Onedio Logo

Yanık İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Kapak Görseli

Özellikle yaz mevsimlerinde güneş yanığı olarak karşımıza çıkan yanıklar, etkilerine göre derecelendirilip sınıflandırılır. Acı ve ağrı veren yanıkların tedavisi de bu derecelendirilmeye göre yapılır. Yanık her insanın hayatı boyunca en bir kez başına gelmiş bir durumdur. Peki yanık nedir? Yanık yaralanmalarında hangi bölüme gidilmelidir? İşte detaylar..

Yanıklar sıcak su yanığı, sıcak süt yanığı, sıcak yağ yanığı, sıcak katı maddelerle teması, buhar teması sonucu, asit gibi kimyasal madde yanıkları, radyasyon yanıkları, elektrik akımı, güneşten kaynaklı ısı yanıkları gibi durumlardan kaynaklı oluşabilir. Bu durumlardan oluşan yanıkların tedavisi için hangi bölüme gidilmesi gerekildiğini sizler için derledik.

Yanık Nedir?

Yanık Nedir? Görseli

Yanıklar; ısı, güneş, sürtünme, kimyasal madde, radyasyon gibi nedenlerden dolayı oluşan et ve deri üzerinde meydana gelen doku yaralanmalarıdır. Yalnızca derinin en üst katmanını, küçük bir bölgeyi etkileyen yanıklar birinci derece yanık olarak adlandırılır. Kızarıklık ve ağrıya neden olur. Evde tedavisi mümkündür. Yanık alt katmanlara geçmeye başlandığında ise ikinci derece yanıktır. İkinci derece yanık şişmeye, kırmızı, beyaz lekeli cilde neden olur. Ağrı şiddeti artar ve yanan yerler kabarıklaşmaya başlar. Bu yanıklar yara izine neden olabilir. Evde tedavisi mümkün değildir.

Cildin altında bulunan yağ tabakası eğer etkilenmiş ise bu üçüncü derece yanıktır. Bu yanık çeşidi insan dokusuna zarar verir. Derinin sertleşip kurumasına sebep olur. Kan damarları zarar görerek dolaşım sistemi bozulabilir. Bölgede hissizliğe ve uyuşmaya sebep olur. Günlük yaşamı zorlaştıran bir durum olan bu yanık, acil müdahale gerektirmektedir.

Vücut için en zor olan yanık türü dördüncü derece yanık türüdür. İnsan hayatını olumsuz olarak etkiler. Derinin en alt katmanından en üst katmanına kadar zarar görür. Sadece deri değil kemiklerde etkilenir. En geç iyileşen ve en çok etkilenen yanık türündendir. Yanık üzerinde şiddetli kabarcıklar oluşur. Bu kabarcıklara dokunulmamalı ve patlatılmamalıdır. Eğer patlatılırsa enfeksiyon oluşma riski oldukça fazladır. Enfeksiyon oluştuğu takdir de iyileşme hızı ve zahmeti daha da artar. Eğer ki yanıklar bacak veya kollarda ise yanıklar kapanmaya başladığı takdir de doktor tavsiyesi ile egzersizler önerilir. Amaç yanıklardan kaynaklı kas kaybının oluşmasını engellemektir. Dördüncü derece yanıklar da mutlaka doktora gidilmelidir.

Yanıklar İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Kişinin yanıklar küçük yaralanmalar dışında mutlaka sağlık kuruluşuna gösterilmelidir. İhmal edilmesi durumunda ciddi sağlık problemleri oluşturur. Yanık izlerinden kas kayıplarına kadar durumlar oluşur. Yanık problemi yaşayan bir kişi ilk olarak acil servise gitmeli orda acil müdahale edilmelidir. İlk müdahale her zaman çok önemlidir. Acil servis dışında yanıklarla ve izlerle ilgilenen bölüm plastik cerrahi bölümüdür. Plastik cerrahi bölümü gerekli tedavileri uygulayarak yanığı ve izlerini en aza indirger.

Aşağıdaki Haberler De İlginizi Çekebilir

Hormon Bozukluğu İçin Hangi Bölüme Gidilir? Hormon Bozukluğuna Hangi Doktor Bakar?
Böbrek Ağrısı İçin Hangi Doktora Gidilmeli? Böbrek Ağrısına Hangi Bölüm Bakar?

Popüler İçerikler

Türkler Roma’yı Alsaydı Nasıl Görünürdü Sorusuna Yapay Zekayı Kullanarak Yanıt Veren Kullanıcılar
Türkler Roma’yı Alsaydı Nasıl Görünürdü Sorusuna Yapay Zekayı Kullanarak Yanıt Veren Kullanıcılar
Özgür Özel ‘Büyük Sürpriz’ini Açıkladı: Kırmızı Kart Gösterdi!
Özgür Özel ‘Büyük Sürpriz’ini Açıkladı: Kırmızı Kart Gösterdi!
Cumhurbaşkanı Erdoğan Elini Öpen AK Parti Milletvekili Seda Sarıbaş'a 200 TL Harçlık Verdi
Cumhurbaşkanı Erdoğan Elini Öpen AK Parti Milletvekili Seda Sarıbaş'a 200 TL Harçlık Verdi