Yanık Acısına Ne İyi Gelir? 1. Derece Yanık Tedavisi Nasıl Yapılır?

Herhangi bir ısıya maruz kalmaya bağlı gelişen yanık, ciltte oluşan doku hasarıdır. Derecesine göre farklılık gösterdiği gibi vücutta kalıcı izler bırakabilir. Yanık tedavisinde yanığın türü ne olursa bir an önce tedavi edilmesi gerekir. 1. derece yanıklar yalnızca cilt yüzeyini etkiler, bu sebeple evde uygulanan yöntemlerin birçoğu yanığın neden olduğu ağrıyı azaltır. Ancak 3. ve 4. derece gibi ciddi yanıklarda ev tedavileri kesinlikle uygulanmamalıdır. Yanık acısına ne iyi gelir? Konusu ile alakalı önerileri hazırladık. 1. derece yanık tedavisi nasıl yapılır? İşte 1. derece yanık hakkında bilinmesi gerekenler…

Kaynar sular, buhar, elektrik yanığı, güneşe aşırı maruz kalma, ateşle temas halinde meydana gelen yanıklar şiddetli ağrılara neden olabilir. Çoğu zaman fiziksel ve psikolojik açıdan izler bırakan yanıklar daha birçok farklı kazalar sebebi ile de ortaya çıkabilir. Yanık tedavisinde uygun bir müdahale ile pek çok hayati risk ortadan kaldırılmış olur. Peki, yanık acısına ne iyi gelir? 1. derece yanık tedavisi nasıl yapılır? İşte tüm detaylar haberimizde…

Yanık Türleri Nelerdir?

Birinci Derece Yanıklar: Birinci derece yanıklarda yalnızca derinin üst katmanı zarar görür. Deride kızarıklığa neden olurlar. Kişinin kendi kendine uygulayabileceği tedaviler ile 1. derece yanıkların ağrısı azaltmaya yardımcı olur.

İkinci Derece Yanıklar: Yanığın alt katmanlara ulaşarak kan damarları ve örtü dokusunun hasar görmesine neden olur. Genellikle su kabarcıklarına neden olurlar. 

Üçüncü Derece Yanıklar: Yaranın derinin tüm katmanlara geçtiği bir durumdur. Aşırı ağrıya neden olur. En yakın sağlık kuruluşuna mücadele edilmesi gerekir.

Dördüncü Derece Yanıklar: Yanığın kemik ve eklemelere ulaşması sonucu derin hasarlar bırakan yanık çeşididir. Bu tip yanıklarda acil müdahale şarttır.

Yanık Acısına Ne İyi Gelir?

Deri hücrelerinin ölmesine yol açan yanıklar, istenmeyen kazalar nedeniyle meydana gelen oldukça sancılı doku hasarlarıdır. Kısa sürede derinin katmanlarına ulaşmasına neden olabilirler. Bu bağlamda ciltte kalıcı hasarların yanı sıra ölüm riski doğurabilen ciddiye alınması gereken bir durumdur.

Yanık tedavisinde ağrı hissinin azalması için yapılabilecek ilk uygulama yanık bölgeye serin su uygulamaktır. Ancak buzlu su kullanımından mutlaka kaçının. Soğuk su ile yanık acısını hafifletebilirsiniz. Yanığın neden olabileceği enfeksiyon riskini ortadan kaldırmak için antibiyotik içerikli kremler kullanabilirsiniz. Yanığın üzerine ince bir tabaka yanık merhemi uyguladığınızda yanığın acısı kısa sürede ortadan kalkacaktır.

1. Derece Yanık Nasıl Tedavi Edilir?

1. derece yanık tedavisinde evde uygulanacak birçok yöntem mevcuttur. Ancak yanık acısını azaltmak için halk arasında uygulanan yanlış yöntemlerden bahsetmiyoruz. Çap olarak geniş olmadığı sürece birinci derece yanıklar için aşağıdaki güvenilir uygulamalar ile cilt yüzeyinde başarılı bir tedavi sağlayabilirsiniz;

• Yanık bölgeye temiz bir bez ile ıslak ve soğuk bir kompres uygulayabilirsiniz. Yanığın üzerinde 5-15 dakika aralıklar ile uygulayarak ağrı azaltabilir ve bölgenin iyileşmesini sağlayabilirsiniz. Aşırı soğuk uygulamalardan kaçının.

• Özellikle 2. derece yanıklar su dolu kabarcıklara neden olur. Kabarcıklara müdahale etmek enfeksiyona sebep olabilir. Mümkün olduğunca patlatmamaya hatta temas etmemeye çalışın.

• Ağrı ile baş edemiyorsanız hafif bir ağrı kesici kullanabilirsiniz.

• Yanığın üzerine yanık merhemi uygulayabilirsiniz. Kremi uyguladıktan sonra temiz ve ince bir bez ile alanı öretebilirsiniz.

• Yanığı dezenfekte etmek için antibakteriyel ve antienflamatuar etkisi ile bilinen doğal balı yanığın üzerine sürebilirsiniz. Tek kat bal uygulaması ile 1. derece yanıklar tedavi edebilir.

• Birinci ve ikinci derece yanıklarda kullanılabilecek diğer bir yöntem ise saf aloe vera jeli kullanımıdır. Aloe vera jeli, bakterilerin büyümesini engeller ve enfeksiyon riskini ortadan kaldırır. 

• Güneş ışınlarından kaçınmanız gerekir. Aksi takdirde yanık bölge kolay kolay iyileşmeyecektir. Daha da kötüsü bu durumda iz kalma ihtimali de artar. Bu sebeple dışarı çıkarken yanık olan alanı temiz ve ince bir bez ile örtmelisiniz.

Popüler İçerikler

İki Torunlu Mücevher Kralı 30 Yıllık Eşinden Genç Sevgilisi İçin Tek Celsede Boşandı
RTÜK Başkanı'ndan Gündüz Kuşağı Programlarına Son İkaz: "Toptan Yok Ederiz!"
Kılıçlı Yemin Olayında Yeni Gelişme: Teğmenlerden Sonra Komutanlar da Disipline Sevk Edildi