Yaklaşan Cadılar Bayramı Hakkında Öğrenince Bir Yaşınıza Daha Gireceğiniz İlginç Bilgiler

Hepimizin ilgisini çeken kostümlerin giyildiği, şekerler toplandığı, partilere akın edildiği cadılar bayramını hepimiz ilgiyle takip ediyoruz.  

Peki cadılar bayramı hakkında bunları biliyor muydunuz?

1. Cadılar bayramı neden 31 Ekim de kutlanıyor?

Cadılar bayramının kökleri, antik Britanya'da pagan Keltlerin kutladığı Samhain Festivali'ne dayanır. 31 Ekim Ketler'de hasat bitim dönemine geliyordu. Ketler hasat bitiminden sonra doğanın ölüme gittiğini düşünürdü. 31 Ekim gecesi bu sayede ölüler ile yaşayanlar arasında bir geçiş açmış olur. Yani 31 Ekim bizlere ölümlü dünyayı hatırlatmayı amaçlamıştır.

2. Hallowen kelimesi nereden geliyor?

Hristiyanlığın yükselişiyle cadılar bayramı konsept değiştirmiştir. Kelt kültüründe cadılar bayramına Samhain deniliyordu. Daha sonra papalar tarafından  All Hallow’s Eve (Azizler Gününün Arifesi) olarak adlandırılan cadılar bayramı  kısaltılarak Halloween adını aldı.

3. Dizi ve filmlerde cadılar bayramındaki dolunay gerçekte çok nadir görülüyor.

Filmlerde ve dizilerde dolunay çok fazla gösterir. Alında cadılar bayramında dolunay çok nadir gözüküyor.1955 yılında cadılar bayramında gözüken dolunay daha sonra 2001 yılında gözükmüş. 2020 yılında ise mavi dolunay ad denilen nadir bir ay gözüktü.

4. Bal kabakları ve turuncu renk kullanımı.

Cadılar bayramında en çok kullanılan nesnelerden biri bal kabağıdır. Bal kabağı inanışa göre içi oyulduğu ve mum koyulduğu zaman insanları ölü ruhlardan koruduğuna inanılırdı. Ayrıca cadılar bayramının turuncu renkle anlatılmasının nedeni hem balkabağının rengi olması hem de kışın yakılan sobaların, ateşlerin rengi olmasıdır.

5. Cadılar bayramındaki şeker ve şaka soruları ruhları mutlu etmesi için var.

Şeker mi? Şaka mı? Kelt kültüründe insanlar birbirine şeker ve şakaların vererek ölü ruhları mutlu edip, sakinleştirebileceğine inanılırdı. İnanca göre şekerin tatlı ve neşe dağıtması ölüleri evlerden uzaklaştırıyordu. Şakaların ise ruhları güldürüp, eğlendirdiğine inanılıyordu.

6. Cadılar bayramındaki efsane kostümler hakkında gerçekleri biliyor muydunuz?

Cadılar bayramında aslında kostümler başlarda yeryüzüne indiği düşünülen ölü ruhları korkutabilmek ve onları kaçırmakmış. Daha sonraları insanların eğlencesi haline gelmiş ve çeşit çeşit kostümler ortaya çıkmış.

7. Hii! Cadılar bayramı geliyor saklanın!

Bazı insanlar cadılar bayramından korkuyor. Evet, günümüzde eğlenceli bir hal alsa da cadılar bayramından korkan insanlara samhainophobia deniliyor. Bu insanlar cadılar bayramında evinde kalmayı ve gelen ziyaretçilere kapıyı açmamayı tercih ediyor.

8. Cadılar bayramındaki baykuşlar ne anlama geliyordu?

Zeki ve tatlı olan baykuşlar aslında cadılar bayramında kötü şans ve uğursuzluk getirildiğine inanılıyordu. İnsanlara göre baykuşlar aslında kılık değiştirmiş cadılardı.

9. Genç kızlar gelecekteki eşlerini 31 Ekim de görebileceğine inanıyordu.

Cadılar bayramında genç kızların aynada veya ateş başında terleyerek ateşin içinde gelecekteki eşlerini göreceğine inanılırdı. Bir çok genç kız 31 ekim geceleri ayna karşısında ve ateş karşısında beklerdi.

10. 31 Ekim de neden cadılar var?

İnanışa göre insanlar 31 Ekim de cadıları görürlermiş. Cadılar bayramında  biri kıyafetini ters giymişse bilin ki cadılarla karşılaşmak istiyor. 31 Ekim de eğer uslu bir çocuk olursanız cadıları görebilirsiniz.

11. Eskiden Türkiye'de cadılar bayramı kutlanıyordu.

İslamiyet öncesinde Şaman Türkleri kostümler giyer, kötü ruhları uzaklaştırmaya çalışırdı. Yakut Türkleri  ise kötü ruhlara şeker ve değerli hediyeler hazırlardı. Trakya'da  geleneksel Bocuk Gecesi de 6 Ocak'ta kutlanıyor bu günün özelliği 31 Ekim geleneklerine fazlaca benzemesi. 6 Ocak'ta Trakya'da  Bocuk Cadısının gezdiğine inanılıyor ve onu kaçırmak için insanlar ruhlar için kabak tatlısı koyar, korkunç kostümler giyiniliyor.

12. Filmler ve dizilerdeki cadılar bayramı neden izleniyor?

Cadılar bayramı konsepti dizilerde ve filmlerde genelde çok sık kullanılır. Bunun nedeni insanlar tarafından çok izlenmesi ve çok tüketilmesidir. Cadılar bayramını konu edinen bir dizi ya da film görürseniz normal zamandan daha çok kazandığına emin olabilirsiniz.

13. Cadılar bayramında işsizlik azaltıyor.

Cadılar bayramı dönemsel işsizliği düşüyor. Üreticiler fazla üretim için çok fazla sayıda insana ihtiyaç duyuyor ve işsizlik azalıyor. Ayrıca hizmet sektöründe de çok miktar işçiye ihtiyaç oluyor ve insanlara  iş imkanı veriliyor.

14. Cadılar bayramı aslında bir pazarlama hilesi.

Cadılar bayramının senelerce değişimine bakarsak günümüzde bir pazarlama hilesi olduğunu görebiliriz. İlk başlarda insanların inancına yönelik olan cadılar bayramı evrimleşerek eşya satmak, partiler düzenlemek ve çeşitli organizasyonlarla insanları özendirerek katılmayı teşvik ediyor. Bu yıl cadılar bayramının ABD’de harcamalarının 9.1 milyar dolara ulaşarak rekor kıracağı tahmin ediliyor.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Cadılar Hakkında 10 İlginç Bilgi
Cadılar Bayramı Partisinde Ne Giysem Derdine Son: En Korkunç Halloween Kıyafetleri ve Aksesuarları
Cadılar Bayramında Hangi Kostümü Giymelisin?

Popüler İçerikler

Ateşe Düşmeyen Kimseyi Bırakmayan Yılmaz Morgül Şarkısı Kaldırılınca Çareyi Mert Demir Gibi Söylemekte Buldu
AK Parti'de Kritik Sokak Köpeği Zirvesi: Uyutulma Seçeneği de Gündemde!
Kendisini ‘Cinsel Terapist’ Olarak Tanıtan Buse Aydın’ın Yetkisi Yokmuş!
YORUMLAR
24.10.2021

"Ne verseler yiyoruz." akımının son yıllardaki en popüler ürünlerinden..

24.10.2021

Almanya da bu cadılar bayramı için bir kaç korku evi hazırlanıyor ve içeriye giren kişileri hem eğlemdirmek için hemde korkularıyla yüzleşmeleri için ben cadılar bayramını kutlamayı hep severim değişik kutlama mekanları farklı renkler daha neler neler... sadece bunun sacma olduğunu düşünen bir çok kişi var elbette ama bilin ki denemeye değer ☺️

25.10.2021

#11 türkiyede normal birgün 🤣🤣🤣

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ