Vücut Yapmaya Çalışan İnsanların Protein İhtiyacını Karşılamak İçin Ne Yediğine İnanamayacaksınız!

TikTok’ta bazı vücut geliştiriciler, köpek mamasının içerisindeki protein miktarının çokluğuna atıfta bulunarak köpek maması yemeye başladı. Peki köpek mamasının içinde gerçekten yüksek oranda protein mi var ve bu mamalar insan sağlığına zararlı mı diye sizler için araştırdık. İnsan köpek maması yerse ne olur? Detaylar...👇

Özellikle son yıllarda teknolojinin de bu kadar hayatımıza girmesiyle birlikte pek çoğumuz sağlıklı beslenme ve spor anlamında çok daha bilinçlendik. Kimilerimiz bunu hayatına entegre edebilirken; kimilerimiz de ‘Pazartesi günü spora başlayacağım’ cümlesinden ileri gidemez oldu.

Spora başlayan ve hayatını sağlıklı yaşama adayan insanlara ne kadar imrendiğimizi anlatmamız elbette ki çok zor ancak uygulamaya geçmek düşündüğünüzden çok daha kolay.

Bizler henüz ‘Peki ne yapmalı? Spora mı başlamalı, diyet mi yapmalı? Diyetse hangi diyet? Bir eğitmenle mi çalışmalı, sadece yürümeli mi?’ sorularıyla boğuşaduralım, bazı vücut geliştiriciler işi bambaşka bir boyuta taşımışlar bile.

Kas gelişimi için protein hepimizin de iyi bildiği üzere şart. Tabii bu proteini nereden aldığınız da büyük önem teşkil ediyor.

Ancak tüm bunlar bir yana dursun, TikTok’ta bazı vücut geliştiriciler, köpek mamasının içerisindeki protein miktarının çokluğuna atıfta bulunarak ‘Acaba mı?’ diye düşünmüşler…

Hatta öyle ki bazıları bunu deneyimlerkenki hislerini ve değişimlerini de paylaşmış! Bir kase köpek mamasında 666 gram protein olduğunu iddia eden bu abilerimiz ve ablalarımız, bunu denemeye karar vermişler.

Biz de sizler için tadı ve kokusu dışında çok da bir sorun yok gibi dursa da iş gerçekten de öyle mi anlatalım dedik. Kısa cevap; elbette ki hayır! Gelelim uzun cevaba…

Şimdi öncelikle işin deneyim kısmını anlatalım sizlere. 21 yaşındaki ünlü Influencer Henry Clarisey, TikTok’ta kendisine 15 bin beğeni gelirse köpek maması yiyeceğini söyleyince sosyal medya coştu; Henry’ye ‘madem öyle al sana beğeni’ dercesine 2.5 milyon beğeni yağdı.

Henry de mamayı deneyerek asla ve kat’a ‘buna değmeyeceğini’ söyledi. BuzzFeed News’e konuşan ünlü Influencer, ‘Tadı parça parça pislik gibi ve kesinlikle buna değmeyeceğini düşünüyorum. İçerisinde çok fazla protein olsa da et yemeyi ya da protein tozu tüketmeyi tercih ederim’ dedi.

Peki köpek mamasının içinde ne var? Yani bir insanın köpek maması yemesi ne gibi sorunlar doğurabilir?

FDA, tüm evcil hayvan mamalarının hayvanlar için gerekli temizlik koşullarında üretildiğinin altını çiziyor. 

Academy of Nutrition and Dietetics’in sözcüsü Melissa Majumdar da köpek mamalarının insan yiyeceklerinin hazırlanma prosedürüyle aynı koşul ve şartlarda üretilmediğini ve bu nedenle de bu mamaların yalnızca markanın ürettiği amaçla kullanılmaması gerektiğini söylüyor.

Ayrıca mamaların içindekilerde yazanlara da pek de aldanmamak gerekiyor. Bunun nedeni, yanlış veya hatalı olduklarından değil; örneğin, insanların tükettiği bir yan ürün ile hayvanlarınki aynı değil.

Köpek mamalarının içeriğindeki çoğu şey insan yemeklerinde de varmış gibi düşünülüyor ancak bunlar insanların değil, köpeklerin ihtiyaçlarını karşılamak için varlar. Farklı besinsel değerlere ve önceliklere sahipler.”

Belki bazı ithal köpek mamalarının üzerinde ‘human-grade’ yani ‘İnsan tüketimine de uygundur’ ibaresini görmüşsünüzdür. Hatta ‘içeriği o kadar temiz ki siz de tüketebilirsiniz’ şeklinde pazarlanan mamalara da denk gelmiş olabilirsiniz. Peki bu doğru mu?

AAFCO, bu mamaların da insan tüketimine uygun olmadığının altını çiziyor.

Ünlü mama markası Pedigree, BuzzFeed News’e vermiş olduğu röportajda markalarının bu ürünleri için şu açıklamayı yapıyor:

“Mamalarımız köpekler ve kediler için üretilmiştir ancak bunları bir insan tüketirse zararlı olmaz. Ürünlerimizin üretim süreçleri ve araştırmaları, insan gıda üreticilerininkilere eşit ve hatta bazı durumlarda onlardan daha iyidir.”

Ancak tıpkı insanların tükettikleri yiyecekler gibi, evcil hayvan mamaları da salmonella ya da E. coli benzeri bakterileri içerebiliyor.

Peki köpek maması yersek ne olur?

Tıpkı insan tüketimine uygun gıdaların köpeklerin beslenme gereksinimlerini karşılamadığı gibi, köpek mamaları da insanların beslenme gereksinimlerini karşılamıyor.

“Aynı değiliz, bu yüzden aynı şeyleri de yememeliyiz. Protein, karbonhidrat ve yağlar, beslenme ihtiyaçları açısından insan ve köpek arasında çok farklı olmasa da, özgür iradeyle köpek maması tüketmeyi seçmede belirleyici bir faktör olmamalıdır.”

Bir köpeğin sindirim sistemi, proteinleri insandan daha hızlı ve daha verimli bir şekilde sindirebiliyor. Köpekler insanlardan daha fazla mide asidi ürettiklerinden, kemikleri de dahil olmak üzere evcil hayvan mamalarında bulunan bileşenleri sindirmeleri çok daha kolay.

Ayrıca yetişkinler için önerilen protein miktarı genellikle kilogram başına 0.8 gram. Yani 70 kiloluk ortalama bir insan, günlük en az 56 gram protein almalı.

Protein tüketmek elbette ki önemli bir gereksinim ancak fazlası da her şeyde olduğu gibi zarar. Çok fazla protein tüketmek, vücudu olumsuz etkileyebiliyor ve kemik, böbrek ve karaciğer sorunlarına; ayrıca kanser veya koroner arter hastalığı riskinin artmasına neden olabiliyor.

Peki köpek mamalarının 666 gram protein içeriği olduğu doğru mu yoksa bu da bir hurafeden mi ibaret?

Majumdar, köpek maması içerisinde bulunan protein miktarının genellikle hayvanın yaşına bağlı olarak yüzde 8 ila yüzde 18 DM arasında değiştiğini söylüyor.

Yani ortamalama 200 gram başına yaklaşık 8 ila 18 gram protein içeriyorlar. 

Küçük bir köpek günde 200 gram, orta boy bir köpek yaklaşık 400 gram ve büyük bir köpek 600 gram mama tüketebiliyor.

Bahsi geçen videoda, Pedigree adlı markanın 200 gramında 666 gram protein olduğu iddia ediliyor ancak Buzzfeed News ile görüşen marka bu oranın mamalarının yüzde 28.7’si olduğunu; bunun da 60 gram proteine tekabül ettiğini açıkladı.

Yani işin özeti şu; protein tüketmek için köpek maması tüketmek sağlısız olduğu gibi anlamsız da…

Ancak unutmayın; bu işler lafla değil, bilimle yani bir diyetisyen ve doktor eşliğinde yapılmalı. Bu nedenle herhangi bir diyet ya da beslenme düzeninizde değişiklik yapmadan önce mutlaka bir doktora danışmalısınız!

İlgili içerikler:

Yine Düzenli Spor Yapma Kararı Alanlar Buraya! Sımsıkı Bir Karın İçin Six Pack Nasıl Yapılır?
Sağlıklı Bir Yaşam İçin: Vücut Kitle İndeksi ve Vücut Yağ Oranı Nasıl Hesaplanır?
Cayır Cayır Yağ Yaktıran Zayıflamanıza Yardımcı Olacak Pratik Smoothie Tarifleri

Popüler İçerikler

HTŞ Lideri Colani Kadına Başını Örtme Talimatı Verdiği Videoyla İlgili İlk Kez Konuştu
Kızılcık Şerbeti'nin Görkem'i Özge Özacar'dan Pembe'nin Osmanlı Tokadına Yanıt
Kadınlarla Kafayı Bozan Sözde Hoca Bu Kez de "Karını Bize de Evde Oynat" Sözleriyle Tepki Çekti
YORUMLAR
17.03.2023

200 gram mamanın içinde 666 gram protein nasıl olabilir? Matematik hocanızı sikeyim sizin

17.03.2023

sporunda böyle boktan bi tarafı var işte. protein almazsan boşu boşuna kendini yoruyosun demektir. en dandik etin kilosu 300 TL. hergün yiyemen. tavuktu yumurtaydı desen, bu seferde kuş gribi var almayın deniyor. Çin'de olsak böcek möcek bulur yerdik, o da yok. mecbur yaslanıcaz yeşil mercimeğe

17.03.2023

gut hastalığı

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ