Cinsel İlişki ve Emzirme Gibi Özel Anlarda Salgılanan Aşk Hormonunun Kalp Hücrelerini Yenilediği İddia Edildi

'Aşk hormonu' olarak da bilinen Oksitosin hormonu vücutta yalnızca nadir anlarda salgılanıyor. Bu özel hormon salgılandığı sırada birçok şeye iyi geldiği, özellikle psikolojik anlamda kişiyi iyileştirdiği yaygın bilinenlerdendi. Ancak geçtiğimiz günlerde ABD'deki Michigan Eyalet Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma bu hormonun fiziksel anlamda hasarlı kalpleri de iyileştirebileceğini ortaya koydu.

"Oksitosin kalp krizi geçirmiş hastalara iyi gelebiliyor!"

“Journal Frontiers in Cell and Developmental Biology” adlı bilimsel dergide yayınlanan makalede araştırmanın verileri ve bulguları kamuoyuna aktarıldı. Buna göre oksitosin hormonu kalp krizi geçirenlerde ”kök hücre üretimini artırarak hasarlı organın iyileşmesine katkı sağlıyor.

Bir grup bilim insanı ile birlikte gerçekleştirilen araştırma oldukça ilginç sonuçlar ortaya koyuyor.

Michigan Eyalet Üniversitesi’ndeki Biyomedikal Mühendisliği bölümünde görevli Profesör Aitor Aguirre, oksitosinin hastanın kalbinin yenilenmesini desteklemekte kullanılabileceği savını öne sürüyor. Ve ekliyor, 'Biz burada, aşk hormonu olarak da bilinen ve bir nöropeptid olan oksitosinin, zebra balığı ve insan hücre kültürlerinde yaralı kalplerde kalp onarım mekanizmalarını aktive edebildiğini ve insanlarda kalp yenilenmesi için potansiyel yeni tedavilere kapı açtığını gösteriyoruz.'

Araştırma sırasında zebra balığı kullanıldığı aktarılıyor.

Makalede aynı zamanda araştırma sırasında laboratuvarda yetiştirilen insan dokusuna ve kendilerini onarma konusunda olağanüstü bir yeteneğe sahip olan zebra balığı kullanıldığı aktarıldı. Bulguların zebra balığı üzerinde yapılan deneylere dayandığı bildirildi.

Oksitosin kalp hasarını nasıl iyileştirebiliyor?

Aktarılanlara göre, oksitosin hormonunun kök hücreleri kalbin dış katmanından, orta katmanına hareket etmesi için uyarabileceği ortaya kondu. Buna göre, bu kök hücreler daha sonra 'kardiyomiyositlere' dönüşüyor. Kardiyomiyositler ise kalbin kasılmasını sağlayan kas hücreleridir. Bu kaslar kalp krizinden sonra ölür. Kas hücreleri doğaları gereği kendilerine yenileyemez.

Ancak oksitosin hormonu ile bu kas hücrelerinin yenilenebileceği iddia ediliyor.

Bilimsel araştırma sırasında kalplerinin bir kısmı zarar görmüş zebra balıkları incelendi. Bununla birlikte kalp onarım mekanizmalarında dikkat çekici bulgulara rastlandı. Oksitosinin zebra balığı için kalp onarımı konusunda etkili olduğu görüldü ve aynı şekilde bunun insanlar için de bir tedavi olabileceği öne sürüldü.

Oksitosin hangi durumlarda salgılanır?

Oksitosin hormonu vücutta yalnızca nadiren ve bazı koşullar altında salgılanıyor. Bunlar cinsel ilişki ve özellikle fiziksel egzersiz olarak sınırlandırılabilir. Aynı zamanda emzirme ve doğum gibi özel anlarda da oksitosinin salgılandığı biliniyor.

Ancak oksitosinin vücutta etkisi oldukça kısa sürüyor.

Oksitosin hormonunun vücutta dolaşımı kısa sürüyor. Bu nedenle bilim insanları kalbi hasar görmüş hastalar için kullanımına uygun hale getirmenin yollarını arıyorlar. Oksitosinin insan dokusu üzerinde etkileri ile ilgili çalışmalar devam ediyor.

Bunlar da ilginizi çekebilir:

New York'tan İstanbul'a Taşınan Bir Amerikalının Gözünden Türkiye'de Yaşamanın Negatif Yönlerini Dinliyoruz

Bunlar da ilginizi çekebilir:

Oğluyla Çektiği Ensest Unsurlu TikTok Videolarıyla Eleştirilen Anne Sosyal Medyada Tartışma Yarattı
Az Kalorili Bir Beslenme Planı Size Gerçekten Uygun mu? Aralıklı Oruç Hakkında Bilmeniz Gereken 9 Yan Etki
Meme İmplantı Yaptırdıktan Sonra Yıllarca Acı Çeken Kadının Başına Gelenlere İnanamayacaksınız!

Popüler İçerikler

Fenerbahçe Tribünleri "Yönetim İstifa" Tezahüratları Sonrası Karıştı
Sosyal Medya Deneyi 11 Yaşındaki Mert’i Öldürdü: Aile Bakanlığı’ndan Mert Açıklaması Geldi
Özgür Özel ‘Büyük Sürpriz’ini Açıkladı: Kırmızı Kart Gösterdi!
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
04.10.2022

Evet bunu bildiğimiz için hep tearuzdayız sonra sapığ diyorlar bize

Pasif Kullanıcı
04.10.2022

Kalp hücreleri yenilenmesi gerekenler diyor

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ