Onedio Logo

Yamyamlık! Ağzında Yavrularını Taşıyan Dişi Ciklet Balığının Acıktığında Onları Yediğini Biliyor muydunuz?

Kapak Görseli

Doğada yavrularına bakan bir hayvanı gördüğümüzde iyi hisler duyarız. Ancak bazı durumlarda doğa acımasız yüzünü gösteriyor.  Araştırmacılar dişi ciklet balığının, acıktığında yavrularını yediğini keşfetti. Ayrıntılar için buyurun... 👇

Bilim insanları, dişi ciklet balığının acıktığında yavrularını yediğini keşfetti. Bu balık türü, yavrularını ağzında önce yumurta sonra da yavru olarak taşıyor.

Bilim insanları, dişi ciklet balığının acıktığında yavrularını yediğini keşfetti. Bu balık türü, yavrularını ağzında önce yumurta sonra da yavru olarak taşıyor. Görseli

Yavru balıklar ağız içinde büyüdükçe anneleri beslenemiyor. Bu nedenle ciklet balığı yeterince acıkırsa kendi yavrularını yiyor.

Yavru balıklar ağız içinde büyüdükçe anneleri beslenemiyor. Bu nedenle ciklet balığı yeterince acıkırsa kendi yavrularını yiyor. Görseli

Central Michigan Üniversitesi'nden araştırmacılar, laboratuvarlarında bir Afrika tatlı su ciklet türü olan Astatotilapia burtoni'yi incelerken, bu davranışı keşfetti.

Çalışmanın ortak yazarı Peter Dijkstra, "Onların yamyamlığını keşfetmemiz tam bir tesadüftü." dedi.

Çalışmanın ortak yazarı Peter Dijkstra, "Onların yamyamlığını keşfetmemiz tam bir tesadüftü." dedi. Görseli

Dijkstra ve meslektaşları ilk önce ciklet annelerinde bir şeylerin yanlış olduğundan şüphelendi. Bir dişi cikletin ağzındaki yumurtaların bir kısmının eksik olduğunu fark ettiler. Balıklar aynı anda 100'e kadar yumurta tutabilir, ancak dişi sadece 25 yumurta taşıyordu.

"Annelerden birinin yavrularının sayısının azalmış olduğunu fark ettik. İlk olarak onları yediğini düşündük. Çünkü yamyamlık hakkında oldukça fazla literatür var. Birçok hayvan türünde çok yaygın bir durum. "

'Dişilerin yavrularını kalori gibi bir şey kazanmak için yediklerini düşünüyoruz. Ayrıca antioksidanlar kazanmalarının bir yolu olduğuna inanıyoruz. Bu yüzden anneler kendi sağlıklarını artırmaya yardımcı olmak için bebeklerinin bir kısmını feda ediyor. Böylece yeniden yumurtlayabiliyorlar.'

Ağızda kuluçka, ciklet balığı için yüksek stresli bir dönem olabiliyor.

2020'de Genes, Brain and Behavior dergisinde yayınlanan A. burtoni ciklet balığıyla ilgili yapılan bir çalışma, ağızda kuluçkaya yatan dişilerin stres yaşadığını bu nedenle de yamyamlık davranışı gösterdiğini buldu.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Balıklar Neden Aşağı Bakarak Yüzüyor?
Dünya Nüfusu 2100 Yılında 12 Milyara Ulaşabilir: Tahmin Edilenden Çok Daha Büyük Miktarda Artış Bekleniyor
Bilim İnsanlarının Yeni Ürettiği Antibiyotiklerin Bakterileri Nasıl Öldürdüğünü Açıklıyoruz
İçeriğin Devamı İçin Tıklayın

Popüler İçerikler

Erden Timur: “Evler Küçülecek, Ben En Küçük 1+1 80 Metrekareyken 39 Metrekare Yaptım”
Erden Timur: “Evler Küçülecek, Ben En Küçük 1+1 80 Metrekareyken 39 Metrekare Yaptım”
Zorunlu Din Dersine Onay Çıktı: Danıştay'dan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi Kararı
Zorunlu Din Dersine Onay Çıktı: Danıştay'dan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi Kararı
Derya Uluğ’dan Harbiye’de Şebnem Ferah Sürprizi: "Can Kırıkları" Performansı Sosyal Medyayı İkiye Böldü!
Derya Uluğ’dan Harbiye’de Şebnem Ferah Sürprizi: "Can Kırıkları" Performansı Sosyal Medyayı İkiye Böldü!
YORUMLAR
16.11.2022

Şaka mı yapıyorsunuz. Akvaryumcular bunu zaten biliyor. İsviçreli yada Konyalı bilim adamlarına gerek yok bunu bulabilmek için.

16.11.2022

"Yavru balıklar ağız içinde büyüdükçe anneleri beslenemiyor. Bu nedenle ciklet balığı yeterince acıkırsa kendi yavrularını yiyor." Zaten mantıksal olarak böyle olması normal değil mi ki? Beslenemeyen anne ne yapacak? "Siz azcık şurada durun bebelerim ben yemek yiyip geliyorum" diyecek hali yok ya?

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ