Vücudunuzdan Bir Organ Çıkartıldığında Oluşacak Boşluğa Ne Olur?

Umuyoruz ki bu durumla asla karşı karşıya kalmazsınız. Ancak, vücudumuzdan bir organ çıkarıldığında kalan boşluğa ne olacağını merak etmeyen yoktur diyebiliriz.

Sağlık problemleri bazen hayatımızın kaçınılmazı olabiliyor. Bu noktada ameliyat olmak hatta bir organımızı bile aldırmak zorunda kalabiliriz. Peki bir organımız alındığında orada oluşan boşluğa ne olur?

Vücudumuzda hayati önem taşıyan ve onlarsız yaşayamayacağımız organlara sahibiz. Bunların yanı sıra çıkarıldığı zaman hayatımıza devam edeceğimiz organlara da sahibiz.

Kalp ve beyin gibi hayati organlarımız olmadan yaşamayız. Ancak dalak, safra kesesi veya böbreğimiz olmadan da hayatımızı sürdürebiliriz. Diyelim ki bu hayati önemi olmayan organımız alındı. Peki bu durumda neler olur?

Bilmeyenler için dalak, mide, safra kesesi, kolon, üreme organları ve apandis dahil olmak üzere biraz boşluk bırakabilecek ve güvenli bir şekilde çıkarılabilecek bir dizi organ vardır.

Ayrıca akciğerlerin, karaciğerin ve bağırsakların parçaları alınabilir. Bilindiği üzere böbrek nakli çok yaygındır. Ancak, hasar görmüş böbrekler vücuttan alınmaz. Onun yerine yeni bir böbrek daha eklenir. Yeni olan böbrek sindirim organlarına eklenir. Eski böbreklerin daha aşağısına ve mesaneye yakın bir bölgeye kaynaştırılır.

Vücudumuz, organlarımızın hareketini bir dereceye kadar kısıtlayan belirli boşluklara bölünmüştür. Örneğin, kalbimiz perikardiyal boşluktan torasik boşluğa doğru kayma yapmaz. Bununla birlikte, bu boşlukları bölen doku katmanları, her bir boşluk içindeki boşluk gibi bir miktar esnekliğe sahiptir.

Genel olarak, organların değiştirilmesi ve yeniden düzenlenmesi mümkün olsa da, organlar yasaklanmış alanlarda kalacaktır. 

Karnınızı hava ile doldurduğunuzu hayal edin, bu basit kas hareketi geçici bir değişiklik de olsa organlarımızın sıkışmasına ve kaymasına neden olacaktır. Vücut boşlukları kalabalık yerlerdir ve organlarımız ellerinden geldiğince birbirleriyle uyum sağlar.

Bir organı mesela safra kesesini çıkarırsanız, o organın bulunduğu boş alan etrafındaki organlar tarafından doldurulacaktır. Küçük safra kesesi şeklindeki boşluk pankreas, mide ve karaciğer tarafından doldurabilir.

Bağırsağın bir kısmının çıkarılması gibi daha büyük boşluklar durumunda, vücut sıvısı geçici olarak boşluğu bağ dokusu oluşmaya başlayana kadar doldurur ve vücudunuzun boşluklarındaki her şeyin doğru yerde kalmasını sağlar.

İnsan vücudu, basınç ve rahatlık açısından iç dengeyi bulma konusunda oldukça ustadır. 10 kişiyle aynı asansöre bindiğinizi düşünün. Aranızdaki bir kişi asansörden indiğinde, geri kalan insanlar bu yeni boşluğu incelikle dolduracak ve diğer kişilerin üzerindeki baskı azalacaktır.

Aynı şey vücudunuzda da geçerlidir. Boş alan kalmayıncaya kadar organlarınız doğal olarak ve mantık çerçevesinde yayılacaktır.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Bilimin Bile Net Olarak Açıklayamadığı Bir Soru: Neden Genital Organları Çirkin Buluyoruz?
Bağışlanan Organlar Donörün Yaşına Göre mi Yaşlanır Yoksa Nakledilen Kişinin Yaşına mı Uyum Sağlar?
Bilim İnsanları Testis Kanseri İçin Araştırma Yaparken Kafatasımızda Daha Önce Tanımlanmamış Yeni Bir Organ Keşfetti

Popüler İçerikler

Arkeolog Muazzez İlmiye Çığ 110 Yaşında Yaşamını Yitirdi
RTÜK Başkanı'ndan Gündüz Kuşağı Programlarına Son İkaz: "Toptan Yok Ederiz!"
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin: "Kendi İcat Ettiğin Laikliği Bana Dayatıyorsun"
YORUMLAR
23.02.2021

lan bu boşlukta hangi organ vardı amk denir

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ