Vücudunuz İçin En İyisini Harvard Biliyor! İşte Düzenli Yapabileceğiniz Doktor Onaylı Egzersizler

Taş gibi bir vücut elde etmek kolay değil elbette fakat Harvard Tıp Fakültesi'nden profesör I-Min Lee'nin vücudunuzu yormadan ve yıpratmadan yapabileceğiniz etkili egzersizler üzerinde oldukça güzel tavsiyeleri var. Sizler için metabolizma, kas, eklem yapısı ve kemiklerinize en iyi gelen egzersizleri Dailymail'den derledik.

Çalışmanın detaylı sonuçları Harvard Tıp Fakültesi 'Egzersize Başlama' raporunda da yayınlandı.

1. Yüzme

Dr. Lee'te göre yüzme, vücuttaki neredeyse bütün kasları çalıştırdığı için 'en mükemmel egzersiz.'

Düzenli olarak, 30-45 dakikalık yüzme egzersizleri yapmak size aerobik bir çalışma yaptırmış olur yani kalp sağlığınıza yardımcı olur. Bunun yanında beyninizde meydana gelen ileri yaşla ilişkili sorunların önüne geçer. 

Bunun yanında yüzme eklemler üzerine baskı yapmadığı için romatizmal hastalıkları olan kişiler için bile uygun bir spordur. Yüzme kalp rahatsızlıkları, tip 2 diyabet ve kalp krizi risklerini düşürür ve kilo kontrolünde önemli rol oynar.

2. Tai chi

Bir diğer adı da tai chi chuan olan bu egzersiz, Çin kökenli ve dövüş sporundan uyarlanmış bir meditasyon. Yapan kişi özellikle nefes almaya odaklanır, yavaş ve dikkatli hareketlerle egzersiz yapar. 

Tai chi de yaş ve zindelik gözetmeksizin birçok kişi için uygundur.

3. Güç egzersizleri

Temel anlamda güç egzersizi, ağırlık kullanarak vücutta kas geliştirmek ve yağ yakmaktır. Bu dumbell, halter, kettle bell, bilek bantları ya da yoga bantları gibi ekstra bir ağırlık ya da kendi vücut ağırlığınız da olabilir. 

Yani aslında güç egzersizi yapmak için ekstra malzemeye ihtiyacınız yok çünkü vücut ağırlığınız da size yeter. 

Bunun yanında yüksek yoğunluklu interval egzersizi (HIIT) gibi hem kaslara hem de kardiyovasküler faydalara odaklı sporlar da deneyebilirsiniz. Bu noktada önemli olan seçtiğiniz egzersiz tipiyle istikrarlı olmanızdır.

4. Yürüme

Kulağa çok basit ve etkisiz gelebilir ama yürümek birçok derde deva bir spordur. 

Birçok bilimsel araştırmaya göre orta hızda, düzenli olarak 30 dakika yürümek hem beyin hem de vücut üzerinde faydalı olur. 60 - 88 yaş arası bireylerde yapılan bir araştırmaya göre 12 hafta boyunca haftada 4 kez 30 dakika yürüyüş yapmak yaşlanmanın beyin üzerinde yaptığı hafıza kaybı etkisini azaltmıştır. 

Ağır depresyon hastaları üzerinde yapılan bir araştırmada, 10 gün boyunca yürüyüş yapan kişilerin depresyonunda gözle görülür şekilde azalma kaydedilmiştir.

Henüz düzenli egzersiz yapmıyorsanız, Harvard profesörleri yürüme rutinlerine 10 - 15 dakika ile başlayıp, zamanla 30 - 60 dakikaya kadar çıkarabileceğinizi söylüyor.

5. Kegel egzersizleri

Kegel egzersizleri hem kadınlar hem de erkekler için oldukça önemli çünkü pelvik taban kasları denilen bir grup kasın çalıştırılmasına yarar. 

Yaşlandıkça içine rahimi, idrar kesesini, ince bağırsağı ve rektumu alan bu kas grubu zayıflamaya başlar. Yani ileriki yaşlarda idrar, gaz ya da büyük tuvalet kaçırma kazalarını önlemek için büyük önem taşır. 

uzmanlar kegel egzersizlerini günde 10 - 20 saniye arasında süren 10 tekrarla günde 4 - 5 kez yapmayı öneriyor.

Her yaşta egzersiz sağlık demektir! Herkese bol sporlar...

Popüler İçerikler

İstanbul Bağcılar ve Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Okullarda Yılbaşı Kutlamasını Yasakladı!
151 Gündür Oğlu Fatih'i Arayan Baba Esra Erol'a "Bulamıyorsan Müge Anlı'ya Çıkalım" Deyince Ortalık Karıştı
Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Saldırgan Suudi Arabistan Vatandaşı Bir Doktor Çıktı!
YORUMLAR
28.10.2017

Gideyim bende el şaklatmalı şınav çekeyim :)

17.11.2017

El şaklatmalı şınav ne lan sdfghjkl

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ