VLDL Kolesterol Nedir? Yüksekliği ve Düşüklüğü Ne Anlamlara Gelir? Değerleri Kaç Olmalıdır?

Kolesterol, insanların kan dolaşımında bulunan ve başta karaciğer olmak üzere tüm hücreler tarafından üretilen bir lipid türüdür. Vücudun sağlıklı hücreleri oluşturabilmesi için hücre zarlarının yanında bazı hormonların ve vitaminlerin oluşumunda kolesterole ihtiyaç duyar. Kolesterolün birçok türü bulunmaktadır. Bu türlerden bazıları kötü, bazıları ise iyi grupta bulunur. Kolesterol değerlerindeki yükseklik damarlarda sertleşmeye yol açabileceği gibi kan damarların da yağ birikimine de neden olabilmektedir. Bu birikintiler zamanla ilerleyerek kan akışını zayıflatır ve çeşitli sağlık sorunlarını da beraberinde getirir. Peki, VLDL kolesterol nedir? Yüksekliği ve düşüklüğü ne anlamlara gelir? Değerleri kaç olmalıdır? İşte detaylar...

Kalp- damar tıkanıklığı insan sağlığı için oldukça önemlidir. Bir kan damarının tıkanması, genellikle damar sertliğinden veya pıhtıdan kaynaklanır. Bu pıhtı, genellikle damarlarda darlık oluşturarak aterosklerotik plaka neden olur. Kabartı denilen aterosklerotik plak, zaman içinde genişleyerek damarın içini daraltır. Damar tıkanıklığına diyabet, böbrek rahatsızlıkları gibi birçok hastalığa sebep olabilir. Ayrıca günlük hayattaki alışkanlıklarda bu durumu oluşturan faktörlerdir. Özellikle sigara kullanımı, hareketsiz bir yaşam, stres, sağlıksız beslenme gibi etkenler kolesterol seviyesini yükselterek kalp krizi gibi ölümcül sonuçlar doğurabilir. Bundan dolayı kalp sağlığını kötü etkileyecek alışkanlıkların bırakılması ve altında yatan hastalıkların tedavi edilmesi gerekilir. Kötü kolesterol olarak bilinen VLDL hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

VLDL Kolesterol Nedir?

VLDL, kötü kolesterol grubunda yer alan bir kan yağıdır. Kişinin dışardan aldığı besinlerle değil, vücudun kendi üretmesi sonucunda artış gösterir. Hemogram da denilen tam kan sayım testinde tüm kolesterol tiplerinin değerleri ve VLDL değerleri ortaya çıkmaktadır.

Yüksekliği ve Düşüklüğü Ne Anlamlara Gelmektedir?

Vücuda alınan fazla enerji kullanılmadığı için depolanır. Bu durum yağ oranını arttırarak kolesterol seviyesini yükseltir. Şeker hastalığı, nefrotik sendrom, aşırı stres, böbrek üstü bezlerin hastalığı, karaciğer yağlanması, ürenin kanda birikmesi, hipotiroidi, polikistik over sendromu, sigara ve alkol kullanımı, hareketsiz yaşam, sağlıksız ve dengesiz beslenme VLDL değerlerini yükselten faktörlerdir. Yüksek kolesterol belirtileriyle kendini gösterir. Belirtiler ise şunlardır:

  • Göğüs ağrısı

  • Baş dönmesi

  • Halsizlik

  • Ayakta ve bacaklarda uyuşma

  • Solgun görünümlü cilt

  • Nefes darlığı

  • Yaraların geç iyileşmesi

  • Vücudun bazı bölümlerinde morluklar

  • Sürekli yaşanan vücut yorgunluğu

  • Cilt üzerinde oluşan lekeler

  • Derinin altında yağ birikmesi

VLDL düşüklüğü ise kişinin sağlıklı olduğu manası gelmektedir. Bu durumdan dolayı kişinin değerlerinin minimum seviyede olması beklenir.

Değerleri Kaç Olmalıdır?

Kolesterol çeşitlerinin her birinin değerleri farklıdır. VLDL kolesterolün olması gereken değerleri 5- 40 ml/dl'dir. Eğer bu kolesterol değer aralıklarının üstüne çıkarsa anormal olarak kabul edilir. Genelde düşük seviyede tutulmaya çalışılır. VLDL değerleri kadın, erkek ve çocuklara göre değişiklik gösterebilmektedir. Ayrıca yapılan cihaza ve laboratuvarlarda farklı değerler ortaya çıkabilir.

Aşağıdakiler De İlginizi Çekebilir

GGT: Gama Glutamil Transferaz Nedir? Yüksekliği ve Düşüklüğü Ne Anlamlara Gelir? Değerleri Kaç Olmalıdır?
PLT: Platelets Nedir? Yüksekliği ve Düşüklüğü Ne Anlama Gelir? Değerleri Kaç Olmalıdır?

Popüler İçerikler

Bakanlık, Valiliklere Talimat Gönderdi: "Belediye Kreşlerini Kapatın"
MasterChef Beyza Şiddete Uğradığını İtiraf Etti: "Yüzüm Yanınca Bu Yüzden Üzülmedim!"
Temsilcimiz Ege Karabenli İlk 10'da: Mr. World 2024 Erkek Güzellik Yarışması'nın Birincisi Belli Oldu!