WBC Nedir? Yüksekliği ve Düşüklüğü Ne Anlama Gelir? Değerleri Kaç Olmalıdır?

Kan tahlillerinin önemli bir parçası olan Lökosit Beyaz Küre (WBC), vücudun savunma mekanizmasında görevlidir. WBC hücreleri kemik iliğinde ve çok az bir kısmı lenf bezlerinde üretilir Bu akyuvarlar vücuda herhangi bir enfeksiyon, virüs, mantar girdiği andan itibaren çoğalarak savaşmaya başlar. Tıpta lökosit olarak bilinen bu hücreler hiç durmadan kanda hareket halindedirler ve hastalık belirti göstermeden engellemeye çalışırlar. Kan testinde WBC değerlerinin normal değerlerde gözükmemesi birçok hastalığın belirtisi olabileceği gibi basit bir enfeksiyon da olabilir. Peki WBC nedir? Yüksekliği ve düşüklüğü ne anlama gelmektedir? Değerleri kaç olmalıdır? İşte detaylar...

Beyaz kan hücreleri kan dolaşım sisteminin bir parçasını oluşturmaktadır. Hormonların taşınmasında, vücudun beslenmesinde ve asit- baz dengesinin sağlanmasında önemli rolleri bulunmaktadır. Kanın içinde pıhtılaşmayı sağlayan hücreler ve iltihap hücreleri bulunur. Sadece pıhtılaşmayı sağlayan protein hücreleri değil şeker, mineral, hormon, enzim gibi pek çok farklı madde bulunmaktadır. Beyaz küre olarak da bilinen iltihap hücreleri literatürde lökosit yada WBC olarak olarak bilinir. Vücutta önemli görevleri üstlenen WBC ile ilgili merak edilenleri sizler için derledik.

WBC Nedir?

Beyaz kan hücreleri olarak da bilinen WBC kemik iliğinde üretilir. Lenf dokularında ve kan hücrelerinde bulunur. Vücudun savunma mekanizmasını oluşturan WBC; enfeksiyonları, mantarları, virüsleri ve bakterileri tanıyarak onlarla mücadele eder. Kanda her zaman bulunan WBC beş gruba ayrılır:

  • Bazofiller: Kanda en az bulunan WBC türüdür. Sadece kemik iliğinde değil vücudun birçok dokusunda üretilir. Kandaki akışkanlığı korumakla görevlidir. Erken evre kanser hücrelerinin yok edilmesini ve bazı enfeksiyonların önlenmesini sağlar.

  • Nötrofiller: Vücuda giren yabancı hücrelere karşı ilk müdahaleyi nötrofiller yapar. Mantar ve bakterileri yok eder.

  • Eozinofiller: Alerjik reaksiyonların bir sonucu iltihaplanmaya karşı vücudu korur.

  • Monosit ve Makrofajlar: Monositler kemik iliğinde üretilerek kana karışır. Kana karıştıktan sonra dokulara ulaşarak makrofaj olarak tanınan hücrelere dönüşür. Bakterilerin oluşmasını engeller.

  • Lenfositler: Kemik iliğinde üretilen lenfositlerin bazıları kana karışır bazıları ise dalak, bademcikler ve lenf düğümlerinin yapısına karışır. Vücudu enfeksiyonlara karşı korur.

WBC YÜKSEKLİĞİ VE DÜŞÜKLÜĞÜ NE ANLAMA GELİR?

Kan testinde WBC değerinin 10 bin mcL'den yüksek olması WBC yüksekliğidir. Bu yükseklikten bahsedilebilmesi için diğer beş alt türünün de değerlerine bakılması gerekilmektedir. Gebelik, sigara kullanımı, aşırı egzersiz, lösemi, hormon bozuklukları gibi daha birçok etken WBC değerini yükseltmektedir.

WBC değerinin düşüklüğü lökopeni olarak adlandırılır. Bazı enfeksiyonlar WBC değerini yükseltebilir. Kanser tedavisinde kullanılan kemoterapi ve radyoterapi, aplastik anemi, kemik iliği ile alakalı kanser türleri, mantar enfeksiyonları, lupus, beslenme bozuklukları, vitamin eksikliği, karaciğer hastalıkları, romatizmal hastalıklar WBC değerini yükseltebilmektedir.

WBC DEĞERLERİ KAÇ OLMALIDIR?

WBC değerleri tam kan sayımında ortaya çıkar. Yetişkin bir insanda olması gereken değerler 4 bin- 10 bin mcL arasıdır. Yenidoğanlarda ise bu değer 9 bin - 30 bin mcL arasındadır. 2 yaşına kadar ise bu değer 6 bin ila 17 bin arasında olması beklenir. WBC değerinin yüksekliği veya düşüklüğü ciddi sağlık problemlerine yol açabilmektedir.

Aşağıdaki Haberler De İlginizi Çekebilir

Beyaz Kan Hücrelerinin Koronavirüse Saldırdığını Duyar Duymaz Goygoy Yapmaya Koşan 13 Mizahşör
Hemogram Nedir? Hemogram Yüksekliği- Düşüklüğü Ne Anlama Gelir? Değerleri Kaç Olmalı?

Popüler İçerikler

Berfu ve Eser Yenenler'in 3. Kez O Ses Yılbaşı'na Katılmaları Tepki Topladı
Okullardaki Yılbaşı Kutlamalarına Gelen Yasağa Mustafa Sandal'dan "Onlara İnat 'Duble' Kutlayacağız!" Tepkisi
Görüşme Esnasında Erkeğe Maddi Sorular Sorulmasını Destekleyen Kadın Tepkilerin Odağında