Yahudi Soykırımı'nın Başlangıcı Olarak Kabul Edilen 'Kristal Gece'de Neler Yaşandı?

Yer Almanya.

1938'de, 9 Kasım'ı 10 Kasım'a bağlayan o karanlık gecede neler yaşandı? Sebebi neydi? Kristallnacht olarak Almanya tarihine geçen olaya yakından bakalım.

Aynı yıl Almanya, ülkesinde yaşayan yaklaşık 17 bin Polonyalı Yahudi’yi sınır dışı etme kararı almıştı.

Bu insanlar Polonya’ya göç etti ama Polonya hükümeti tarafından da kabul edilmediler. İki ülke arasında kalan bu 17 bin insanın büyük bir kısmı; soğuktan, açlıktan ve dolaysısıyla hastalıklardan yaşamını yitirdi.

Kendi ailesinin ne şekilde hayatını kaybettiğini öğrenen Herschel Grynszpan, Paris’teki Alman Büyükelçiliği’ne girerek konsolos yardımcısı Ernst vom Rath'ı öldürdü.

Fransa’da öğrenci olan 17 yaşındaki bu gencin, büyükelçiyi değil de yardımcısı Rath’ı öldürmesinin tek sebebi, karşısına çıkan ilk kişi olmasıydı.

Adolf Hitler'in en yakın arkadaşlarından biri olan, en sadık yandaşı Alman politikacı ve propaganda bakanı Dr. Paul Joseph Goebbels, bunun tamamen planlı bir eylem olduğu söylentilerini çıkardı.

Yahudi halkının kurduğu bir komplo olduğunu öne sürerek kışkırtmalara başlamış, Alman halkını intikama davet eden konuşmalar yapmaya başlamıştı. Hatta bu konuşmaları sırasında Yahudiler’e küçük saldırılarda bulunanlara övgüler yağdırıyordu.

Kendi partilerinin herhangi bir saldırıda bulunmayacağı ama yapılan herhangi bir saldırıya da müdahale edilmeyeceği bilgisini verdi.

Kendisi gibi, halk arasına karışan adamlarının da kışkırtmalarıyla kanlı gece başlamıştı ve söylediği gibi de herhangi bir müdahalede bulunulmadı.

7 ile 13 Kasım 1938 arasında toplam 400 kişi öldürüldü. 1400 sinagog, Yahudiler'e âit çok sayıda dinî veya sivil toplantı mekânı, binlerce işyeri, dükkân, ev ve hatta Yahudî mezarlıkları talan ve yağma edildi.

10 Kasım'dan sonra 30.000 Yahudî, toplama kamplarında gözaltına alındı. Kalan kısmının büyük çoğunluğu da kamplardaki şartlardan ve gördükleri kötü muamele sonucu hayatını kaybetti.

Olaylar pek çok ülkede tepkiyle karşılandı.

ABD, 14 Kasım günü büyükelçisini Berlin'den geri çekti. Bu olay Yahudi düşmanlığını başlatan olay oldu ve bu olaylardan yaklaşık 3 yıl sonra büyük bir Yahudi Soykırım’ı gerçekleşti. Bu soykırımın temel sebepleri arasında ‘Kristal Gece’nin payı büyüktür.

Bu geceye 'Kristal Gece' denmesinin sebebi ise yakılıp yıkılan o kadar çok bina ve yer vardı ki ayın yansıması ile şehirde pek çok yer parlıyordu. Bu nedenle de tarihe 'kristallnach' olarak geçmiştir.

Popüler İçerikler

'İmam' Halil Konakçı, İlber Ortaylı'ya Ateş Püskürdü! 'Bizans Tohumu, Yunanlı, Dönme!'
Sonunda Bu da Oldu: Antalya'daki Bir Otelde Türk Müşteriden 120 Euro "Milliyet Farkı Ücreti" Alındı
Yalı Çapkını Hayranları Ferit'i Görmek İçin Tekneyle Sete Gitti!
YORUMLAR
22.01.2020

neden kristal gece dendiğini de yazsaydın bari: o na da ben katkıda bulunayım: o gece yıkılan, yakılan bertaraf edilen o kadar çok bina vardı ki gece bittiğinde sokaklar tamamen cam kırıklarıyla dolmuştu, ayın yansımasıyla da her yer parlıyordu haliyle de kristal efekti oluyordu, o talihsiz gece de tarihte “kristall nacht” olarak aldı.

24.01.2020

Dikkatli okumuş olsaydınız son paragrafta neden kristal gece dendiğinin açıklamasını görürdünüz.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ