WhatsApp’a Alternatif Olabilecek Uçtan Uca Şifrelemeli Mesajlaşma Uygulamaları!

WhatsApp ile hayatımıza giren uçtan uca şifreleme yöntemi artık neredeyse tüm mesajlaşma uygulamalarında yer almaya başladı. Kişisel verilerinizi korumak için geliştirilen 256-bit AES şifreleme yöntemi gizlilik konusunda oldukça başarılı diyebiliriz. Ancak Meta çatısı altındaki WhatsApp, son yıllardaki gizlilik ihlalleri nedeniyle biraz şüpheli duruma düştü. WhatsApp’tan kurtulmak isteyenler için uçtan uca şifrelemeye sahip mesajlaşma uygulamalarını listeledik.

Uçtan uca şifreleme nasıl çalışıyor?

İlk olarak bu uçtan uca şifreleme nedir sorusunu cevaplayarak başlayalım. 2001 yılında ABD Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü tarafından kurulan AES (Gelişmiş Şifreleme Standardı), bilgilerinizi 256 bit düzeyinde bir anahtarla koruyor ve neredeyse kırılamaz. Mevcut bilgi işlem teknolojileri göz önüne alındığında en güncel şifreleme standardı bu diyebiliriz. 

Örneğin birisi sizin mesajlarınıza dışardan ulaşmaya çalıştığında eğer sizin cihazınızdaki anahtara sahip değilse sadece karma karışık bir metinle karşılacaktır. Ancak her iki cihazda da anahtarlar kayıtlı olduğu için mesajlar sadece bu iki cihaz arasında okunabilir oluyor. Evet biraz karışık gelebilir ama en basit anlatımı bu diyebiliriz.

'Gizliliğe merhaba' sloganıyla Signal en güvenli mesajlaşmayı vadediyor.

Signal, uygulama mağazalarındaki en güvenli mesajlaşma uygulamalarından biri olarak kabul edilir. Mobil uygulama, tüm giden metin, ses ve grup sohbet mesajlarında uçtan uca şifrelemeye (denenmiş ve test edilmiş bir şifreleme algoritması kullanarak) izin verir ve ayrıca medya ve ek paylaşımına izin verir.

Threema uygulaması mesajlaşma güvenliğine vurgu yapıyor.

Threema, bazı benzersiz gizlilik çözümlerine sahip açık kaynaklı bir sohbet uygulamasıdır. Verileri şifrelemek için NaCl şifreleme işlevini kullanır ve bir kimlik anahtarı aracılığıyla anonim oturum açma sunar. Ek olarak Threema; ses, resim, video ve metin şifreleme ile birlikte bir QR 'arkadaş ekleme' işlevine sahiptir.

Kurumsal kullanıcılar için benzersiz gizlilik özellikleriyle Wire uygulaması tercih sebebi olabilir. Tabi bireysel kullanım için Android ve iOS uygulamaları mevcut.

Wire uygulaması mesajlar, dosyalar, videolar ve konferans aramaları için uçtan uca şifreleme sunan başka bir açık kaynaklı uygulamadır. Ayrıca, dahil edilen video konferans araçlarıyla işletmeler için güvenli işbirliği ve Wire'ı bir şirketin kendi veri merkezlerinde çalıştırma yeteneği gibi bir dizi kurumsal düzeyde işlevle birlikte gelir.

Güvenlik açığı bulana 100 bin dolar ödül veren uygulama: Wickr Me

Wickr Me, birçok güvenlik özelliğine sahip ciddi, gizlilik odaklı bir uygulamadır. Özellikle, uygulama yapılandırılabilir kendi kendini imha eden mesajları destekler ve gizliliğinizi artırmak için medyayı konum ve mesaj süreleri gibi meta verilerden çıkarır.

Ayrıca Wickr Me, kullanıcıların kısa şifreli video mesajları dizileri aracılığıyla birbirlerinin kimliğini kontrol etmelerini sağlayan bir doğrulama sistemi sunar. Şirketin, uygulamada güvenlik açıkları bulan kullanıcılar için 100.000 dolara kadar ödül veren bir ödül programı bile var.

Whatsapp'ın en dişli rakibi Telegram

Telegram, bilgileri sunucularında bir yerde saklaması gerektiğinden normal sohbetlerde uçtan uca şifreleme sunmaz. Bununla birlikte, şirketin 'Gizli Sohbetler' özelliği içindeki şifrelemesi, WhatsApp of Signal ile benzer düzeyde sağlamdır.

İlginizi çekebilir:

WhatsApp Dosya Gönderimine Yeni Özellik Getirdi!
Telegram'ın Yaptığı Laf Sokmalı Paylaşım Sonrası WhatsApp da Sessiz Kalamayıp Cevap Verdi!

Popüler İçerikler

Bakanlık Bir Süt Markasını Daha İfşa Etti, Ürünler Toplatılıyor
Cumhurbaşkanı Erdoğan 2025'i 'Aile Yılı' Olarak İlan Etti
Sosyal Medya Deneyi 11 Yaşındaki Mert’i Öldürdü: Aile Bakanlığı’ndan Mert Açıklaması Geldi