Yamyamlığın Neden Olduğu Ölümcül Beyin Hastalığı Kuru'nun Tarihi ve Gelişimi

Yamyamlığı bir ritüel olarak değerlendiren Fore kabilesi, Kuru hastalığı denen beyin ölümüne neden olan bir rahatsızlığın ortaya çıkmasına neden oldu. İşte yamyamlığın neden olduğu Kuru hastalığı ve tarihi...

Papua Yeni Gine, binlerce yıldır dış medeniyetler tarafından dokunulmamış yüzlerce yerli kabileyle ünlü.

Ülkenin dağlarını kaplayan sık ormanların arasında yer alan yaşam alanlarında, bu gruplar kendine özgü bir kültür ve uygulama yelpazesi geliştirdi.

20. yüzyıla kadar pek çok kabile dış dünya ile iletişime geçse de Fore gibi insanlardan daha uzak duran kabileler yamyamlık uyguluyordu.

Her kabile farklı ritüeller uygulasa da Fore bunun kutsal bir cenaze töreni olduğuna inanıyordu. Yani Fore kabilesinden bir insan öldüğünde, bedeni sevdikleri tarafından pişirilir ve yenirdi.

Fore halkı bu ritüelin ölü bedenin ruhunu evcilleştireceğini ve merhumu onurlandıracağını düşünüyordu.

Safra kesesi dışında vücuttaki neredeyse her “et” parçasını ve organı yiyen Fore kabilesi, en çok beyni yemeyi seviyordu.

Yamyamlık neredeyse tüm kabilelerde yavaş yavaş son bulsa da Fore halkı bu ritüelden vazgeçmedi ve sonuç olarak ilk ne zaman çıktığı belli olmayan Kuru hastalığı meydana geldi.

Bazı araştırmacılar, bunun ilk kez 1910'larda veya 1920'lerde, yani halkın yabancılarla iletişime geçmeden önce oluştuğunu düşünüyor.

Kuru hastalığı, kişinin uzuvlarının ve bedensel işlevlerinin kontrolünü kaybetmesine neden olan ölümcül bir beyin hastalığı.

Rahatsız edici bir şekilde, birçok hasta kontrol edilemeyen kahkaha krizlerinden muzdarip oluyor ve hastalığın ilk belirtilerini gösterdikten sonra bir yıldan kısa bir süre sonra ölüyor.

Antropolog Shirley Lindenbaum ve o zamanki kocası Robert Glasse, 1961'de ilk özel Kuru hastalığı çalışmasına katılan bilim insanları arasındaydı.

Hastalığın kökenini araştırabilmek için kabile ile iletişime geçen araştırmacılar, hastalığın olası nedenlerini incelediler. Bulaşanları eledikten sonra, hastalığın genetik olmadığını anladılar çünkü aynı genetik gruplardan ziyade aynı sosyal gruplardaki kadınları ve çocukları etkilemişti.

Hastalıktan yalnızca kadınlar ve çocukların etkilendiğini fark eden araştırmacılar, özellikle kadın ve çocukların yamyamlık uyguladığını keşfedince hastalığın nedenini anladılar.

Araştırma için şempanzelere enfekte insan beyni örnekleri enjekte eden bilim insanları, şempanzelerin aylar sonra Kuru hastalığı belirtileri göstermeye başladığını gösterdi.

Fore kabilesi yüzyıllardır yamyamlık yapmalarına rağmen yalnızca 60'lı yıllarda bu hastalığın meydana gelmesi epey kafaları karıştırmıştı.

Bununla birlikte, birçok uzman bu hastalığın Creutzfeldt-Jakob adı verilen nörolojik bir durum geliştirmesinden sonra başladığına inanıyor.

Her iki hastalık da ölümcüldür ve genellikle semptomların ortaya çıkmasından yaklaşık bir yıl sonra ölüme neden olur.

Fore kabilesindeki Kuru vakaların sayısı, araştırmacıların keşiflerinden sonraki yıllar içinde giderek azaldı.

Fore kabilesindeki son Kuru hastası 2009 yılında öldü ve hastalık 2012'de tamamen son buldu.

Araştırmacılar salgın esnasında 20.000 kişinin öldüğünü düşünüyor.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir 👇

Annesini Öldürdükten Sonra Cesedini 1000 Parçaya Ayırıp Köpeğiyle Beraber Yiyen İspanyol Yamyam
Bir Yamyam Kabilesini Ziyaret Ettikten Sonra Gizemli Bir Şekilde Kaybolan Michael Rockefeller
Tarihi 900 Bin Yıl Öncesine Dayanıyor! Geçmişten Günümüze Yaşanmış Yamyamlık Örnekleri

Popüler İçerikler

Önce Meydan Okuyup Sonra R Yapmıştı: Murat Övüç "Bülentinkiler Sahte" Dediği Diva'nın Eteklerine Kapandı!
151 Gündür Oğlu Fatih'i Arayan Baba Esra Erol'a "Bulamıyorsan Müge Anlı'ya Çıkalım" Deyince Ortalık Karıştı
İstanbul Bağcılar ve Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Okullarda Yılbaşı Kutlamasını Yasakladı!