Vücut Olumlama Hareketinin Obezite Reklamı Yapmadığını Neden Bir An Önce Kabul Etmeliyiz?

Vücut olumlama hareketi ortaya çıktığından bu yana, bu yaklaşımın obezliği normalleştirdiğini söyleyen bir grup aktivist de var. Her ne kadar bunun aksi onlarca kadın tarafından ispatlanmış olsa da, sahip olduğumuz vücuttan gurur duymak hala bazı çevrelere göre şişmanlığın propagandasını yapmak olarak görülüyor. Peki buna neden bir an önce son vermeliyiz, işte sizler için Revelist'ten derledik.

The Odyssey dergisi için yazdığı yazıda Vianka Cotton, obezite ve vücut olumlama arasında kurulan bağlantıyı kendine göre açıkladı.

Önce haraketin bizlere Ashley Graham gibi, genç kadınlara iyi örnek olan figürler verdiğinden bahsetti fakat sonra 'hareketsiz bir yaşam tarzında' teşvik ettiğini öne sürerek eleştirdi.

'Obeziteyi normalleştirmek bir sorundur! Bu hareketin savunucuları inkara mı kapılmışlar? İnsanların görüşlerine aşırı odaklanmışlar mı? Genç kadınlara ve kızlara gönderdiğimiz mesaj radikaldir. Zayıf olmak yapılan baskı yerini 'obez olmak iyi' etkisine bırakmıştır. İkisi de doğru değil. Sağlıklı olan ne zaman seksi olabilecek, sağlığı ne zaman normalleştireceğiz?'

Öyle ki siz de sonra zamanlarda Instagram hesabınızda onlarca sağlıklı meyve suyu, yemek tarifi görmüyor musunuz?

Ayrıca ünlüleri bile daha çok spor merkezlerinde görmeye alıştık.

Pinterest, Instagram ya da diğer tüm sosyal medya mecraları giderek sağlıkla dolmaya başladı. 

Yani aslında sağlıklı olmak, biz zayıf olmayı güzel olmakla eşleştirdiğimizden beri seksi olmaya eşdeğer kabul ediliyor.

Özgüven kazandırma, kendi vücudunda mutlu olma ve vücut olumlamanın obezite ile aynı kefeye konması işte tam da bu yüzden saçma.

Ünlü model ve anne Tess Holliday, bir keresinde 'sağlık ve kendini sevme' arasında bir ayrım yaptığını söylemişti.

Popüler İçerikler

Kızılcık Şerbeti Yapımcısından Müjdat Gezen'in Olay İddiasına Sert Yanıt!
Avukatı Doğruladı: Tutukluluğunun Devam Etmesini Kaldıramayan Dilan Polat İntihara Kalkıştı!
Kızılcık Şerbeti Fatih'e Söven Kadının Televizyonu "Öfke" Uyarısı Verdi!
YORUMLAR
08.11.2017

Bence; vücut olumlama hareketi: ten rengi, boy, göz rengi, saç tipi gibi değiştirilemeyecek olan şeyler için olur. Ve sürekli '' 5 kilo fazlam var '' diyenler için. 30-40 kg fazlası olan insana vücudunu sev , böyle güzelsin demeyin. Güzel değilsin kilo ver de demeyin. Benim de kilo problemim var ve gerçekten aşırı kilolu insanların vücut olumlama hareketine karşıyım. Bu bana bile obezite reklamı gibi geliyor.

08.11.2017

olumlama molumlama diye diye tıbben sağlıksız sayılan bireyleri, bize alkışlatıyorsunuz.

07.11.2017

Yine yanlış yere çekiyorsunuz her şeyi. Bakın şimdi linç yiyeceğim her türlü biliyorum ama baştan söylemeliyim ki ben de body positivity hareketini destekliyorum, yeme bozukluğumu yanlış beden algımı yenmemde en büyük payı olan şey de bu harekettir. Kaçırdığınız nokta ise şu: bu hareket insanların kendilerini sevmelerine yardımcı olurken bir yandan da aşırı zayıf/aşırı kilolu olup bunu bir sorun olarak görmemeye itmemeli insanları, "benim vücudum, ben böyle güzelim ve sağlıklı bedene sahip olmak umrumda değil" diye 250 kilo insanları normalleştirmeyin. Bu içerikte linç ettiğiniz, ay ne kadar cahil:s dediğiniz insanın değindiği nokta bu. Sağlık ile kilonun direkt bir alakası yok yazmış yazar arkadaşımız, pardon bunu nerden duydun? Bir fast food, ne bileyim abur cubur vs firmasının finanse ettiği bir "doktor"un ağzından olabilir mi?

07.11.2017

"Sağlık ile kilonun alakası olmaması" tabii ki editörün bir tarafından uydurduğu, yazdığı içerik olarak "yazmış olmak için yazılmış" makalenin tamamlayıcı öğesi maalesef.. Günümüz toplumunda belli kalıpların insanlara "güzel" diye dikte edilmesi konusuna katılmak ile birlikte kilo meselesine hem az halinde hem de fazlasında katılmıyorum. Çok hızlı kilo alıp verebilen birisi olarak (hızlı vermem kolay verdiğim anlamına gelmiyor) kilolu zamanlardaki hareket kabiliyetimin azalması bile bunun bir sorun teşkil ettiğinin bir göstergesi. Merdiven çıkamazsın, çabuk yorulursun, yataktan kalkarken bile pozisyonun değişir. Bunun asla vücudunla memnun olma durumu ile karıştırılmaması gerekir ki yukarıdaki makale bayaa karıştırmış.

TÜM YORUMLARI OKU (30)