- Gerekli bilgilerin öğrenciden alınması ve her iki tarafça aracılık hizmet sözleşmesinin imzalanması
Şirket istediği belgeler hakkında sizi bilgilendirecektir.
- Gerekli evrakların öğrenci tarafından şirkete iletilmesi
(Pasaport, İngilizce olarak hazırlanmış öğrenci belgesi, 5×5 ebatlarında arka fon beyaz olacak şekilde çekilmiş vesikalık fotoğraf vb.)
Öğrenci adına en stresli ama aynı zamanda bazen en basit aşama olan bu süreçte öğrencinin İngilizce seviyesi, okul kapanış ve açılış tarihleri ile profiline uyumlu iş eşleştirmeleri yapılır.
DS-2019 formu bir öğrencinin katıldığı program için uygun bir katılımcı olduğunu kanıtlayan ve üzerinde her öğrenci için farklı bir SEVIS numarası bulunan değerli kağıtlar arasındadır. DS-2019 formu olmadan vize görüşmesine kabul edilmezsiniz. Bu form üzerinde ayrıca çalışacağınız iş yerinin adı, adresi ve hangi pozisyonda çalışacağınızı yazan bilgiler vardır. Üçüncü aşama olan iş eşleştirmeniz tamamlandığında sponsor firmanız eşleşmiş olduğunuz işi inceler ve onay verirse bu formu basar ve acentenize gönderir.
Dördüncü aşamayı da başarıyla geçtikten sonra en kritik ancak aslında en basit aşamaya gelmişsinizdir demektir. Vize süreci birçok öğrenci için oldukça stresli bir aşamadır. Her katılımcının ağzından “Acaba vize alabilecek miyim?” sorusu çıkar. Fakat eğer en azından orta seviye İngilizceniz varsa, iş konusunda bilgileriniz mevcutsa ve gerekli belgeleriniz eksiksiz bir biçimde tamamlanmışsa korkmanız gereken bir şey yoktur. Her ne kadar vize onayınız konsolosluk görevlisine bağlı olsa da Work and Travel programı için vize alma oranı 95%‘in üzerindedir.
Bu aşamaya ulaştıysanız vizenizi aldınız demektir; tebrik ederiz. Artık uçak biletinizi gidiş-dönüş haliyle alabilirsiniz.
Bu aşama oldukça önemlidir. Amerika’ya vardığınızda sağlık sektöründeki prosedürlerden tutun, yasalar ve farklı kültürlerin ön tanıtımı ile Amerika’da program açısında sponsor firmanıza karşı olan sorumluluklarınız sizlere iletilir; bunların içinde kültür şoku gibi meşhur konu hakkında bilgilendirilmeniz sağlanır ve nasıl başa çıkacağınız yönünde tavsiyeler verilir.
Bir danışman olarak bazı eklemeler yapmak isterim.Program ücreti $1.800-$2.600 arasındadır.Yetkili şirketleri Amerika Konsolosluğunun sitesinde bulabilirsiniz.Bu listede olmayan hiçbir şirkete güvenmeyiniz.Şirket danışmanlarının Amerika'da olması bir kriter değildir.Doğusundan batısına uçakla 7 saatte gidilen bir ülkede danışman öğrencinin problemini nasıl çözebilir?Acil durumlarda sponsorunuza veya 911e ulaşınız.Mesafelerin fazla olduğunu düşünürsek yalnızca çok küçük şehir ve kasabalarda çalışan öğrenciler yürüme mesafesinde konaklama bulabilir.İşveren veya sponsor ulaşımdan çoğunlukla sorumlu değildir.Öğrenci kendi ulaşımını karşılar.Usta bir şoför değilse öğrenciye araba kullanmasını önermeyiz.İş yoğunluğuna göre değişse de haftanın en az 5 günü çalışılır.Öğrencinin gezmek istediği yere yakın bir iş araması doğru değildir.Tatil günlerinde yaşadığınız yeri keşfetmenizi,3 ay boyunca bolca çalışmanızı önerir, tüm öğrencilere harika bir Work and Travel sezonu dilerim!
2 kez yapmış birisi olarak konuşuyorum. en önemli faktör yapacağınız iş ve yaşadığınız şehir. sıkıcı bir yerde köle gibi çalışmak bir süre sonra işkenceye dönüyor. aktif olun fırsat içinde fırsat arayın. çünkü fırsatlar ülkesi amerikadasınız. girişimci veya göçmen işçi kafasıyla gidin demiyorum ancak parasız malesef bir bok yapamazsınız çünkü kapitalizmin merkezindesiniz. (ben cebimde yüklü parayla gidiyorum olayım farklı diyorsanız ne ala)