Yalı Çapkını Ferit Borderline ve Narsistik Kişilik Bozukluklarına mı Sahip? Narsist ve Borderline Ne Demektir?

Yalı Çapkını dizisi son zamanlarda adından sıkça söz ettirmeyi başardı. Gülseren Budayıcıoğlu'nun eserinden uyarlanan bu dizi, reytinglerde büyük başarı elde etti. Dizinin başrolleri olan Mert Ramazan Demir ve Afra Saraçoğlu'nun uyumu da seyirciler tarafından çok sevildi. Seyran ve Ferit'in aşk hikayesinde neler olacağı merak ediliyor. Bir yandan da Ferit'in çapkın davranışları ve tutarsız hareketleri izleyicileri şaşırtmaya devam ediyor. Peki Ferit'in bu davranışlarının arkasındaki sebep ne? Ferit'in psikolojik sorunları neler? Ferit narsistik ve borderline kişilik bozukluklarına sahip olabilir mi?

İşte Yalı Çapkını Ferit hakkında detaylar...

Star TV'de yayınlamaya başlayan Yalı Çapkını bu senenin en çok ses getiren yapımlarından birisi olmayı başardı.

Dizinin gerçek bir hikayeden uyarlanmış olması, başarılı oyuncuların seçilmiş olması hiç şüphesiz bu dizinin başarısına başarı katıyor. Seyirciler bir sonraki bölümde neler yaşanacağını merak ederek diziyi yakından takip ediyorlar.

Yalı Çapkını'nın en dikkat çekici karakteri ise hiç şüphesiz Ferit. Kimi zaman sevimli hareketleriyle seyircilerin sempatisini kazanırken kimi zaman da oldukça sinir bozucu bir karakter olabiliyor.

Ferit'in bu davranışları ise onda psikolojik bozuklukların olduğunun bir göstergesi olabilir. Peki Ferit'in psikolojik sorunları neler?

Burada detaylıca bahsetmiştik:

Severek İzlediğimiz Yalı Çapkını'ndaki Ferit Karakterinin Sahip Olduğu Psikolojik Sorunlar

Ferit'in davranışları göz önüne alındığında öne çıkan ilk psikolojik sorunun narsistik kişilik bozukluğu olduğunu söyleyebiliriz. Peki narsistik kişilik bozukluğu nedir?

Narsistik kişilik bozukluğu bireylerin kendileri hakkında abartılmış bir görüşe sahip odlukları kişi bozukluğudur. Narsist kişiler başkalarının hayranlığına ve ilgisine muhtaç durumdadırlar. Narsist kişi bozukluğu olan bireyler başkarlından övgü almadıkları takdirde mutsuz olabilirler. Etraflarındaki kişiler ise onları şımarık, züppe, kibirli olarak nitelendirebilirler.

Narsistik kişilik bozukluğu olan kişiler kendilerinin özel olduklarına ve diğer kişilerden üstün olduklarına inanırlar.

Narsistik kişiler aynı zamanda kendi başarılarını, fiziki görünümlerini abartma ve diğer kişileri yerme eğiliminde olabilirler. Etraflarındaki kişilere karşı empati duygusu beslemezler. Onlar için önemli olan tek şey, kendileridir.

Eğer karşınızdaki kişi aşağıdakileri yapıyorsa narsistik bir kişiliği olabilir:

  • İlişkilerinden hiçbir zaman mutlu olmuyor, her zaman daha fazlasını istiyor.

  • İşler onun planladığı gibi gitmediğinde sinirli veya üzgün oluyor.

  • Genellikle etrafındaki kişiler tarafından kendini beğenmiş olarak algılanıyor.

Narsistik kişilik bozukluğunun sebepleri tam olarak bilinmese de bazı çevresel faktörlerin bu kişilik bozukluğuna sebep olabileceği düşünülüyor.

Özellikle çocukluğunda travmatik olaylar yaşamış kişiler ileriki yaşamlarında narsistik bireylere dönüşebilirler. Ayrıca;

  • Çocukluğunda ihmal edilmiş kişiler,

  • Ebeveynlerinden gerçekçi olmayan beklentilere maruz kalmış kişiler,

  • Ebeveynlerinin tabiri caizse 'şımartarak' büyüttüğü kişiler, narsistik kişilik özellikleri gösterebilirler.

Ferit karakterinin sahip olduğu düşülen bir diğer psikolojik rahatsızlık ise borderline kişilik bozukluğu. Peki borderline kişilik bozukluğu nedir?

Borderline kişilik bozukluğu, bireyin duygularını anlamlandırmakta ve yönetmekte başarısız olmasına verilen isimdir. Bu kişilik bozukluğuna sahip kişilerde genellikle benlik sorunları, değişken ruh halleri ve değişken davranışlar bulunur. Ayrıca ilişkilerinde istikrarsızlık ve güvensizlik ön plandadır. Tıpkı Ferit'in ilişkilerinde olduğu gibi.

Borderline kişilik bozukluğuna sahip kişiler yakın ilişkileri yürütmekte zorlanabilirler.

Öfke problemleri, kendine zara verici davranışlar, terk edilmekten kaçınma, çarpık benlik imajı gibi sebeplerden dolayı bu kişiler ilişki kurmakta ve yürütmekte zorlanabilirler. Sadece romantik ilişkileri değil aynı zamanda aile ve arkadaş ilişkileri de onlar için oldukça zordur.

Ayrıca bu kişilerde yoğun ve hızlı değişen ruh halleri, sebepsiz öfke, başkalarına güvenmede zorluk, harcama çılgınlığı, fiziksel ilişkiye girmede aceleci davranma gibi davranışlar da görülebilir.

Borderline kişilik bozukluğunun ortaya çıkmasında ise hem genetik hem de çevre büyük rol oynar.

Borderline kişilik bozukluğu neden olur sorusunu cevaplandıracak olursak, hem çevresel hem de genetik sebeplere bakmamız gerekir. Borderline kişilik bozukluğu olan ebeveynlerin çocuklarında da bu bozukluğun görülme ihtimali fazladır. 

Çevresel faktörler ise genellikle çocukluk dönemimde ortaya çıkar. İstimara maruz kalmış çocuklar, büyük travmalar yaşamış çocuklar, zorbalık yaşamış çocuklar ve ebeveynleri tarafından ihmal edilmiş çocuklarda ileriki zamanlarda borderline kişilik bozukluğu görülebilir.

Bu içeriklerimiz de hoşunuza gidebilir.

Çöp Adam Peri'de Stockholm Sendromu Olabilir mi? Stockholm Sendromu Nedir, Kimlerde Görülür?
Müge Anlı Sinan Gerontofili mi? Gerontofili Ne Demektir, Kimlerde Ortaya Çıkar?
Sadece Yaşayan Anlar! Muhtemelen Var Olduğunu Daha Öncesinde Bilmediğiniz Birbirinden İlginç Fobiler

Popüler İçerikler

Bahis Reklam ve Teşvik! Acun Ilıcalı, TV8 ve Exxen Yetkilileri Hakkında Soruşturma Başlatıldı
Meteoroloji 49 Kente Fırtına Uyarısı Verince Hava Forum 58 Kilo ve Altında Olanları Tiye Aldı
Kızılcık Şerbeti'nde Yeni Doğmuş Bebeğin Başının Örtülmesi Tepki Topladı