Yediğiniz besinlerden vücudunuzdaki faydalı mikropları mutlaka çoğaltabilirsiniz. Bazı yiyeceklerde probiyotikler bulunur ve mikrobiyomunuzun sağlığına fayda sağlayabilir.
Bu yiyecekler, günün herhangi bir noktasında diyetinize dahil edilebilir. Hatta şu anda onları düzenli olarak yiyor olabilirsiniz ve probiyotik içerdiklerinin farkında olmayabilirsiniz. 'Canlı ve aktif kültürler' için gıda etiketini kontrol etmek isteyebilirsiniz.
Diyetinize ekleyebileceğiniz probiyotik açısından zengin gıdalardan bazıları şu şekildedir:
Yoğurt
Yağlı süt
Ekşi mayalı ekmek
Süzme peynir
Turşu
Tarhana
Kefir
Boza
Soya ürünleri
Sirke
Parmesan
Yemek için her oturduğunuzda dengeli ve sağlıklı bir yemek hazırladığınızdan emin olmayı deneyebilirsiniz.
Bu gıdaların yanı sıra probiyotik takviyesi almanın birkaç yolu vardır. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:
Probiyotik takviyeleri bir prebiyotik ile birleştirilebilir. Prebiyotikler, bağırsaklarınızdaki mikroorganizmaları besleyen karmaşık karbonhidratlardır. Temel olarak, prebiyotikler iyi bakteriler için “besin kaynağı” dır. İyi bakterileri beslemeye ve sağlıklı tutmaya yardımcı olurlar. Prebiyotikler arasında inülin, pektin ve dirençli nişastalar bulunur. Bir probiyotik ve prebiyotiğin bir arada bulunmasına sinbiyotik denir.
Bir takviye almadan veya çocuğunuza vermeden önce daima doktorunuzla iletişim halinde olmanız önemlidir. Takviyeler, alıyor olabileceğiniz ilaçları etkileyebilir. Hamileyseniz veya emziriyorsanız, herhangi bir takviye almadan önce doktorunuza danışmalısınız.