Vücudunuzun En Hassas Bölgesi Vajinanızın Sağlığını Nasıl Korumalısınız?

Lazer epilasyon, peeling, kristal yumurtalar ve daha neler neler... 2017 yılında sıklıkla karşılaştığımız bu ilginç vajina bakımı trendleri hepimizi bıktırdı biliyoruz, peki gerçekten vajina sağlığımızı korumak için neler yapabiliriz? 

Dr. Mary Jane Minkin ve Dr. Alyssa Dweck'in önerileri ile sağlıklı bir vajinaya sahip olmak için bilmemiz gerekenleri tüm kadınlar için Buzzfeed'den derledik.

1. Daha az uğraşın.

Vajina temizliği adına piyasaya sürülen bitkisel detoks ürünleri ve fitilleri elbet duymuşuzdur. Fakat uzmanların görüşlerine göre cinsel organınızla ne kadar az uğraşırsanız sağlığınız açısından o kadar iyi. 'Vajina kendini temizleyebilen inanılmaz bir yapı, ayrıca kendi pH değerlerini dengede tutmak ve enfeksiyonu önlemek için kendi yöntemleri var' diyor Dweck.

Vajinanız, yani rahminizi dış dünyaya bağlayan kas yapısındaki kanal, kendi başına bırakılabilir. Minkin diyor ki 'Temizlemek adına çok fazla uğraşmak pH dengesini bozmanıza ya da yararlı bakterileri rahatsız etmenize neden olabilir.' Tabii ki bir problem olduğunu hissediyorsanız müdahale etmeniz gerekli fakat bunun için ekstra çaba sarf etmek yerine doktora görünmek daha sağlıklı. Vajinanıza işini yapması için güvenin.

2. Cinsel organınızın içini yıkamaya sonsuza kadar veda edin.

Gerçekten, bunu yapmayın. Vajinanın kendini temizlediğinden bahsettik, yani temizlemek adına su, sirke ya da herhangi bir sıvıya boğmak zorunda değilsiniz. İç çamaşırınızdaki akıntı sizi rahatsız edebilir fakat bunun hijyenle bir alakası yoktur. Akıntı sağlıklı, normal bir vücut fonksiyonudur ve temizlenmesi gerekmez. Hatta vajinanızı yıkamak yarardan çok zarara neden olur, özellikle de marketlerde satılan ağır koku içerikli kimyasal ürünler kullanıldığında.

3. Dış kısmını ise uygun bir şekilde temizleyin.

Vajina kendini temizliyor evet, fakat vulva adı verilen dış kısım bunu tam anlamıyla yerine getiremiyor. Bu kısımda bakteriler, yağlar veya ölü deriler saklanabilir ve belli aralıklarla temizlenmelidir. Ama bunu yaparken de kimyasallardan ve tahriş edici hareketlerden uzak durmakta fayda var. Hafif sabunlar ve bildiğimiz su yeterli olacaktır.

4. Kokusuz genital sabunları tercih edin.

Ağır, kokulu sabunlar cinsel organınızı tahriş edebilir ve alerjik reaksiyonlara neden olabilir. 'Vücudun en hassas bölgesinden bahsediyoruz, yani ne kadar az kimyasal o kadar iyi' demiş Minkin. Uzmanlar hafif ve kokusuz sabunları tercih etmemizi öneriyor. Elma kokan duş jelinizi vücudunuzun diğer kısımlarına saklayın!

5. En fazla günde bir kere sabunla temizlenin.

Her gün duş alıyor olabilirsiniz fakat her duş aldığınızda cinsel organınızı yıkamanıza gerek yok. Dweck'in dediğine göre 'Çok sık temizleme işlemi cildi koruyan doğal yağlardan arındırabilir.' Demek istediğimiz bir ya da iki gün sabunla yıkama işlemini atlayabilirsiniz.

6. Cinsel organınızı kurutacağım diye canınız çıkana kadar havluyla zedelemeyin.

Yıkamak konusunda bahsettiğimiz şeyler kurulamak için de geçerli: Bir havlu alıp sert bir şekilde ileri geri sürtmek, hassas vulva dokusuna zarar vermenize neden olur. Minkin'e göre tek yapmanız gereken temiz bir havluyla nazikçe dokunarak kurulamak. Ayrıca cinsel organınız eğer zaten tahriş olmuşsa saç kurutma makinesini en düşük ayarına getirip kurutma işlemi için kullanabileceğimizi de söylüyor.

7. Kokulu banyo topları ya da tuzlarını seyrelterek kullanın.

Banyo yapmak bazılarımız için en rahatlatıcı yöntem, peki neden küvete güzel bir banyo topu atıp biraz renklendirmeyelim? Çünkü muhtemelen vajinanız saatlerce bu kokulu ve renkli suyun içinde yüzmekten hoşnut kalmayacaktır ve enfeksiyona meyilli hale gelecektir. Tabii ki de bu zevkten kendinizi mahrum bırakın demiyoruz ama en azından ayda bir veya iki kereye düşürebilirsiniz. Dweck diyor ki 'Köpüklü banyolar herkes için kötü değildir ama sorunlar yaşayabileceğinizi bilmenizde fayda var.'

8. Ve koku içeren pedler ya da tamponlardan uzak durun.

Öncelikle, regl kanı belli bir şekilde kokmak ya da çiçek kokulu ürünler ile bastırılmak zorunda değil. İkincisi kokulu ped ve tamponlar zararlı kimyasal kokularla doludur ve cinsel organınız için hiç de yararlı değillerdir. Dweck nedenini şöyle açıklıyor: 'Kokulu tamponlar vajinanızı tahriş edebilir ve yine enfeksiyonlara ve alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Bu yüzden kokusuz ürünler kullanmalısınız.'

9. Kullandığınız diğer hijyen ürünlerinin genital bölgenize zarar vermediğinden emin olun.

Genital bölgeniz kolaylıkla irite olabilir bu nedenle her kaşıntı yaşadığınızda enfeksiyon ya da mantar olduğunuzu düşünmeyin. 'Genital bölgede tahrişin büyük bir kısmı alerji ya da kullandığımız ürünlerin içeriğindeki maddelere hassaslıkdan kaynaklanıyor' diyor Dweck. Sabunlar, kremler, traş köpükleri, çamaşır deterjanları ve ıslak mendiller bu ürünler arasında.

Eğer alerjiden kaynaklı sorunlar yaşıyorsanız, alerji testleri yaptırıp ne olduğunu öğrenmek için biraz zamana ve sabra ihtiyacınız olabilir.

10. Aşırı derecede sıkı ve rahatsız iç çamaşırlarından kurtulun.

Minkin'e göre %100 pamuk veya yarı pamuklu, tanga ya da babaanne külotu fark etmiyor, rahat ve hava aldıran iç çamaşırları kullanıyorsanız sıkıntı yok, 'vajinanızı havasız bırakmak mantar riskini arttıran en büyük etken, ayrıca mantar sıcak ve nemli yerlerde ürediği için aynı iç çamaşırını uzun süre kullanmak da kötü bir fikir.'

11. Vajinanızın doğal kokusunu kabul etmeyi öğrenin.

Dweck'in söylediklerine göre herkesin kendine has, beslenmesine ve farklı diğer etkenlere göre değişiklik gösteren, bir kokusu var ve bu koku utanılacak bir şey değil. Parfümlü ve kokulu ürünler kullanıp saklamak zorunda değilsiniz, çünkü dediğimiz gibi bu ürünler çok zararlı. Çoğu zaman vajinanızın doğal kokusu endişelenecek bir şey değildir ama tabii ki de normalden farklı bir koku alıyorsanız ve kaşıntı gibi farklı belirtiler de varsa bir doktora görünmelisiniz.

12. Kıl dönmeleri ya da batıkları çıkarmakla uğraşmak yerine oluşmalarını engellemeye çalışın.

Kıl dönmeleri veya batıklardan korunmanın basit yöntemleri var. Dweck jiletinizi haftada bir değiştirmenizi ya da ağda tercih ediyorsanız yaptırmadan önce nazik bir şekilde kese tarzı bir uygulama yapmanızı öneriyor. Ayrıca ıslak kıyafetlerle oturmak da bu oluşumları tetikliyor. 

Bu küçük sivilcemsi yapıları sıkmak ne kadar eğlenceli olsa da çok zararlı ve uzmanlar enfeksiyon kapma riskinizin oldukça yüksek olduğunu belirtiyor. Sıkmak yerine sıcak kompres uygulamayı deneyin, çoğu kendiliğinden geçecektir. Tabii ki inatçı bir vaka ile karşı karşıyaysanız yine bir doktora görünmenizi öneriyoruz.

13. Yeni lekeler ya da anormallikler var mı diye vajinanızı sıklıkla kontrol edin.

Vajinanız güneş ışığına maruz kalmıyor diye cilt kanseri ve benzeri sorunlarla karşılaşmayacaksınız diye bir şey yok. Bu nedenle genital bölgenizi bir ayna yardımıyla kontrol etmenizde fayda var. Yeni oluşan lekeler, benler veya kanayan yaralar fark ederseniz bir cilt uzmanına danışın.

14. Vajinanıza uygun seks oyuncakları seçin.

Mastürbasyon sağlık açısından faydalı bir etkinlik. Ve oyuncaklar aldığınız zevk oranını arttırmakta çok yardımcı olabilir. Bahsettiğimiz oyuncaklar her türlü şekilde ve boyutta bulunabilir ve kişisel vajinal anatominize uygun olanı bulmanız oldukça kolay.

15. Çok sevdiğiniz bir kayganlaştırıcı edinin ve ön sevişme ve seks sırasında bu ürünü kullanın.

'Kayganlaştırıcıların önemi yeterince vurgulanmıyor. Cinsel ilişkiye girmeden önce iyi bir şekilde kayganlaşmalısınız ki enfeksiyon kapabilecek küçük yırtılmalardan korunun. Vajina kendiliğinden kayganlaşıyor evet fakat bu çoğu zaman yeterli olmuyor.' diyor uzmanlar. Ayrıca en iyi kayganlaştırıcıların su bazlı olanlar olduğunu da vurguluyorlar çünkü yağ bazlı olanlar kondomlarda hasara neden olabiliyormuş.

16. Eğer cinsel ilişkiye girmek sürekli acı veriyorsa görmezden gelmeyin ve bir doktora görünün.

Cinsel ilişkiye girmek bazen rahatsız edici olabilir. Ama kayganlaştırıcı veya pozisyon değiştirmeyi denemenize rağmen her seferinde canınız yanıyorsa kesinlikle bir doktora görünmelisiniz. Kronik ağrının birçok farklı nedeni olabilir ve bu nedenlerden bazıları ciddi problemlerden kaynaklanabilir.

17. Rahat hissettiğiniz bir doktor bulun ve her şeyi anlatın.

Doktorunuz sizin ve vajinanızın sağlığı için her zaman orada! Gerçekten rahat hissettiğiniz bir doktorla düzenli olarak görüşmelisiniz çünkü doktorunuza çekinmeden her şeyi anlatabilmeniz gerekli. Aklınıza takılan her soruyu sorabilmelisiniz, gece saat 2'de Googgle'da arattığınız utanç verici olanları bile...

Kadın hastalıkları doktoruna en az yılda bir kere genel kontrol için görünmeniz gerektiğini de unutmayın.

18. Mantar problemlerini kendiniz tedavi etmeye çalışmak yerine doktora başvurun.

Mantar kadınların sıklıkla yaşadığı bir problem ve endişelenmenizi gerektiren bir durum değil. Fakat sürekli bu sorun ile karşılaşıyorsanız bunun farklı bir nedeni olabilir. 'Genelde mantar sorunu yaşayan kadınlar 3'te bir oranında durumu fark ediyor ve bununla kendileri baş etmeye çalışıyor, bu çok yanlış' diyor Minkin. Bu enfeksiyonlar; alerjik problemler, bakteriyel sıkıntılar, trichomonas vajiniti veya cinsel yolla bulaşan herhangi bir hastalıktan kaynaklı olabilir ve yapmanız gereken hemen bir doktora görünmek.

19. Vajinanızın görüntüsünü sevin.

Ortalıkta bir sürü estetik ve sıkılaştırma ameliyatı olması vajinanızın düzeltilmeye ihtiyacı olduğunu göstermez. Uzmanlara göre yapmanız gereken tek şey cinsel organınızın görüntüsünün belli bir şekilde olması gerektiğini düşünmekten ve kendini başkaları ile karşılaştırmaktan vazgeçmeniz. Herkesin kendine has bir görüntüsü var ve belki de ona biraz sevgi göstermenin zamanı gelmiştir...

Popüler İçerikler

HTŞ Lideri Colani Kadına Başını Örtme Talimatı Verdiği Videoyla İlgili İlk Kez Konuştu
Okullardaki Yılbaşı Kutlamalarına Gelen Yasağa Mustafa Sandal'dan "Onlara İnat 'Duble' Kutlayacağız!" Tepkisi
Gazeteci Özlem Gürses TSK Hakkındaki İfadeleri Nedeniyle Gözaltına Alındı
YORUMLAR
02.02.2018

ne iğrenç bi organmış bu amk ya

02.02.2018

Bulsan nefessiz sikersin amına kodumun dinci piçi, insan biraz kendini geliştirir hâlâ aynı yorumları yapıyosun siktir git burdan.

02.05.2018

Burda uzun uzun anlatılmış bu da tuzu karabiberi olsun https://www.vajinalmantartedavisi.gen.tr/vajinal-dus-ne-demek-nasil-yapilir-saglikli-mi/

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ