Yanan Kuyrukluyıldızın 'Bebek Pudrasıyla' Kaplandığı Keşfedildi

Bilim insanları yanmış ve talk pudrasıyla kaplanmış bir kuyrukluyıldızı gözlemledi. Ömrünün son demlerinde olduğu bildirilen kuyrukluyıldızın gözlemlenmesi, bu gök cisimlerinin evrimine dair ipuçları sağlıyor.

Independent Türkçe'den Çağla Üren'in derlediği habere göre, P/2016 BA14 isimli kuyrukluyıldız, ilk olarak 2016’ta tespit edilmişti. Gökbilimciler o dönemde cismin bir göktaşı olduğunu düşünmüş, daha sonra zayıflamış bir kuyrukluyıldız olduğunu anlamıştı.

Kuyrukluyıldızlar da diğer gök cisimleri gibi yaşlanıyor ve aktif yaşamları sona eriyor. Örneğin yıldızlara yaklaştıkça ısınıyor ve malzemelerini kaybedebiliyor.

Hawaii'deki Subaru Teleskobu’nda görevli araştırmacıların pazartesi günü yaptığı açıklamada bu cismin de ömrünün son demlerini yaşadığı belirtiliyor:

'Bu kuyrukluyıldız Güneş Sistemi’nin içinde epey gezindi. Artık neredeyse tüm buzunu yaktığına ve yaşamının sonuna yaklaştığına inanılıyor.'

22 Mart 2016'da kuyrukluyıldız, Dünya'ya 3,6 milyon kilometre yaklaştı.

İşte bu eşsiz fırsattan yararlanan bilim insanları, yıldızı gözlemlemek için Subaru Teleskobu’nu kullandı.

Japonya Ulusal Astronomi Gözlemevi'nden ve Koyama Astronomi Gözlemevi'nden araştırmacıların kurduğu bir ekip, bu teleskopla kuyrukluyıldızdaki termal kızılötesi verileri topladı. Gözlemde başvurulan teknoloji, temassız termometrelerde kullanılan teknolojiyle aynıydı.

Sıra dışı gök cismini bu yöntemle inceleyen bilim insanları, aktif ömrünün sonuna yaklaşan bir kuyrukluyıldızın çıplak çekirdeğine ilişkin ilk yer temelli gözlemleri yapmış oldu.

Gözlemler, çekirdeğin çapının 800 metre olduğunu ve iri fillosilikat taneleriyle kaplandığını ortaya çıkardı. Subaru Teleskobu ekibi, 'Bu, bir kuyrukluyıldızda talk gibi sulu bir silikat mineralinin ilk keşfi' dedi

Dünyada bu fillosilikat taneleri genellikle talk pudrası formunda bulunuyor.

Talk pudrası, nemi emmesi ve sürtünmeyi azaltması için kullanılan sağlık ürünlerinde yer alıyor. Hatta bebek pudralarının önemli bir kısmı da bu maddeden yapılıyor. Söz konusu ürünlerin yarar ve zararları ise hayli tartışmalı.

Bilim insanları şimdi bu kuyrukluyıldızın, doğumundan beri talk pudrasıyla kaplı olup olmadığını araştırıyor. Zira bu maddenin, kuyrukluyıldızın yanmasıyla ortaya çıkmış olabileceği de düşünülüyor.

Akademik dergi Icarus’ta yayımlanan araştırmanın başyazarı Dr. Takafumi Ootsubo, 'Bulgular, kuyrukluyıldızların evrimini araştırmamız için değerli bir ipucu sağlıyor' diye konuştu:

'Kuyrukluyıldız çekirdeklerini daha fazla gözlemlemek, cisimlerin evrimine dair daha fazlasını öğrenmemizi sağlayacak. Buna inanıyoruz.'

Popüler İçerikler

Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Saldırgan Suudi Arabistan Vatandaşı Bir Doktor Çıktı!
Önce Meydan Okuyup Sonra R Yapmıştı: Murat Övüç "Bülentinkiler Sahte" Dediği Diva'nın Eteklerine Kapandı!
Kadınların Kırmızı Ruj Sürerek "Çiftleşme" Mesajı Verdiğini İddia Eden Uzman
YORUMLAR
07.04.2021

allahtan pudra şekeri değilmiş.

07.04.2021

Iyi işte pişik olmayacak artık.

Pasif Kullanıcı
07.04.2021

'Onlardaki pudra vs bizdeki pudra' yazan var mı diye bakmaya geldim.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ