Vuran Çocuğa Nasıl Davranmalı?

Çocuğunuz kreşte ya da oyun alanında hırçınlıkları ile ön plana çıkıyorsa bunun altında yatan birçok neden olabilir. Vurma, çevresindekilere zarar verme gibi tepkiler genellikle 2-5 yaş arası çocuklarda yaygın görülen bir sorundur. Çocuklar çoğu zaman öfke, korku, engellenme ve rekabet gibi durumlar sebebi ile hırçın davranırlar. Eğer çocuğunuzun bu davranışları karşısında kendinizi çaresiz hissediyor ve nasıl müdahale edeceğiniz konusunda fikir edinmek istiyorsanız bu sorunu aşmak için atmanız gereken adımlara haberimizin içeriğinden ulaşabilirsiniz. İşte detaylar…

Çevremizde yaramaz, kavgacı, hırçın olarak nitelendiğimiz birçok çocukla karşılaşabiliyoruz. Özellikle okul yaşamlarında kendi sorunlarını kavgacı tavırlarla çözümlemeye çalışan çocuklar, ilerleyen dönemlerde çevresinden aldıkları tepiklerin sonucu olarak daha da hırçın ve saldırgan olabiliyor. O yüzden vurarak problemlerinin üstesinden gelen çocukların kendilerine ve başkalarına zarar vermeleri bir an önce sona erdirilmelidir. Ancak çocuğunuzun vurmasını engellemek için öncelikle bunu neden yaptığını bilmek gerekir. Peki, vuran çocuğa nasıl davranılmalı? İşte merak ettiğiniz bu sorunun yanıtı…

Çocuklar Neden Vurur?

Çocuğunuz gündelik yaşamında size ya da başkalarına vuruyorsa bunun altında yatabilecek nedenleri bilmek size bu sorunu aşmak için yardımcı olacaktır. Bu süreçte çocuğunuzun en çok size ihtiyacı olduğu unutulmamalı, olabildiğince sabırlı davranmalıdır. İşte bir çocuğun vurmasının altında yatabilecek sebepler;

• Sürekli cezalandırılıyorsa

• Çocuğunuz sevgi ve şefkat görmüyorsa

• Kansızlık ve B12 vitamin eksikliği var ise

• Konuşma gecikmiş ya da duygularını ifade edemiyorsa

Boşanma, farklı bir eve taşınma veya aile içi geçimsizlik var ise 

Şiddet içeren oyunlar oynuyorsa

• Fiziksel ve duygusal şiddet görüyorsa

• Ebeveynler tarafından şiddet normal görülüyor ve destekleniyorsa 

• İzlediği çizgi filmler kavga içerikli ise çocuğunuzun kendini vurarak ifade etmesi kaçınılmaz olacaktır.

Vuran Çocuğa Nasıl Davranılmalı?

Çocuklar 1-2 yaşlarında kendini birey olarak görmeye başlar ve çevresindeki herkesin de bunu kabul etmesini ister. İki yaş sendromu olarak bilinen bu süreç, ebeveynleri son derece zorlamaktadır.

2 yaş sendromu ile çocuğunuzda vurma, kırma gibi hırçınca davranışlar gözlemleyebilirsiniz. Çoğu zaman geçici olan bu dönem, bazı çocuklarda uzun bir süre devam edebilir. Hırçınlık bazen yeni bir kardeş haberi ile ortaya çıkabilir ya da çocuk ilgisiz kalıyor ve kendini önemsiz hissediyorsa çocuğunuz hırçın davranışlar gösterebilir.

 İşte vuran çocuğa nasıl davranılmalı? Sorusunun cevapları…

• Çocuğunuzun gün içinde enerjisini atması için parka götürebilirsiniz. Böylelikle çocuğunuza mutlu olabileceği rahatça koşup oynayabileceği bir fırsat vermiş olursunuz.

• Çocuğunuzu doktora götürmenizin faydası bulunur. Eğer vitamin eksikliği kansızlık gibi sorunlar var ise bununla ilgili gereken desteği doktorunuzdan alabilirsiniz.

• Çocuklar anne ve babadan gördüklerini taklit etmede oldukça yeteneklidir. Bu sebeple evde kavga etmekten ve kötü sözler söylemekten kaçınmak gerekir.

• İzledikleri filmler ve oyunlar gözlemlenmeli ve şiddet içeren her türlü etmenden uzak olmaları sağlanmalıdır. 

• Yaptığı hatalar karşısında fiziksel cezalardan muhakkak kaçınmalısınız.

Kreş ya da okulda öğretmenleri durumdan haberdar ederek onlar ile işbirliği içinde durumu takip etmek faydalı olacaktır.

• Çocuğunuza ilgili, şefkatli davranmalı ve ona değer verdiğinizi hissettiriniz.

• Yapmış oldukları davranışlarının hangisinin uygun olup hangisinin olmadığı net olarak ifade edilmelidir. Uzun cümlelerden kaçınmalı ve son derece kısa ve net olarak olaylar açıklanmalıdır.

Tüm bunlar fayda etmiyor çocuğunuz vurma gibi olumsuz davranışlarına devam ediyorsa bu konuda bir pedagogdan yardım almak sorunun asıl kaynağını öğrenmenize ve nasıl üstesinden geleceğinize yardımcı olacaktır.

Popüler İçerikler

Teğmen Ebru Eroğlu İle İlgili Skandal Karar: Küfür ve Taciz İfade Özgürlüğü Sayıldı
ATM’lerde 200 TL Krizi: Fatih Altaylı’dan 5 Bin Liralık Banknot Önerisi
İki Torunlu Mücevher Kralı 30 Yıllık Eşinden Genç Sevgilisi İçin Tek Celsede Boşandı