Ya Lapa Olursa? Olmaz Korkmayın! Tane Tane Dağılan Lezzetli Pilavlar Pişirmenin 8 Püf Noktası

Sofralarımızdan eksik olmayan, her yemeğe yakışan pilav çok kolay hazırlanıyor gibi görünse de aslında tane tane dağılan, iyi pişmiş, lezzetli bir pilav pişirmek; her babayiğidin harcı değil. Öyle ki ''Bir aşçının iyi olup olmadığı yaptığı pilavdan anlaşılır.'' diye bir söz bile var. Pilavı lapa yapanlar, bir türlü ayarını tutturamayanlar, dibini yakanlar, diri bırakanlar; işinizi gücünüzü bırakıp buraya toplanın! Her seferinde tane tane dağılan, kıvamıyla ve lezzetiyle aşçıları kıskandıracak pilavlar pişirmenin bütün püf noktalarını veriyoruz. Siz isterseniz kimseye söylemeyin.

1. Hangi pirinci seçtiğiniz çok önemli.

Tane tane pilav yapmanın en önemli püf noktası, kullanılan pirincin türü. Dünyada yaklaşık 10.000 farklı pirinç çeşidi olduğu tahmin ediliyor. Her pirinçten pilav olmayacağı gibi pirinç türlerine göre gereken su miktarı, yıkama miktarı, pişirme süresi de değişkenlik gösterebiliyor. Lezzetli pilavlar yapmak için baldo pirinç tercih etmelisiniz. Baldo pirinç, diğer türlere göre daha fazla şişer ve tane tane bir pirinç pilavı hazırlamayı oldukça kolaylaştırır.

2. Pirincinizi bol suyla yıkamalısınız.

Kullandığınız pirincin türü ne olursa olsun, pilavı hazırlamaya başlamadan önce pirinci bol suda yıkamalı ve bir kenarda süzülmeye bırakmalısınız. Pirincin nişastası bol bir ürün olduğunu biliyoruz. Nişasta bağlayıcı bir etkiye sahip olduğundan piştiğinde yapış yapış, lapa bir pilav kaçınılmaz olur. Bu etkiyi azaltmak için pilav yapmadan önce kullanacağınız pirinci bol suda elekten geçirerek yıkamalı, nişastasından arındırmalı ve bu işlemi duru bir su elde edene kadar tekrar etmelisiniz.

3. Yıkamak yerine ıslatmayı da tercih edebilirsiniz.

Pirinçleri yıkayarak çok fazla su harcamak istemiyorsanız size güzel bir haberimiz var! Pirinçlerinizi musluk altında yıkamak yerine ıslatmayı da tercih edebilirsiniz. Pirinci su dolu bir kaba koyun ve bir tatlı kaşığı tuz ekleyin. Kaşık yardımıyla birkaç kez karıştırdıktan sonra 1 saat kadar bu suda bekletin. Pirinçteki nişastanın çözülüp suya karıştığını suyun renginden anlayabilirsiniz. Sonrasında bu suyu süzmeniz ve pirinçlerinizi tekrar sudan geçirmeniz gerekiyor.

4. Tereyağı ve tavuk bulyonla pilavınıza lezzet katabilirsiniz.

Tane tane dağılan, lezzetli pirinç pilavlarının bir sırrı da kullanılan yağ. Tereyağı pilavınıza lezzet katmakla kalmayıp pirinçlerin yapışmasını da önleyebilir. Pilav yaparken aşırıya kaçmadan yağı bir tık fazla kullanabilirsiniz. Tereyağının yanmasını engellemek için erirken içerisine biraz zeytinyağı ekleyebilirsiniz. Bunun yanında ekleyebileceğiniz tavuk bulyon ya da kendi hazırladığınız tavuk suyu da pilavınızın lezzetine lezzet katabilir.

5. Pirinçleri sabırla, birkaç dakika boyunca kavurun.

Kaşıkta dağılan, tane tane, yapışmayan pilavlar yapmanın bir diğer püf noktası da pirinçleri güzelce kavurmak. Tereyağını erittikten sonra eğer şehriye kullanıyorsanız ilk olarak şehriyelerinizi kavurmalı, daha sonrasında pirincinizi eklemelisiniz. Pirinçleri ekledikten sonra karıştırarak kavurmalı ve tahta kaşık kullanmalısınız. Pirinçlerinizi kavurma işlemini biraz uzun tutmak, tane tane bir pilav yapmanıza yardımcı olur.

6. Pilav pişerken karıştırmamaya özen göstermelisiniz.

Pilav pişirirken yapılan en büyük hatalardan biri, tencerenin kapağını sürekli açmak ve pilavı sık sık karıştırmak. Tencere kapağı her açıldığında içindeki ısı ve buhar dışarıya çıkacağından pilavınızın lapalaşmasına sebep olabilirsiniz. Pilavı karıştırmak da içerisindeki nişastanın salınmasına sebep olacağından yine pilavınıza lapa bir kıvam verebilir. Bu yüzden pilavınız suyunu tamamen çekene kadar kapağını açmamaya ve karıştırmamaya özen gösterin.

7. Su oranı çok önemli!

Kullandığınız pirince göre gereken su miktarı değişkenlik gösterebilir. Pilavı hazırlamaya başlamadan önce seçtiğiniz pirincin ne kadar su istediğini araştırıp emin olmanız gerekir. Eğer baldo pirinç kullanıyorsanız ya da pirinçlerinizi önceden suda beklettiyseniz, 1 bardak pirince 1 bardak su eklemelisiniz. Hangi pirinci kullanırsanız kullanın, eklediğiniz su kesinlikle kaynar olmalı! Yeterince sıcak bir su kullanmamak, eklediğiniz yağın yüzeye çıkmasına sebep olur ve bu da hem pirinç tanelerini birbirine yapıştırır hem de sizi eşit pişmemiş, lezzetsiz bir pilavla baş başa bırakır.

8. Pilavı mutlaka dinlendirip demlenmesine izin verin.

Pilavınız piştikten ve altını kapattıktan sonra demlenmeye bırakmanız, o kaşıkladıkça tane tane dağılan pilavların altın kurallarından biri. Pişirdiğiniz pilavın nemini alması için kapağının altına aynı boyutlarda bir kağıt havlu ya da temiz bir bez koyarak yarım saat kadar bu şekilde dinlendirin. Sıcak haldeyken pilavınızı karıştırmamaya özen göstermelisiniz. Demlendikten sonra karıştırabilir ve servis edebilirsiniz.

Bu içerikler de ilgini çekebilir.

Stresin Günlük Yaşantınızı Etkilememesi İçin Bir An Önce Vazgeçmeniz Gereken Alışkanlıklar
Ateşli Bir Geceye Hazırlanırken Kesinlikle Tüketmemeniz Gereken 8 Yasaklı Besin
Kış Günü Yıkaması Zor Olan Halı ve Yorgan Gibi Ürünleri Temizlemenizi Sağlayacak Püf Noktalar

Popüler İçerikler

Okullardaki Yılbaşı Kutlamalarına Gelen Yasağa Mustafa Sandal'dan "Onlara İnat 'Duble' Kutlayacağız!" Tepkisi
Berfu ve Eser Yenenler'in 3. Kez O Ses Yılbaşı'na Katılmaları Tepki Topladı
"Aşk Solcudur..." Kızılcık Şerbeti'nde Deniz Gezmiş Anıldı
YORUMLAR
12.01.2022

basmati pirincin glisemik indeksi ve arsenik oranı diğer pirinçleri gore daha düşük ve lapa olmuyor ve ayrıca tadı da daha lezzetli

12.01.2022

Ben hep basmati pirinç kullanıyorum lapa olma şanşı sıfır gibi birşey. Tutturamayan arkadaşlarım deneyebilir.

12.01.2022

Ben de bilmediğimiz bir şey yazmış sandım

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ