WhatsApp'ta Yabancı Numaralardan "Merhaba" Mesajıyla Gelen İş Tekliflerinin Perde Arkasında Ne Var?

Birçok kişiye son dönemde WhatsApp üzerinden yabancı numaralardan gelen aramalar ve 'Merhaba' mesajları ilgi çekiyor. Bu mesajları cevapladığınızda ya da bazen direkt iş teklifi sunuluyor. Bu iş teklifi nedir? diye merak edip iletişime geçenler bakın nasıl bilgilere ulaşmış?

Dolandırıcılık yöntemleri sınır tanımıyor. Günümüz teknolojisinde artık kişisel bilgiler servet değerinde olurken, bunları ele geçirenler de her gün bir dolandırıcılık inovasyonuyla karşımıza çıkıyor.

WhatsApp üzerinden son dönemde herkese yabancı numaralar peydah olmuş durumda. Bazen arıyorlar, bazen merhaba yazıyorlar. Kimi zaman ikinci aşamaya tek basamakta geçerek iş teklifi sunuyorlar. Bakalım bu numaraların ardında ne var?

Yabancı numaralardan gelen iş teklifine cevap verildiğinde ne oluyor?

Webtekno'dan Dilara Ok'un haberinde, dolandırıcılarla iletişime geçiliyor. 

İş teklifinde ilk etapta kişilerden bir bedel talep edilmiyor. Böylelikle ilk güven ilişkisi kurulurken, kişilerden istenen iş e-ticaret sitelerinde 'çakma' yani sahte ürünlere yorum ve beğeni yapılması isteniyor. Kısaca dolandırıcılığa 'alet' ediliyor.

İletişime geçilen aslında bir yapay zekâ oluyor. +1 (575) koduyla başlayan telefondan gelen "Merhaba" mesajına cevap vererek konuşma başlıyor.

'Merhaba' karşılığı gelmeden asıl konuya girmeyip bekleniyor. Görev ve link göndermeden önce Telegram kullanılıp kullanılmadığı soruluyor. Konuşmada bir sonraki aşamada oraya geçiliyor.

İlk başta 3 ürün göndererek beğeni isteniyor ve bunu ekran görüntüsü ile kanıtlamak gerekiyor.

WhatsApp konuşması ilk "işten" sonra Telegram'a yönelerek iletişim için link gönderiliyor.

Mesaj gönderen kişinin profil fotoğrafının 'stok' olduğu görülürken, yapay zekâyla üretildiği ya da çalındığı düşünülüyor. Mesajlardaki bozuk Türkçe de yapay zeka seçeneğini güçlü kılıyor.

Beğeniden sonra istenen banka bilgileriyle gerçekten ödeme için para gönderiliyor.

Verilen hesaba 50 TL ödendikten sonra yine ekran görüntüsü istenerek yeni linkleri yönlendiriyorlar. Beğeni yapılacak üç link için 30 TL ödeme yapılacağı belirtilerek, beğeniden sonra ödeme de gerçekleşiyor. 

Yasal olduğunu kanıtlamak adına bir site linki göndererek bu işin profesyonel yapılabileceğini ve günde 28 beğeniyle 600 TL gelir edileceği söyleniyor. Ancak kandırma burada devreye giriyor.

EFT üzerinden ödemeyi yapan hesaptaki kişi araştırmayla Instagram'da bulunuyor: Aynı isimde tek kişi olmasıyla iletişime geçiliyor.

Parayı gönderen hesabın sahibi de bu dolandırıcılarla yapay zekâ üzerinden iletişimde kalıyor ve para kazanıyor. Kendisine 'beğeni ve yorum yapan insanlara'  para göndermesi gerektiği söyleniyor, o da sorgulamadan işlemi gerçekleştiriyor.

Bu kişi verdiği bilgilerde gün içerisinde farklı hesaplara toplamda 2 bin TL'ye yakın para gönderdiğini belirtirken, günlük 100 kişiye yapılan transferlerin ödemesini gün sonunda alıyor.

Konuşulan kişinin işin içinde olup olmadığı ya da herkes gibi para kazanma güdüsüyle işi yapıp yapmadığı anlaşılamıyor. Ancak ödeme aldığı banka hesabı ya da kişi sorusuna cevap vermiyor.

Numaraların nereden bulunduğu, kişisel bilgilerin çalınıp çalınmadığı ya da nerede satıldığı sorusu cevap bulmazken, son yıllarda birçok kurum ve siteye yapılan saldırılarla elde edilen veri hırsızlığıyla kişisel bilgilerimiz her yerde ulaşabilir hale geldi.

Sosyal medya, telefonlar, smsler, WhatsApp gibi ulaşım için birçok kanal bulunurken, bilinmeyen numaralardan gelen mesajlara karşılık vermek zor durumlara düşmeye neden olabiliyor.

Diğer yandan da e-ticaret sitelerinde yorumlarına bakarak ürün satın alma konusunda da sahte yorum ve beğeni konusu dikkat çekiyor. Sadece satın alma da değil: Instagram gibi sosyal medya mecralarında gönderiler, beğeniler ve takipçiler sorgulanmaya açık gözüküyor.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir.

Son Zamanlarda Yabancı Numaralardan Gelen WhatsApp Aramaları Türk Kullanıcıların Dikkatini Çekti
Satın Alıp Denedikleri Ürünlere Verdikleri Tepkilerle Bizleri Güldüren Efsane Komik Ürün Yorumları
Instagram'da Beğeni ve Takipçi Kazanmanın 10 Püf Noktası

Popüler İçerikler

Arda Turan 'Seçil Erzan' Tezahüratlarına Tepki Gösterdi: 'Kendi Stadımda Bile Laf Söylenmesini İstemem'
Doğukan Güngör, "Kızılcık Şerbeti Bitsin" İddialarına Son Noktayı Koydu!
Uluslararası Göç Örgütü Rapor Paylaştı: En Fazla Mültecinin Yaşadığı Ülke Belli Oldu
YORUMLAR
15.10.2023

Datalar ücret karşılığı satılıyor numaralar ordan bulunuyor… Adını soyadını banka bilgilerini öğrendikten sonra oturduğun adrese kadar bulabilir…Linke tıkladıktan sonra eğer telefonun(android ise) hesabındaki tüm parayı çekebilir adına kredi alabilir şantaj yapabilir ele geçirdiği bilgilere fotolarla her şeyi yapabilir 3 kuruş para kazanacam diye salak salak işler yapmayın derdinizi anlatamazsınız kimseye!!!!!

E devlet hacklendi diyen gazeteciyi gözaltına almışlardı (Haskoloğlu). Ama sonra balçıkla sıvamaya çalıştıkları bu gerçek her yerinden patlamaya başladı, balçığı döktü. Şimdi hepimizin her türlü kişisel bilgisi piyasada dönüyor.

15.10.2023

"mesajlarda ki bozuk Türkçede yapay zeka olduğunu düşündürüyor." o zaman Onedio nun yarısı yapay zekadan çıkma(!?)

16.10.2023

ofansif ama başarılı

15.10.2023

En güzeli muhatap olmadan engelle geç yöntemi 😊

16.10.2023

Yok bence 50+30 al engelle :D 🤪

TÜM YORUMLARI OKU (32)