Yanıtı Duyduktan Sonra Hiçbir Şey Eskisi Gibi Olmayacak: Tükenmez Kalem Kapaklarında Neden Delik Var?

Tükenmez kalemlerin kapaklarında bir delik olduğunu mutlaka fark etmişsinizdir. Peki bu deliğin aslında hayati bir detay olduğunu biliyor muydunuz?

Bu ilginç soruyu araştırırken delikli tükenmez kalemlerin tarihini anlatan şu makaleden ve kalemlerdeki delikleri açıklayan bu çalışmadan faydalandık. Bazı verileri ise Independent'ta yer alan bu yazıdan edindik.

Yeni nesil tükenmez kalemlerin yanında bunca yıldır kullanılmaya devam eden ve asla eskimeyecek bir tür tükenmez kalem var.

19. yüzyılda farklı amaçlarla üretilse de akıllı bir mucit tarafından yazı işleminde kullanılmaya başlanan tükenmez kalemler 20. yüzyılda yaygınlaşmaya başladı ve ilkin Arjantin'de yaygın olarak kullanılıyordu. O dönem üretilen kalemler hayli farklı olsa da yukarıdaki bu klasik kalemi muhtemelen hepimiz kullandık.

O yıllarda bir Fransız firma tükenmez kalemin üretim hakkını satın aldı ve devrimsel bir geliştirme yaptı.

Kalemin tutulacağı yüzeyi sekizgen biçime getirerek hem tutuşu hem de üretimini kolaylaştırdı, böylece milyonlarca üretilebilmesi için hiçbir engel kalmadı. Bugün de en büyük üreticilerden olan bu firmanın kalemlere getirdiği bir yenilik daha vardı ki o dönem kimsenin aklına gelmemişti.

Üretilen kalemlerin kapaklarında artık ufak bir de delik vardı.

Mürekkebin kurumasına yol açacağı endişesiyle o dönem kimse buna anlam veremedi, hatta bu içeriği okumadan evvel siz bile bu soruyu sormuş olabilirsiniz. 

Mürekkebin kurumasına, kalemin ömrünün azalmasına rağmen bu uygulama neden yıllardır aktif bir şekilde uygulanıyor?

Özellikle ABD'de üniversitelerde tükenmez kalem kullanımı çok yaygın ve bildiğiniz gibi derste sıkılan her öğrenci kalemi, bazen de kapağıyla oynuyor.

Kimi zaman sıkıntı derinleşiyor ve iş kapakları kemirmeye dek gidiyor. Kemirilen kapak bir anda yerinden çıkıyor ve o an alınan nefesle boğaza kaçıyor ve bazı durumlarda kişinin yaşamını yitirmesiyle bile sonuçlanıyor.

Abartı olduğunu düşünüyorsanız şu veriye kulak verin: Sadece ABD'de yılda 100 kişi boğazına kaçan kalem kapağı sebebiyle yaşamını yitiriyor.

Bahsettiğimiz meşhur firma kalem kapaklarının nefes borusunu tıkamaması için bu basit detayı kalemlerine ekleyerek insanlığa çok büyük bir faydada bulunmuş.

Ardından diğer üreticiler de bunu tekrarlayarak oluşacak riskleri minimuma indirmişler. Sadece basit bir detay, her gün milyonlarca satılan bu kalemleri kullanan kişilerin hayatını kurtarmaya yetmiş!

Dâhice bir çözüm, ne dersiniz?

Popüler İçerikler

Almanya’daki Saldırıyı Kim Yaptı? Noel Pazarı Saldırganının Kimliği ve Röportajı Ortaya Çıktı
Tolunay Kafkas, "El Sıkmama" Olayına Müdahil Oldu: Hedefinde Volkan Demirel Var
Okullardaki Yılbaşı Kutlamalarına Gelen Yasağa Mustafa Sandal'dan "Onlara İnat 'Duble' Kutlayacağız!" Tepkisi
YORUMLAR
30.09.2019

Bunu bir çok kez duydum ancak bence esas sebep, kapağı kapatırken içeride hava sıkışmasını engellemek. Böylece kapak daha kolay takılır ve çıkarılır. Aksi durumda kapağı takarken sıkışan hava kapağı geri iterdi. Çıkartırken de içerideki vakum engellerdi. Bu kadar basit.

30.09.2019

Ben öyle olduğunu düşünmüyorum. Her tükenmez kalemin kapağında delik yok çünkü. Pilot kalemlerin kapağında da hiç görmedim sanırım.

29.09.2019

Hiç duymamıştık çok şaşırtıcı bir bilgi oldu (!)

30.09.2019

Belki bir başkası ilke kez görüyordur. Kırmayalım üyemizin şevkini...

30.09.2019

Bizim ülkede olsa, oynamasın kapağıyla derler.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ