Yalova'da Gezilecek Yerler Nerelerdir? Yalova'da Ne Yenir?

Yalova, Türkiye'nin kuzeybatısında ve Marmara Bölgesi'nin güneybatısında yer alır.  Marmara Denizi'ne kıyısı bulunan bu il, 1995 yılında İstanbul'dan ayrılmıştır. Bursa'ya bağlı Armutlu beldesi ve Kocaeli'ne bağlı Altınova, Kaytazdere ve Subaşı ile birleşerek il konumuna geçmiştir. Altınova, Armutlu, Çınarcık, Termal, Yalova Merkez ve Çitflikköy Yalova'nın ilçelerini oluşturmaktadır. İstanbul'a yakınlığı ile bilinen Yalova, termal kaplıcalarıyla kış turizmin uğrak noktaları arasında yer almaktadır. Peki, Yalova'da gezilecek yerler nerelerdir? Yalova'da ne yenir? İşte detaylar...

Yalova'da ilk yerleşim yerlerine ait izler tarih öncesi de denilen prehistorik çağlara kadar uzanır. Bitinya adı verilen bu antik kentte, Hititler ve Frigler hakimiyet kurdular. Pers egemenliğinden sonra Bitinya Krallığı'na kalan Yalova toprakları daha sonra Roma İmparatorluğu'nun hakimiyeti altına girdi. Roma Devleti'nin 395 yılında bölünmesi ile bu bölge Bizans ve 1326 yılında ise Osmanlı topraklarına katıldı. Ayrıca Evliya Çelebi'nin seyahatnamesinde Yalova'nın yerleşim yerleriyle alakalı birçok bilgi bulunmaktadır. Birçok medeniyete ev sahipliği yapan Yalova'nın gezilmesi gereken yerlerini ve yemeklerini sizler için derledik...

YALOVA'DA GEZİLECEK YERLER NERELERDİR?

Marmara Bölgesi'nde bulunan Yalova doğal güzelliklerinin yanında müzeleri ile de gelenleri kendine hayran bırakır.

  • Sudüşen Şelalesi: Yalova'nın Termal ilçesinde bulunan bu tabiat harikası yer doğa tutkunlarının vazgeçilmezleri arasındadır. Özellikle yaz aylarında yürüyüş parkurları ve orman faunası ile mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerler arasındadır.

  • Erikli Şelalesi: Kamp yapmak isteyenlerin sıklıkla tercih ettiği bir yer olan Erikli Şelalesi, Yalova Erikli yaylasında bulunur. 

  • Çaldere Şelalesi: Yüksek debisi ile Karadeniz derelerini andıran Çaldere Şelalesi, parkur yürüyüşleri ile oldukça sevilen bir yerdir.

  • Kent Ormanı: Bu kent ormanı, Yalova'nın Çınarcık ilçesinde bulunmaktadır. Piknik alanları, çocuk oyun alanlar ve seyir terasları ile aileler tarafından tercih edilen bir ormandır.

  • Yürüyen Köşk: Atatürk'ün son günlerinde çok sık vakit geçirdiği bu ev, 1937 yılından sonra müze olarak kullanılmaya başlandı. 

  • Deprem Anıtı: 1999 depreminde hayatını kaybeden 2504 kişi adına yapılan bu anıt mutlaka görülmesi görülmesi gereken yerlerdendir.

  • Yalova Termal Kaplıcaları: Kış turizmin vazgeçilmezlerinden biri olan termal kaplıcaları her yıl ziyaretçilerini ağırlamaktadır. Şifalı suları ve harika mimarisi ile Yalova'da en çok gezilen yerlerden biridir.

YALOVA'DA NE YENİR?

Yalova, birçok yerden aldığı göçlerle farklı yemekleri mutfağında harmanlamış bir şehirdir. Herkesin damak tadına uygun yöresel yemekleriyle adını duyurmaya başarmıştır.

  • Milföylü Yalova Kebabı: Fırında pişen milföyün üzerine sos ile sotelenen etin koyulması ile yapılır. Özellikle yanına verilen pilav ile oldukça sevilen bir yemektir.

  • Kaçamak: Mısır ununun suyla pişirilmesiyle helva haline getirilen kaçamak yemeği Yalova'nın yöresel yemeklerindendir.

  • Tavuklu Mantı: Elde açılan hamurun içine soğan, pirinç ile kavrulan tavuk sakatatının koyulması ile yapılır. Diğer mantılardan farklı olarak fırında kızartıldıktan sonra üzerine et suyu dökülerek servis edilir.

  • Yaprak Pidesi:  Asma yaprağıyla yapılan yaprak pidesi; pirinç, mısır unu, soğan ve ayrandan oluşmaktadır. Pide haline getirilen bu yemek tavada kızartılarak yapılmaktadır.

  • Pavli: Lahana yaprağı ve bol kıyma ile yapılan bu yemek Yalova'ya gelenlerin mutlaka tatması gereken lezzetlerdendir.

  • Yalova Sütlüsü: Bu şehir ile özdeşleşmiş Yalova tatlısının ana malzemesini yufka, ceviz ve fıstık oluşturmaktadır.

Aşağıdaki De İlginizi Çekebilir

Asırlık Çınar Ağaçlarının Gölgesindeki Huzur Dolu Şehir: Yalova

Popüler İçerikler

Görüşme Esnasında Erkeğe Maddi Sorular Sorulmasını Destekleyen Kadın Tepkilerin Odağında
İstanbul Boğazı'nın En Pahalı Yalısında Fiyat Güncellemesi: Değeri Tam 120 Milyon Euro
Bakanlığın Gıda İfşaları Devam Ederken En Fazla At ve Eşek Etinin Satıldığı Şehirler Belli Oldu