Wikipedia'da "El-Hazen Deneysel Psikolojiyi 1010'da İcat Etti" Gibi Makalelerle Tarihçileri Kandıran Düzenbaz

Wikipedia'da gezerken 'El-Hazen deneysel psikolojiyi 1010'da icat etmişti.' ya da  'İbn-i Sina psikosomatik rahatsızlıklardan herkesten önce haberdardı.' gibi cümleler görmüş müydünüz?

Bir Wikipedia yazarı 80.000 makaleye Osmanlı bilginlerini yalan yanlış nasıl enjekte etmiş, hep birlikte bakalım.

Osmanlı dönemi bilim tarihiyle ilgili birçok efsane var.

Bunların bir kısmı o dönemi övmeye odaklıyken bir diğer kesim ise o dönemde bilimsel açıdan hiçbir gelişme yaşanmadığı savını ortaya atıyor. Bilim tarihi araştırmalarını incelediğimiz vakit Osmanlı döneminde de dünyaya yön verecek çalışmalar yaptığını görüyoruz.

Ünlü astronom Takiyüddin bunun bir örneği.

'Meleklerin Bacaklarına Bakıyor' Fetvasıyla Rasathanesi Yıkılan, İcatlarıyla Batı'ya Örnek Olan Astronom: Takiyüddin

Ya da Battanî'yi anabiliriz.

Battanî'nin astronomideki en çok bilinen başarılarından biri Güneş Yılını 365 gün, 5 saat, 46 dakika ve 24 saniye olarak ölçmüş olmasıdır.

Battani'nin Zij adı verilen çalışması Johannes Kepler, Tycho Brahe gibi Avrupalı astronomlar üzerinde büyük bir etki yaratmıştır.

Tek tek saymakla bitmeyecek Osmanlı bilginlerinin bir kısmına dair bilgiler sadece Wikipedia'da var.

Özellikle de sitenin İngilizce versiyonunda. Hatta Türkiye'deki tarih kitaplarında bile çoğu zaman es geçilmiş bazı bilgilerin detaylarını burada bulmak mümkün. 

Fakat Twitter'da bir kullanıcının gözüne çarpan olay sonucunda Twitter'da Osmanlı bilginlerini tarihteki bilimsel olaylara 'enjekte' eden bir yazar varmış. Ve bugüne dek onun yazdığı bu safsataları doğru kabul edip makaleler bile yazılmış.

Jagged 85 adıyla bilinen ve sonraları siteden engellenen yazar öyle birkaç makaleyi manipüle etmekle kalmamış.

2005'ten 2012'ye dek tam 80.000 makalede oynama yapmış ve bazen bilimsel bazen teknolojik gelişmelerin tarihlerine Osmanlı bilginlerinin isimlerini rastgele serpiştirmiş. Herkes Wikipedia'da gördüğü şeyi 'sahih bilgi' olarak gördüğü için zaten alanında başarılı olan bilginleri de safsataya konu ederek bilim tarihine gölge düşürmeyi başarmış.

Düşünsenize, koskoca bir yedi yıl boyunca astronomi, psikoloji ve tıp başta olmak üzere sayısız Wikipedia sayfası yalanlarla doluyor.

Halen bıraktığı yanlış bilgiler temizlenmeye çalışılıyor ancak en ciddi sorun akademik dergilerde, konferans metinlerinde ya da haber kaynaklarında bu yazılanların kullanılmış olması. Yalan, bir anda ciddi tarihçiler tarafından bile anlaşılamayarak gerçeğe dönüşmüş oluyor.

"El-Hazen deneysel psikolojiyi 1010'da icat etmişti", "İbn-i Sina psikosomatik rahatsızlıklardan herkesten önce haberdardı"

Bunlar gibi başlıklarla siz de karşılaşmış olabilirsiniz . Akademisyenlerin bile radarından bunların sızmasına şaşırmalı mıyız? 

Jagged 85 herkesin aklıyla oynamayı başarmış.

Bu olaydan çıkarılacak birkaç ders var. Öncelikle bahsi geçen dönemde yaşayan düşünürlere dair yanlış bilgi üretmek hiç de zor değil.

Alanın uzmanları bile bilginlere dair çok az bilgiye sahip. Yani güvenebileceğimiz kişiler de bu kadar kolay kandırılıyor, sıradan bir internet kullanıcısının bu mitlerle savaşması ne kadar kolay?

Bir internet troll'ü tarihçilerin yapamadığını yapıyor, bizler kendi tarihimizi çok daha iyi öğrenmek zorundayız. Yoksa böyle şarlatanlıkların kurbanı oluruz.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir.

Birini Manipüle Edip Fikrinizi Benimsetmek İstiyorsanız Uzağa Gitmeyin, Bu İçeriği Okuyun Yeter
Günlük Hayatta Çok Daha Mutlu Olmak İçin Mutlaka Uygulamanız Gereken Basit Ama Etkili 16 Detay
Her Gün Fincan Fincan İçtiğimiz Kahveyle İlgili Bu Bilgileri Kahvecide Sıra Beklerken Bile Satabilirsiniz
Oxford'da Okumak İster misiniz? Eğer Bu 3 Mantık Sorusunu Çözemiyorsanız Boşuna Heveslenmeyin
Sahip Olanların Başka Hiçbir Gruptan Kan Alamadığı Bombay Kan Grubuna Sahip Olduğunuzu Nasıl Anlarsınız?

Popüler İçerikler

Fatih Altaylı'dan 'Restoran Boykotu' Tavsiyesi! 'Gerekli Bir Silahtır, Kullanıp Atılacak Bir Şey Değil'
Oğlu ile Karısı Birlikte Kaçan Umut Bey'in Müge Anlı'daki Çağrıları Sonunda Yanıt Buldu!
Demet Akalın 5 Bin TL Ödeyen Kiracısının Üstüne Bir de Misilleme Yaptığını Görünce Sinirlerine Hakim Olamadı
YORUMLAR
22.07.2021

Valla sizde çok farklı değilsiniz sayın onedio yazarları yok tarlaran buyüzden icat edildi yok ortaçağda bunlar vardı şunlar yoktu diye kesinmiş gibi içerik yayınlıyosunuz bir tane kaynak göstermiyosunuz ya o dönemde bizzat yaşadınız tanık oldugunuz olayı anlatıyosunuz ya da sizde düzenbazsınız

25.07.2021

Kitap okulun kitap yoksa çomar tarihçiler yada yunan aşığı salaklar tarafından manipüle edilir.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ