Yabancı Kuruluşlardan Peş Peşe Açıklamalar: Dolar/TL Ne Olur?

Yabancı yatırım ve kredi derecelendirme raporları için oldukça bereketli geçen bir haftayı geride bırakırken, seçim sonrası yükseleceği beklentisi fısıltı gazetesinin manşetine taşınan dolar/TL'de öne çıkan seviye dikkat çekti. Türkiye'nin kredi notunu değerlendiren S&P'den de dolar vurgusu geldi.

Bank of America, geçen gün yayımlanan raporuyla tüm dikkatleri üzerinde toplarken, malum piyasalarda dikkat süresi çok uzun olmuyor.

Kurumun 30 Mart tarihli eski TÜSİAD Başekonomisti Zümrüt İmamoğlu'nun da aralarında olduğu analistlerin imzasını taşıyan raporunda, cari denge gibi verilerle hesaplanan Dolar/TL'de adil değer seviyesi 24 olarak açıklanmıştı. 

Bir de ekleme yapılmıştı: 

Genelde para birimleri adil değerlerinin üzerinde işlem görürler. 

Raporun detayları ve seçim sonrası beklentileri burada yer alıyor.

TCMB Para Basımı Rekor Kırarken Dolar ve TL'de Seçimden Sonrası Karışık! BofA 'Kim Kazanırsa Kazansın' Dedi

Fitch de yaptığı açıklamalarda, dün bankaların deprem nedeniyle çok etkilenmesini olası bulmazken, ertesi günkü toplantıda seçim sonrası için kur riskine işaret etti.

Fitch Ratings EMEA (Europe, the Middle East and Africa/Avrupa, Orta Doğu ve Afrika) Kıdemli Direktörü Erich Arispe, online seminerdeki konuşmasında 14 Mayıs'ta seçimden sonra göreve gelecek yönetimin ilk görevinin döviz piyasasındaki riskleri yönetmek olacağını öngördü.

Kredi derecelendirme kuruluşu S&P 31 Mart cuma gecesi yaptığı Türkiye değerlendirmesinde, kredi notunu değil ama görünümünü düşürdü. Görünümü düşürmek demek sonraki toplantılarda notun düşmesi anlamı da taşıyor.

S&P Global'den yapılan açıklamada, Türkiye'nin uzun dönem kredi notu 'B' olarak teyit edilirken, görünüm 'durağan'dan 'negatif'e revize edildi. 

S&P, negatif görünümün, Türkiye'nin kredibilitesine yönelik savunulamaz olarak kabul ettikleri parasal, mali ve ekonomik politika ortamlarından kaynaklanan riskleri yansıttığını belirtti.

Kurum değerlendirmesinde, 2022 yılı için açıklanan düşük kamu açığına rağmen, Türkiye için diğer genel kamu sektörü risklerinin artığını belirtti.

S&P, deprem felaketleri sonrası yeniden yapılanmanın, Türkiye'nin GSYH'sinin yüzde 12'si kadar finansman gerektireceğini öngörüyor.

Kredi derecelendirme kuruluşu, Türkiye'nin notu ile ilgili olumlu ve olumsuz senaryolar da açıkladı.

Olumsuz senaryoda, Türkiye'nin finansal istikrarı veya kamu maliyesi üzerindeki baskının daha da artması durumunda, potansiyel olarak yenilenen kur değer kaybıyla bağlantılı olarak notların düşürülebileceği belirtildi. 

Olumlu senaryodaysa, para ve finans sektörü politikalarının öngörülebilirliği ve etkinliği artarken, başta Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) net döviz rezervleri olmak üzere, ülkenin ödemeler dengesi pozisyonu güçlenirse notların yükseltebileceğine işaret edildi.

S&P de diğer kurumlara katılarak dolar/TL tahmininde bulundu. 2023 sonunda dolar/TL için 24 TL öngörülürken, gelecek yıl sonunda ise 27 TL tahmini açıklandı.

S&P Global, Türkiye'nin bu yıl büyümesini yüzde 2,1 beklerken, işsizlik oranı için yüzde 11,5, enflasyon için ise yüzde 44,6 seviyesi bekleniyor. Enflasyonda 2024'te yüzde 22,4, 2025 yılında da yüzde 12,0 seviyeleri tahmin edildi.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir.

Faizler Düşüyor Diye Biliyorduk: Konut Kredisi Faizini Duyunca Kulaklarınıza İnanamayacaksınız
Dünyada Asgari Ücret Haritasında Artışlarla Dikkat Çeken İki Ülkeden Biri Türkiye
İçine Mahfi Eğilmez Kaçan ChatGPT, Türkiye Ekonomisinde Sorunları ve Nasıl Düzeleceğini Anlattı

Popüler İçerikler

TikTok Fenomenleri Çağla ve Cansu Arasında ‘Erkek’ Kavgası Çıktı: Cansu, Çağla’yı Silahla Vurdu
Teğmen Ebru Eroğlu İle İlgili Skandal Karar: Küfür ve Taciz İfade Özgürlüğü Sayıldı
RTÜK Başkanı'ndan Gündüz Kuşağı Programlarına Son İkaz: "Toptan Yok Ederiz!"
YORUMLAR
01.04.2023

24 cok az. 35 civari olmali

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ