Webb Uzay Teleskobu Güneş Sistemi Dışındaki Bir Atmosferin Şimdiye Kadarki En Detaylı Analizini Yaptı!

Webb teleskobu (JWST), ötegezegenlerin atmosferlerini tam olarak inceleme potansiyelini göstermeye başladı. Ağustos ayında, gökbilimciler WASP-39b gezegeninin atmosferinde ilk karbondioksit tespitini duyurdular. Daha fazla gözlem, ilk kez bir ötegezegende görülen kükürt dioksiti ve bu kimyasalın yıldız ışığı yoluyla nasıl oluşturulduğuna dair kanıtları da ortaya çıkardı. Biz de bu yazımızda bu konudan bahsediyoruz.

WASP-39b, bizden 700 ışıkyılı uzaklıkta bulunan bir ötegezegendir.

Webb'in bu incelemeleri, bilim insanlarının Güneş Sistemi'nin ötesinde bir dünyanın atmosferi için elde ettiği en iyi anlayışı temsil ediyor. Gözlemler, 'Ötegezegen Topluluğu Erken Yayın Bilim Programı'nın bir parçasıydı ve gerçekten inanılmaz sonuçlar verdiler.

WSP-39b, Satürn'ün şişirilmiş bir versiyonudur.

Kabaca Satürn ile aynı kütleye sahiptir ancak yörüngesinde Güneş'ten biraz daha küçük olan yıldızına çok daha yakındır. Merkür ile Güneş arasındaki uzaklığın yıldızından yaklaşık sekizde biri kadar olan yörüngesini sadece dört günde döner. Gökbilimciler gezegenin atmosferini, WSP-39b yıldıza bu kadar yakın olduğu için inceleyebiliyorlar.

Webb teleskobu henüz tam potansiyelini bile kullanmıyor.

Max Planck Astronomi Enstitüsü direktörü Laura Kreidberg yaptığı açıklamada, 'Bu erken gözlemler, JWST ile gelecek daha şaşırtıcı bilimsel gelişmelerin habercisi. Performansı test etmek için teleskopu adım adım test ettik ve neredeyse kusursuzdu – umduğumuzdan bile daha iyiydi” diyor.

Santa Cruz'daki California Üniversitesi'nden Natalia Batalha, "Bunun gibi veriler oyunun kurallarını değiştiriyor" diyor.

Ağustos ayında, karbondioksit gözlemleri bilinmeyen bir özelliğin varlığını ortaya çıkardı. Yeni veriler sayesinde gökbilimciler bunun kükürt dioksit olduğunu söyleyebildiler. WASP-39b'nin atmosferinde bol miktarda bulunan su molekülleri, yıldız ışığıyla bölünebilir ve hidrojen atomları hidrojen sülfür ile etkileşir. Bu, önce kükürt oksit ve ardından kükürt dioksit oluşumuna yol açar. Tüm bu süreç bir fotokimyasal reaksiyondur ve bunun ilk kez bir ötegezegen üzerinde gerçekleştiğini doğrulamış olduk.

Bu gezegenin atmosferinin kimyasal bileşimi, araştırmacıların gezegenin geçmişi hakkında bir şeyler bulmasına da izin vermekte.

Ekip, karbonun oksijene, potasyumun oksijene ve sülfürün hidrojene göreli oranına bakarak gezegenin daha küçük objelerin birleşmesi sayesinde oluştuğuna inanıyor. Ayrıca, atmosferde karbondan çok daha fazla oksijen olduğu göz önüne alındığında, ekip bunun yıldızdan çok daha uzakta oluştuğuna ve daha sonra içeriye doğru hareket ettiğine inanıyor. Ekip ayrıca atmosferin sülfit ve silikatlardan oluşan bulutlara sahip olduğunu tahmin ediyor; ancak bunlar bulut örtülerinden ziyade daha parçalı bir şekilde atmosferde dağılıyorlar. 

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım!

Bu içerikler de ilginizi çekebilir

Hadi Buyur! Meğerse Samanyolu Galaksisinin Şekli Bildiğimiz Gibi Küresel Değilmiş
Güneş Sistemindeki İlk Hayat Bulgularının Dünya'dan Önce Mars'ta Oluştuğunu Biliyor muydunuz?
Gökbilimciler Hubble'ı Kullanarak Gezegenlerle Çevrili ve Uzay Kayası Kuşağı Olan Beyaz Bir Cüce Buldular

Popüler İçerikler

Gazeteci Özlem Gürses TSK Hakkındaki İfadeleri Nedeniyle Gözaltına Alındı
Önce Meydan Okuyup Sonra R Yapmıştı: Murat Övüç "Bülentinkiler Sahte" Dediği Diva'nın Eteklerine Kapandı!
Okullardaki Yılbaşı Kutlamalarına Gelen Yasağa Mustafa Sandal'dan "Onlara İnat 'Duble' Kutlayacağız!" Tepkisi
YORUMLAR
23.11.2022

Uzay boşluğunun ilerisini keşfetmeye yarıyor mu ? Hayır. Heyecanladırmadı 😔

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ