Dünyanın şimdiye kadar gördüğü en zeki insan. İlkokulu yaklaşık 9 ayda bitirdi, 11 yaşında Harvard Üniversitesi'ne girdi. Hatta öldüğünde öğrenilebilen bütün dilleri konuşabiliyordu.
Dünyanın şimdiye kadar gördüğü en zeki insan. İlkokulu yaklaşık 9 ayda bitirdi, 11 yaşında Harvard Üniversitesi'ne girdi. Hatta öldüğünde öğrenilebilen bütün dilleri konuşabiliyordu.
Rus Yahudisi muhacir bir ailenin çocuğu olarak 1 Nisan 1898'da dünyaya gelen William James Sidis, gelmiş geçmis en zeki insan. Babası Borris Sidis, Harvard Üniversitesi'nde psikoloji akademisyeniydi. Annesi Sarah Sidis'se doktordu.
William James Sidis değişik bir çocuktu. 6 aylıkken alfabeyi çözdü, 18 aylıkken New York Time'sı okumaya başladı.
2 yaşında Latince, 3 yaşında Yunanca öğrenen Sidis, 4 yaşındayken anatomi üzerine denemeler yazdı.
8 yaşına gelmeden Rusça, Fransızca, İbranice, Türkçe, Ermenice ve Almanca'yı da öğrendi ve Vindergood olarak isimlendirdiği bir dil geliştirdi.
1. sınıf 1 gün
2. sınıfı birkaç gün
3. sınıfı 3 ay
4. sınıfı 1 hafta
5. sınıfı 15 hafta (tabii 5. sınıf biraz zor...)
6. ve 7. sınıfı 40 gün gibi bir sürede bitirdi.
Sidis, daha sonra Harvard Üniversitene başvurdu ve yazılı sınavların hepsinde başarılı oldu. Ama okul kurulu Sidis'in yeterli duygusal yoğunluğa sahip olmadığını söyleyerek Sidis'i okula kabul etmedi.
11 yaşında Harvard Üniversitesine tekrar başvurdu ve bu sefer kabul edildi.
Aynı yıl Harvard'da profesörlere 4 boyutlu objeler hakkında özel ders vermeye başladı.
Harvard Üniversitesinden mezun olurken hazırlanan transkripte Sidis'in 40 dil konuşabildiği yazıyor.
Sidis’in bir günde bir dili öğrenebildiği ve ertesi gün diğer bildiği dillerle tercüme yapabildiği hakkındaki iddialar arasında. Rivayete göre kendisi bu bir günde dil öğrenme yeteneği sayesinde ölümüne dek öğrenilebilen bütün dilleri öğrenmiş, hatta ileri gidip diller uydurmaya başlamış.
Eşinin söylediğine göre, Sidis'in kardeşi onu bir psikoloğa götürerek IQ testine sokmuş ve ölçülen değer 250 ila 300 arasındaymış. Sidis o zamanlar bilinmeyen, uzayda ışığı bile yutan (kara delik) termodinamik alanlardan, The Animate and the Inanimate (1925) adlı makalesinde bahsetmiştir.
Harvard'da eğitimini tamamlayan William James Sidis 16 yaşında üniversitede Hukuk Fakültesine geçti ve hayatı farklı bir yönde devam etti.
Marksist görüşe sahip olan William James Sidis, 20'li yaşlarına geldiğinde sosyalist/komünist eylemlere, mitinglere katıldı ve 1 Mayıs gösterilerinde hükümet tarafından tutuklanarak hapse girdi.
Tutuklanınca ailesi devreye girdi ve Sidis'in hapis cezasını evde tamamlamasına karar verildi. Görüşleri, katıldığı eylemler ve ateist olması Sidis'in çok ağır eleştiriler altında kalmasına neden oldu. Genç yaşta zekasıyla manşet olduğu gazeteler, artık onu ağır bir şekilde eleştirmeye başladı.
Yaşamının geri kalan kısmını bilimden uzak geçiren Sidis, hayatını küçük, gündelik işlerle devam ettirdi.
17 Temmuz 1944’te geçirdiği beyin kanamasından dolayı hayatını kaybetti.
bu kadar zeki adam bir de hristiyan, yahudi, müslüman falan mı olacaktı? halktan niye tepki görmüş anlamadım.
Sırf kendi siyasi görüşlerini ve dini inançlarını benimsemiyor diye "Bir dahi nasıl harcanır?" ı okuduk.
siyasete bulaşarak harcanan bir beyin daha...