Wikipedia Kurucusu Jimmy Wales'den Yalan Haberlere Karşı Duracak Yeni Haber Sitesi: Wiki Tribune

Wikipedia kurucu ortağı Jimmy Wales'in 'yalan haberler'le başa çıkmak için kurduğu hayal gerçek oluyor. Bir grup profesyonel gazeteci ve Vikipedi gönüllü ordusunun birlikte çalışacağı yeni projede habercilik anlayışına çok yeni bir soluk katmayı hedefleyen Jimmy Wales bu projede de bağışlarla ilerlemeyi hedeflediğini belirtti. Haziran ayında yayın hayatına başlaması hedeflenen yeni haber sitesinin ismi Wiki Tribune...

Jimmy Wales, profesyonel gazetecileri bir gönüllüler ordusu ile bir araya getirerek sahte haberlerle savaşmayı amaçlayan yeni bir haber sitesi kurmaya hazırlanıyor.

İsmi Wiki Tribune (Vikitribün) olacak bu yeni yayın sisteminde tıpkı Vikipedi gibi bağışlar finansman sağlayacak. Jimmy Wales, Wiki Tribune ile ABD ve İngiltere siyaseti gibi genel konuları ve uzmanlık gerektiren bilim ve teknoloji alanlarını kapsamayı hedefliyor.

Wiki Tribune'ü "halk için halkın haberleri" olarak tanımlayan Wales, şunları söylüyor:

'Bu, profesyonel gazetecilerin ve vatandaş gazetecilerin bir arada meydana gelen hikayeleri eşit haklara sahip olarak haber haline getirdiği, olaylar gelişme gösterdikçe revize ettikleri, tüm gerçeklerin bir topluluk tarafından kontrol edildiği ve denetlendiği bir ilk olacak.'

The Guardian'ın haberine göre siteye bağış yapan gönüllüler ise sitenin odağında olacak ve yayınlanacak konu başlıkları üzerinde söz sahibi olabilecek. Wales'in planına göre ise yine aynı çevrimiçi topluluk haberlerin doğruluğunu kontrol eden kişiler olacak.

'Tanıdığım biri beni kararımı vermeden önce Trump'a 100 gün müddet vermem konusunda ikna etti. Ama sonra birgün Kellyanne Conway ortaya çıktı ve 'alternatif gerçekler' sözcüklerini kullandı. İşte o zaman planı gerçekleştirme kararı aldım.'

Eğer bağış kampanyası istenildiği gibi giderse yeni haber yayını Wiki Tribune 8 Haziran'dan çok daha önce bizlerle birlikte olabilir.

Tıpkı Wikipedia gibi, Wales'in bu yeni projesine de erişmek ücretsiz olacak. Yayın, 25 Nisan Salı günü ilk bağış toplama kampanyasına başladı bile. Bu bağışlar görev alacak ilk gazeteciler için finansman sağlayacak.

Gönüllü katılımcılar, yeni sitede, makale içeriğinin her zaman mümkün olduğunca ekstra bilgiler ile desteklenerek okuyucuya sunulmasında önemli bir rol oynayacak.

Jimmy Wales bugüne dek siteye destek çıkan Vikipedi gönüllülerinin de yeteri kadar tecrübeli ve şeffaflık konusunda hassas olduğuna inandığını da sözlerine ekliyor.

"Mesela bitcoin topluluğunu örnek alırsanız hem çok aktif hem de çok takıntılılar."

“Onların alanında da birçok haber çıkıyor, eminim onlar da yeterli parayı toplayıp bir gazeteci ile çalışmayı çok istiyordur.'

Hollandalı haber sitesi De Correspondent de toplamda yapılan 1 milyon avroluk bağış sayesinde yayın hayatına 2013'te başlayan bir site.

Fakat Jimmy Wales'e göre böyle sitelerle karşılaştırılamk Wikitribune'ü küçümsemek olurmuş, çünkü kendisi kadar radikal fikirli birini tanımadığını söylüyor.

'Gerçekçi olmak gerekirse, topluluğun gerçekten haberlerin ve içeriğin kontrolünü elinde tutabileceğini söylediğimiz zaman habercilik sektöründeki insanlar bunu anlamakta ciddi sıkıntılar çekiyor.'

Wikipedia'yı 2001 yılında Larry Sanger ile birlikte kurup daha sonra kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan Wikimedia Vakfı'na bağışlayan Jimmy Wales, yeni projesinden oldukça ümitli görünüyor.

Popüler İçerikler

Kızılcık Şerbeti Umut'un En Başından Beri "Umutsuz Vaka" Olduğunu Anlatan Enfes Flood
MHP, TikTok'un Kapatılması İçin Kanun Teklifi Hazırlıyor: "Ahlak Yok Olursa Gelecek Yok Olur"
İsrail’de Türk Turist Öldürüldü İddiası: Polise Bıçakla Saldırmış!
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
26.04.2017

Bu adamların üstümdeki hakkı çoğu hocadan fazladır.

Wiki tribune neymis ya a haber dururken ❤❤

Pasif Kullanıcı
26.04.2017

trolist ahahahahhah

27.04.2017

Wikipedia, insanların, özellikle de gençlerin gelişmişi açısından önemli bir kilometre taşı. Bu yeni servis çok faydalı olacaktır. Basınımıza örnek olmasını diliyorum.

TÜM YORUMLARI OKU (8)