Yalnızca Bursalıların Bildiği ve Yaşadığı Şeylere Artı Şeyler

Biz Bursalıların kullandığı bir deyim. heykel'e gitmek bursa halkı arasında heykel'e çıkmak olarak adlandırılır. Kafkasın önünde buluşmadan önce heykele çıkılır.

Altıparmak Burçta sinema izledikten sonra, altıparmak'tan hareketle sıra dükkanlar önünden geçerek itfaiyeye varılır, oradan da heykel bölgesine çıkılırdı bir zamanlar. hey gidi günler hey!

Sonuç olarak; Bursalı olmayan bilmez,heykele gidilmez heykele çıkılır :)

7. Dolmuştan inerken ''kalayım'' demek

''ışıklarda kalayım'' şekli Bursa'da kullanılır, kullanılan başka yerler de vardır muhakkak tabi ama Bursalıların yaşadığı şeyleri yazıyoruz değil mi?  :D

- lambalada incek va.

- lastikçide kalayım.

6. Kavşaklara baba demek

Tabiki biz Bursalıların ürettiği köprülü kavşağa bulduğumuz süper basit ve kullanışlı isimdir. Dolmuştan inerken ben burda kalayım dememize benzeyen bir hadisedir :DD 

-ne iş olum sizde baba dan kalma mı bu yuvarlaklık ki yuvarlaklara baba diyonuz?!!

*ulan şimdi senin varya. TEXASLIYIZ ULan!!!

5. Fasille

Genelde büyüklerimiz kullanır bu kelimeyi. Babaannem mesela fasulyeye fasille der. Eski toprak napıcan? 

Ak fasille bişirdim toprak çenceresindeee :)

4. Elespit

Bir Bursalı olarak bunu yeni duydum,bilmiyordum. Bisiklete elespit diyenimiz de varmış. İlginç geldi açıkçası. Biz Bursalılar ne değişik insanlarız.Elespit ne ulan?! 

Buraya da sevgilimin salcanosunu da yapıştırıverivereyim tam olsun! :)

3. Sağdıç

Kankaya yada birader'e alternatiftir. 'saadic' olarak da okunur. bir nevi geleneksel kanka müessesesidir. 

Bursanın köylerinde illa damadın sağdıcı olması da şart değildir. sünnet çocuklarının da sağdıcı olur. sağdıçlara gönderilen sünnet davetiyelerinin yanında havlu, elbiselik kumaş, terlik vs. de konur ki düğüne gelirken altın getirilsin :D  kolay tesis edilmez yani sağdıçlık müesseseleri, hafife almamak gerek valla. işin vebali büyük. sorumluluk ömür boyu :D:D

2. Tophane manzarası

Kaç sene geçerse geçsin Bursa ne kadar beton şehri olursa olsun orada bir oturup çay içmeyi hiç bir yere değişmeyeceğim yegane yerdir. Bursa'nın en güzel manzaraya sahip ve havadar mekanlarından ve semtinden biridir kendisi.  Bahçe kısmında bir adet saat kulesi size eşlik eder ve ramazanları da ramazan topu buradan patlatılır, bahar aylarında akşam üstü saatlerinde gidip çay içmek keyif olayını tavana çıkartır, aynı zamanda aşıklar için popüler bir buluşma noktasıdır.

bursa'da bulunan tophanenin labirent gibi olan daracık arka sokaklarında dolaşırken kaybolmanız an meselesidir yer yön duygunuz yoksa şayet. Kırkıncı odalar, muzeyyen senar, zindankapı gibi orijinal sokak isimlerini barındırır. He bir de yüzsüz kedileri varıdr tophanenin, her daim gözünüzün bakarlar aç gözlerle. Şiddetli lodosla yıkılması an meselesi olan tarihi evleri vardır ki içiniz burkulur o hallerini görünce. Adımınızı attığınız her sokakta ise karşınıza bir türbe çıkabilir.Nerede olduğunuzu şaşırmayın burası Bursa!

1. Bonus: PİDELİ KÖFTE (Dostum bunu nasıl unutursun yav)

Off diyoruuuuuuuuuuuuuuum! :) yok kardeşim ya sabahladığım zamanlarda konu yemekten açıldığın ilk aklıma gelen isimdir kendisi. Bundan canım çektimiydi İstanbul'a helikopteri çağırıp Bursaya inmek istiyor canım doğrusu. 

Zamanında sınava hazırlanırken atölyem kayhandaydı. Eee hal böyle olunca da pideli köfte cenneti Kayhanda bulunup haftanın 2-3 günü pideli köfte gömmeden edemiyor insan. Atölyeye devam ettiğim 1.5 sene  boyunca kimi zaman günde 2-3 öğün tüketip servet gömmüşlüğüm vardır. (abartmıyorum:D)

ŞİDDETLE TAVSİYE EDİLİR :)

Popüler İçerikler

Yönetmen İlker Canikligil'in "Kaçak Film" Çıkışına Röportaj Adam'dan Aşırı Haklı Tepki
A Millî Takım'ın UEFA Uluslar Ligi'ndeki Play-Off Turu Rakibi Belli Oldu: Macaristan
Beklenen Gün Geldi: Birbirinden Ünlü İsimler Saygı1 Formatının İkinci Konuğu Sertab Erener İçin Sahneye Çıktı!