Ya İstiklal Ya Ölüm Dizisi TRT 1'de Başladı: 'Bir An Bile Korku ve Ümitsizliğe Kapılanın, Bu Davada Yeri Yoktur'

TRT’nin Milli Mücadele’nin 100’üncü yılına özel hayata geçireceği projelerin ilki olan Ya İstiklal Ya Ölüm’ün ilk bölümü yayınlandı.

“Ya İstiklal Ya Ölüm” dizisi; 16 Mart 1920’de İtilaf Devletlerinin İstanbul’u işgal edip Meclis-i Mebûsan’ı dağıtmasından sonra Mustafa Kemal Paşa liderliğinde vücut bulan Kuvayı Milliye hareketini ve Ankara’da kurulacak tam bağımsız meclisin açılış serüvenini anlatıyor.

İlk bölümü, İstanbul’un işgalinin yüzüncü yılı olan 16 Mart 2020’de yayınlanacak dizinin 6’ıncı ve son bölümü ise TBMM’nin açılışının yüzüncü yılı olan 23 Nisan haftasında ekranlara gelecek.

16 Mart 1920 ile 23 Nisan 1920 tarihleri arasında yaşanmış 6 haftalık gerçek bir kesiti yine 6 haftada ekranlara getirecek olan mini dizinin senaryosu Funda Çetin’e ait. Yapımını Kirli Kedi’nin üstlendiği dizinin yönetmen koltuğunda ise adını dönem dramalarıyla duyuran Yasin Uslu var.

Çekimleri 16 Ocak Perşembe günü başlayan dizinin oyuncu kadrosunda; İlker Kızmaz, Birkan Sokullu, Serkan Keskin, Dolunay Soysert, Osman Sonant, Alina Boz, Hilmicem İntepe, Rıza Kocaoğlu, Umut Karadağ, Ushan Çakır, Altan Erkekli, Mehmet Özgür gibi isimler yer alıyor.

Ya İstiklal Ya Ölüm’ün Konusu

Dizi, İstanbul’un işgali ve Meclis-i Mebûsan’ın İstanbul’da dağıtılmasıyla Ankara’da yeniden açılması arasında geçen 6 kritik haftayı gerçeklere bağlı kalarak anlatıyor.

6 hafta boyunca mebusların canları pahasına, vatan aşkıyla gizli ve tehlikeli yollarla Ankara’ya ulaşma çabaları, Milli Mücadele hareketine İstanbul’dan silah taşıma gayretleri, Atatürk’ün yeni Meclisi açma mücadelesi ve işgale karşı topyekûn karşı koyma iradesinin anlatıldığı dizide; yerli ve yabancı oyuncuların yanı sıra binlerce figüran yer alırken; dönemi en iyi şekilde ekrana yansıtabilmek için kullanılan onlarca gerçek mekân, dönem arabaları, silahlar, kostüm ve dekor tasarımı da izleyiciyi olayların içine çekecek.

Kaynak: TRT 1

Diziden yayınlanan görüntüleri izliyoruz:

Popüler İçerikler

A Millî Takım'ın UEFA Uluslar Ligi'ndeki Play-Off Turu Rakibi Belli Oldu: Macaristan
Sevgilisine Atacağı Fantezi Mesajını Yanlışlıkla Karısına Atan Ünlü Patron İcralık Oldu
MasterChef Beyza Şiddete Uğradığını İtiraf Etti: "Yüzüm Yanınca Bu Yüzden Üzülmedim!"
YORUMLAR
16.03.2020

Biz bütün tarihimiz olduğu gibi kabul ediyoruz . Bütün geçmişimizi saygı duyuyor ve onları rahmetle anıyoruz , hiçbirini ayırmıyor ve hepsini geçmişimiz olarak kabul ediyoruz lakin sanki bazıları sanki Mustafa Kemal Atatürk'ü sevince diğer kimseyi sevmiyor ve dini kabul etmiyormuş gibi algı yaratmaya çalışılıyor.Ceddimizin iyi yanları örnek almalı ve yaptığı hataları yapmamaya çalışmalıyız. Son yıllarda cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'e gereken saygı ne yazık gösterilmemektedir.İnşallah bundan sonra Atatürk'ü gereken layığı ile okullarda anlatılır ve yaşatılır. Atatürk'e saygı duymak aslında işini düzgün yapmak ve ülkeni sevmektir. Bu kadar basittir lakin bazı kesim Atatürk'ü seviyorum dediğim de heykel dikmek putlaştırmak vs. zannediyor . Bu da ayrı bir cahillik boyutu.

16.03.2020

Çok güzel yazmışsın dostum, bir ekleme yapmak istiyorum Orta Asya dan bu zamana gelen tarihimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk için de çok önemli bir unsur olmuştur, Türk Tarih Kurumuna verdiği değer, Türklerin tarihi hakkında söylediği sözler bunu kanıtlar niteliktedir, bu yüzden Türk tarihini bir bütün olarak görmeli hiçbir dönemi birbirinden ayırmamalıyız. Büyük devletler kuran ecdadımız büyük ve şümullü medeniyetlere de sahip olmuştur. Bunu aramak, tetkik etmek, Türklüğe ve cihana bildirmek bizler için bir borçtur. (Afetinan, Atatürk Hakkında H.B., S. 297)

Pasif Kullanıcı
17.03.2020

Hiç reklam vermedi sadece biterken verdi şaşırdım kaldım izlerken gerçekten iyi bir yapım tarihimizi anlatıyor teşekkürler TRT 👍👏👏👏👏 Diğer tarihi dizilerde hiç Gazi Mustafa Kemal Atatürk gösterilmiyor.

17.03.2020

Milleti uyutma dizileri

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ