Yaban Mersininin Vücuda Yararları Nelerdir? Yaban Mersini Yararları ve Zararları

Orman meyvelerinden biri olan yaban mersini hem lezzeti hem de görüntüsü ile birçok kişinin ilgisini çekmektedir. Ayıyüzümü olarak da bilinen bu meyve, ılıman iklimlerde yetişir. Bu nedenle ana vatanı Kuzey Yarımküre'dir. Sadece tadı yönünden değil, yüksek besin değerlerinden dolayı da tercih edilen meyvelerden biridir. Aynı zamanda diyet gibi özel beslenme programlarında yer alır. Tek başına yenmesinin dışında tatlılarda, meyve salatalarında ve yemeklerde kullanılır. Ayrıca yaban mersinin kurusu da tüketilir. Peki yaban mersininin vücuda yararları nelerdir? İşte yaban mersini faydaları ve zararları...

Yaban mersini içerisinde birçok vitamin ve mineral barındırır. Yüksek miktarda C vitamini içerir. Aynı zamanda B, A, K vitamini ve magnezyum, manganez, bakır, demir, fosfor, potasyum, folat gibi birçok mineral bulunur. Yaban mersinin içerisinde birçok bileşik vardır. Bu nedenle de antioksidan açısından zengin bir besindir. Ayrıca yaban mersinin çoğu sudan oluşur. Lif oranı da oldukça yüksektir. Vücut sağlının korunmasında, beyin fonksiyonlarının gelişmesinde oldukça önemli bir meyvedir. Çay olarak tüketildiği zamanda birçok yararı bulunur. Yaban mersinin vücuda faydaları ve zararları hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

Yaban Mersinin Vücuda Yararları Nelerdir? Yaban Mersinin Faydaları ve Zararları

Yaban mersi, insan sağlığı için önemli meyvelerden biridir. İçerisinde bulunan vitaminler sayesinde beyin hücrelerini ve sinirleri korur. Alzheimer tedavilerinde oldukça etkili bir meyvedir. Kişinin öğrenme kapasitesini arttırır. Yaban mersini kan şekerini dengelediği için özellikle diyabet hastalarının beslenme programlarında sıklıkla kullanılır. Antibiyotik özelliği bulunduğundan dolayı idrar yolundaki bakterileri uzaklaştırmada etkilidir. 

Göz sağlığı üzerinde olumlu etkileri bulunan yaban mersini, ışığa duyarlılığı arttırır. Gece şartlarında görüşü kuvvetlendirir ve kılcal damarları besler. Kötü kolesterol olarak adlandırılan LDL kolesterolü düşürerek kalp sağlığını korur. Kabızlık gibi durumları önleyerek, metabolizmayı hızlandırır. Yapılan araştırmalarda kolon, akciğer ve rahim kanserlerine karşı birçok etkisi bulunduğu ispatlanmıştır.

Yaban mersinin bilinen ciddi bir zararı yoktur. Ancak içerisinde salisitat adı verilen antiseptik madde bulunur. Bu nedenle kişilerde olumsuz durumlara yol açabilir. Alerjiye yol açtığı zaman mide bulantısı, reflü, kusma, şişkinlik, gaz, ağrı gibi semptomlar ortaya çıkabilir.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Keçiboynuzunun Vücuda Yararları Nelerdir? Keçiboynuzun Faydaları ve Zararları
Zencefilin Vücuda Yararları Nelerdir? Zencefilin Faydaları ve Zararları
Gül Yağının Vücuda Yararları Nelerdir? Gül Yağının Faydaları ve Zararları
Dut Pekmezinin Vücuda Yararları Nelerdir? Dut Pekmezinin Faydaları ve Zararları
Cevizin Vücuda Yararları Nelerdir? Cevizin Faydaları ve Zararları

Popüler İçerikler

Bülent Ersoy'un Miss Turkey 2024 Birincisi İdil Bilgen'e "Bu Güzel mi" Eleştirisine Doğuş'tan Tepki Geldi!
Açılın Doktor Geliyor: Miss Turkey 2024 Güzeli İdil Bilgen'in Atandığı Şehir Belli Oldu!
Narin'le İlgili Soruşturmada İmamın Gözaltı Nedeni Belli Oldu: Konuşmasınlar Diye Kur'an'a El Bastırmış