Yamaç Paraşütü Hakkında Bilinmesi Gereken 13 Şey

Türkiye’de yaşayan bir çok insanın hayalidir bir gün Ölüdeniz’den yamaç paraşütüyle uçmak, ya da çoktan uçmuştur buradan. Ülkede giderek yaygınlaşan bu sporun arka yüzünde neler vardır, yanlış bildiklerimiz nedir kısa bir bakış atalım yamaç paraşütüne.

1. Serbest paraşüt ile atlanır, yamaç paraşütü ile kalkış yapılır.

Bu sporla ilgilenen birine “sen kaç kere atladın?, buradan atladın mı?' gibi sorular sorarsanız biraz tepki toplayabilirsiniz. Serbest paraşütün aksine yamaç paraşütünde atlanmaz, yamaçtan koşarak kalkış yapılır.

2. Motorla herkes uçar.

Yamaç paraşütü; delta kanat, planör gibi bir motorsuz hava taşıtıdır. Özel tasarlanmış yapısı ve doğanın kuralları sayesinde havada kalır.

3. Ters rüzgar diye bir şey yoktur.

Rüzgar havanın yüksek basınç alanından alçak basınç alanına doğru çoğunlukta yatayda yaptığı harekettir. Terminolojide 'ters rüzgar' diye bir kavram yoktur. Kast edilen türbülanstır, yani havanın düzgün şekilde akmamasıdır. Aerodinamik böyle söyler.

4. Termik uçuşları ile bulutara kadar yükselebilirsiniz.

Yamaç paraşütü ile saatlerce havada kalabilirsiniz. Bunun yollarından biri

ısınarak yükselen hava akımlarını, yani termikleri kullanmaktır. 2014 yılında

Kahramanmaraş'tan kalkan 9 Türk pilot, 7 saat ve 300 km sonra Mardin'in

Kızıltepe ilçesine inerek Türkiye rekorunu kırmışlardır. Güncel Türkiye Rekoru

343 km, Dünya Rekoru ise 502 km'dir.

Rekor videosu için tıklayınız.

5. Yelken uçuşları ile yorulana kadar uçabilirsiniz.

Yamaca çarpan rüzgarın dikey bir bileşen oluşturması ile yamaç önünde de saatlerce havada kalabilirsiniz.

6. Fethiye neden özeldir?

Fethiye/ölüdeniz bu sporu yapan insanlar için özel bir yere sahiptir. Yaklaşık 1700, 1800, 1900 metre yüksekliklerde farklı yönlerde rüzgarı karşılayan 3 kalkış pistine sahip olması ve Babadağ ile deniz kıyısı arasındaki mesafenin az olması Ölüdeniz’i özel yapan nedenlerdendir. Pilotlar deniz üzerine yüksek irtifalarla gelebiliyor ve deniz üzerinde nispeten tehlikeli hareketleri deneyip öğreniyorlar. Ölüdeniz'in muhteşem manzarasında uçmanın verdiği eşsiz duyguyu tatmak da başlıca bir nedendir.

7. Dune Du Pyla neresi oluyor?

Fransa’nın batısında okyanus kenarında yer alan 2.7 km genişliğindeki bu kum tepesi yer çalışması ve yelken uçuşları için ideal bir ortam sunmaktadır. Eşsiz görüntülere sahip olma tutkusu pilotları buraya çeken etkenlerden bir diğeridir. 

Dune Du Pyla'ya giden Türk pilotların videosu için tıklayınız.

8. Go pro’m olmadan asla!

Elleriniz doluyken gördüğünüz heyecan verici görüntüleri kaydetmek için özel tasarlanmış bir kameraya ihtiyacınız olacaktır. “Kafa kamerası” dendiğini de duyduğunuz bu aksiyon kamerası tüm ekstrem sporlarda olduğu gibi yamaç paraşütünde de yaygın olarak kullanılır ve fantastik görüntüleri kayıt altına almanıza yardımcı olur.

9. Spiral attım, kafam güzel!

Yamaç paraşütünün akrobasi ve cross country olmak üzere iki temel disiplini vardır. Aslında uçuş sırasında karşılaşılabilecek acil bir durumda hızlıca irtifa kaybetmek için kullanılan bu hareket aynı zamanda birçok akrobasi manevrasının da temelini oluşturur.

10. Yedek Paraşütünüz var mı?

Evet, yamaç paraşütü yapan insanların yanında serbest paraşüte benzer bir de yedek paraşütleri vardır. Son çare olarak kullanılan bu paraşüt kendinizi güvende hissetmenizi sağlar.

11. Havada da trafik vardır.

Bütün hava araçlarının tabi olduğu hava trafik kuralları vardır. Yerde olduğu gibi havada da bu kurallara uyulmadığı takdirde kazalar yaşanabilir.

12. Tandem ile siz de uçabilirisiniz.

Tandem, turistik amaçlı yapılan iki kişilik uçuşlara verilen isimdir. Türkiye'nin uçuşa elverişli birçok bölgesinde siz de tecrübeli bir pilot eşliğinde yamaç paraşütü yapabilirsiniz.

13. Bulutlar size bir şeyler anlatır!

Bulutlar gökyüzünün rehberleridir. Doğayı anlamak için bulutları izlemek, onların rehberliğine uymak gerekir. Bulut içinde uçmak tehlikeli de olsa bulutlar sizin dostunuzdur, bulut tabanında geçen yıllar hayatınızın en güzel yılları olacaktır.  

Bulut tabanında geçen 23 yıl için tıklayınız.

Popüler İçerikler

Kadınların Kırmızı Ruj Sürerek "Çiftleşme" Mesajı Verdiğini İddia Eden Uzman
Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?
Almanya’daki Saldırıyı Kim Yaptı? Noel Pazarı Saldırganının Kimliği ve Röportajı Ortaya Çıktı