından Yanlış Bilinen 7 Aforizma

1. "Dans edemediğim devrim, benim devrimim değildir."

Çoğunlukla Emma Goldman'a ait olduğu düşünülen bu söz Alix Kates Shulman'ın aktardığına göre Jack Frager tarafından 1973'te tişört olarak bastırılmıştır.

2. "Ben sana bir elma versem, sen bana bir elma versen; bende bir elma, sende bir elma olur. Ben sana bir bilgi versem, sen bana bir bilgi versen, bende iki bilgi, sende iki bilgi olur."

Bu söz sıklıkla Bernard Shaw'a ait olarak bilinse de sözün esas sahibi Charles Franklin Brannan'dır.

3. "Eğer tanrı yoksa, her şey mübahtır"

Bu sözün Karamazov Kardeşler'de Dostoyevski tarafından yazıldığı söylenir ancak Dostoyevski'nin böyle bir sözü bulunmamaktadır. İlk defa 1943'te Jean-Paul Sartre -belki de yanlış hatırlayarak- bu sözün Dostoyevski'ye ait olduğunu iddia etmiştir. Ancak söz Dostoyevski'nin üzerine deyim yerindeyse 'yapışmıştır'.

4. “Fikirlerinize kesinlikle katılmıyorum, ama bunları serbestçe ifade edebilmeniz için sonuna kadar mücadele ederim…”

Bu söz genellikle Voltaire'in olarak anılır. Ancak bu sözün asıl sahibi Voltaire'in biyografisini yazan Evelyn Beatrice Hall'dır.

5. “Evrende en bol şey, Hidrojen ve aptallıktır.”

Bu söz de çoğunlukla Frank Zappa'nınmış gibi alıntılansa da sözün orijinali 1960larda ilk defa bir yazısında Harlan Ellison tarafından kullanılmıştır. Daha sonra 1989 yılında çıkan Frank Zappa'nın otobiyografisinde buna benzer bir yorum yapılmıştır.

6. "Dağ Muhammed'e gelmezse, Muhammed dağa gider."

İslam peygamberi Muhammed'e atfedilen bu söz, aslında Francis Bacon'a ait olmakla beraber tam hali şöyledir: 'Muhammed, huzuruna gelmesi için defalarca dağa seslendi, dağın yerinden kıpırdamadığını görünce utanmadan şöyle dedi: Dağ Muhammed’e gelmezse, Muhammed dağa gider.” Francis Bacon'ın anlattığı hikayenin gerçek olduğuna dair herhangi bir kanıt olmadığından, hikayenin kurmaca olduğu düşünülmektedir.

7. "Rüya, bilinçdışının kral yoludur."

Bu söz Rüyaların Yorumu'na atıfla alıntılansa da Freud'un hiçbir çalışmasında bulunmamaktadır.

Popüler İçerikler

Kızılcık Şerbeti Umut'un En Başından Beri "Umutsuz Vaka" Olduğunu Anlatan Enfes Flood
Dünyanın En Güzel 100 Kadını Listesine Türkiye'den 3 Ünlü Oyuncu da Girdi!
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'dan 1 Mayıs Açıklaması: "Taksim Uygun Değildir"