Vücut Dili Uzmanlarına Göre Kişisel İmajınızı Fazlasıyla Zedeleyen 11 Kötü Alışkanlık

Yılların alışkanlığıyla yapageldiğimiz ve çoğu zaman da yapmakta olduğumuzu dahi fark etmeden sergilediğimiz bazı huylarımız vardır. Bu huyların bir kısmı, özellikle de yeni girdiğimiz ortamlarda yahut yeni biriyle sohbetimiz esnasında oldukça kötü bir izlenim bırakarak kişisel imajımıza negatif puan olarak geri dönüyor.

Bu alışkanlıklardan 11 tanesine beraber bakalım:

1. Tırnak yemek

Uzmanlara göre bu kategoride en sık rastlanan huy tırnak yemek. Top Resume kariyer ve vücut dili uzmanı Amanda Augustine'e göre, ellerimizle yaptığımız jest ve hareketler etkili iletişimin en büyük parçalarından biri; ve tırnak yemek hem yeme eylemi esnasında, hem de sonrasında ellerde çok çirkin bir görüntü oluşturduğu için tam bir imaj katili.

2. Durmaksızın telefonu kurcalamak

Ve bir de sık sık saatine bakmak. Bu ikisi, ilgisiz ve sıkılmış bir görüntü çizmek bir yana, karşınızdaki kişiyi dinlemediğiniz yönünde uyandırdığı intiba nedeniyle de karşınızdaki insana kendisini aşağılanmış ve ardından da güvenmiş hissettirmekte.

Bu arada, zannettiğimizden daha yaygın bir davranış biçimi haline gelen telefon kurcalama huyu muhtemelen bizler de tahminimizden sık sergiliyoruz. Öyle ki, kendisine ait bir ismi bile mevcut; 'nomofobi'.

3. Göz temasından kaçınmak

Yine Augustine'e göre, ikili bir konuşmanın en az yarı süresi boyunca karşınızdaki kişinin gözlerinin içine baktığımızdan emin olmalıyız. Aksi durum bizi hazırlıksız, kabahatli, yerine göre kibirli ve hatta dürüstlükten uzak gösteriyor.

4. İki eli devamlı birbirine veya bacaklara sürterek konuşmak

Davranış bilimci Rosalinda Oropeza Randall'a göre heyecan ve gerginlikten ellerinizin terlediğini, doğru şeyleri söyleyip söylemediğinizden emin olmadığınızı düşündürdüğü gibi; konuştuğunuz esnada karşı tarafın ciddi şekilde dikkatini dağıtıyor.

5. Otururken elleri masanın altında gizlemek

Ellerini gizlemek kendine güvensizlik olarak algılandığı gibi, saklayacak bir şeyleriniz olduğu, sorulara açık yüreklilikle cevap vermediğiniz kaygısını da uyandırıyor.

6. Masada iseniz, avuç içlerini masanın üzerine kapatmak

Bu hareket baskıcı, dominant, inatçı bir kişilik olduğunuz, karşı tarafın üzerinde kendi kontrolünüzü kurmak istediğiniz anlamına gelir -ki bu yüzden de politikacılar tarafından yanlışlıkla sık sık kullanılır.

7. Konuşurken kollarını kavuşturmak

Defansif, sabit fikirli ve algıları kapalı göstermesi bir yana, küstah ve üstencil de imaj oluşturmakta.

8. Parmak doğrultarak konuşmak

Bu hareket karşı tarafa fikir empoze etmeye çalıştığınızı, fikrine saygı duymadığınızı, yine kibirli olduğunuzu ve hatta görüşmeyi küçümsediğinizi düşündürüyor.

9. Devamlı elleri oğuşturup parmak kütürdetmek

Sinirli, gergin ve dahi kendinizi o an görüşmekte olduğunuz pozisyon için yetersiz gördüğünüzü düşünebilirler.

10. Imm, ııı ve benzeri nidaların kullanımını abartmak

Bu da kişiyi son derece öz güvensiz, ayrıca sorulan soruya vereceği cevaba hazırlıksız gösteriyor. Bunun yanında çok da zeki bir imaj çizmediğine uzmanlar dikkat çekmiş.

11. Son olarak, fazla hızlı konuşmak

Bu ise, karşı tarafın söylediklerinizi algılamasını zorlaştırdığı için, söylediğiniz şeylerin akılda kalıcılığını hayli azaltıyor. Ayrıca karşı tarafa, kontrolünü kolay kaybeden biri olduğunuzu düşündürüyor. Karşı tarafın kontrolü kolay kaybedeceğinize ikna olması ise, size güven duyulup duyulamayacağı konusunda kuşkuya kapılmasına yol açıyor. 

*

Özellikle yeni bir ortama (örneğin yeni bir işe) girdiğinizde, yahut bir iş görüşmesine gideceğiniz zaman akılda tutmakta fayda var!

Popüler İçerikler

Fenerbahçe Teknik Direktörü Jose Mourinho ile İlgili İspanya'dan Transfer İddiası Var
Boks Tarihinin En Pahalı Maçı Öncesi Mike Tyson, Jake Paul'a Tokat Attı!
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Atatürk Karşıtlarına Mesaj Yolladı: "10 Yıl Daha Yaşasa Bambaşka Olurdu"
YORUMLAR
29.09.2016

Elimizi götümüze sokupmu konuşalım

30.09.2016

Ya elimi nereme koyayım aqq

29.09.2016

Ya neredeyse hepsini yapıyorum anladım benden bi bok olmaz yüzüme vurmayın artık

TÜM YORUMLARI OKU (21)