Vizesiz Gezerken Sanki Zamanda Yolculuk Yapıyor Gibi Hissedeceğiniz Gürcistan'da Görmeniz Gereken 14 Yer

Gürcistan, orta çağdan kalma kaleleri, manastırları, yeşil tepeleri, görkemli dağları ve nefes kesen plajları ile mutlaka görmeniz gereken ülkelerden bir tanesi. Gürcistan'ın sokaklarında dolaşırken attığınız her adımda sanki zamanda yolculuk yapıyor gibi hissedeceksiniz. Doğaseverler mükemmel dağların manzaralarına hayran hayran bakarken, kültür ve tarih sevdalıları da oradan oraya koşturarak ülkenin zengin tarihini öğrenmeye çalışacak. Yerlilerin misafirperverliği, lezzetli yemekleri ve muhteşem şaraplarıyla, Gürcistan size keşke 90 gün vize sınırını kaldırsalar dedirtecek. Biz Onedio olarak Gürcistan'da mutlaka görmeniz gereken 14 yeri sizler için sıraladık!

1. Tiflis

Mtkvari Nehri'nin kıyısında bukunan Tiflis, 6. yüzyıldan beri Gürcistan'ın başkentidir. Aynı zamanda bir kültürel merkez olan Tiflis, dağ ve tepelerle çevrilidir. Çeşitli mimarisi, kentin karmaşık tarihini yansıtmaktadır. Narikala Kalesi'ne ya teleferikle ya da yürüyerek çıkabilir ve şehrin mükemmel manzarasının tadını çıkartabilirsiniz. Aynı zamanda Tiflis'in mücevheri olarak da bilinen Chronicle of Georgia anıtını ve Eski Tiflis'i mutlaka görmelisiniz.

2. Batum

Batum, Türkiye sınırına oldukça yakındır. Kültürel olarak zengindir. Asya ve Avrupa mimarisini bir arada görebileceğiniz Batum, ülkenin en önemli ikinci şehridir. Şehrin ev sahipliği yaptığı anıt ve mimari yapıları detaylı olarak incelemelisiniz.

3. Siğnaği

Siğnaği, Kaheti bölgesinde bulunur. Burada bölgenin sunduğu en iyi şarapları ve yemekleri tadabilir, rengarenk ahşap balkonlu evleri görebilir ve tatlı sokaklarda dolaşabilirsiniz. Alazani Vadisi'nin nefes kesen manzarasını, şatoları ve şarap mahzenlerini mutlaka görmelisiniz.

4. Kazbek Dağı

Kazbek Dağı, Gürcistan'ın en çok ziyaretçi çeken doğal güzelliklerinden biridir. Dağın etrafında muhteşem vadiler ve çok sayıda yürüyüş yolu bulunuyor. Eğer yolunuz buraya düşerse, Gergeti Teslis Kilisesi'ni mutlaka görmelisiniz. Tiflis'ten Kazbek Dağı'na gidiyorsanız, Ananuri Kalesi'ni, Jinvaly su deposunu ve Rusya-Gürcistan dostluk anıtını mutlaka görmelisiniz. Dağın zirvesi yılın her zamanında karla kaplıdır. Dağcılıkla ilgileniyorsanız, Kazbek Dağı tam size göre!

5. Dadiani Sarayı

Dadiani Sarayı, 17. yüzyılda Odishi prensi Levan Dadiani tarafından yaptırılmıştır. Zugdidi'nin merkezinde yer alır. Günümüzde tarihi ve mimari bir devlet müzesi olarak kullanılan saray, Ekaterine Chavchavadze-Dadiani'nin sarayı, Niko Dadiani'nin ikametgahı, bir kilise ve bitişik bir botanik bahçesinin de bulunduğu bir kompleks içinde yer alır. Müzede tarihi 700 yılı aşkın eserler bulunur.

6. Krubera Mağarası

2195 metre derinliğe sahip olan Krubera Mağarası, dünyanın en derin mağarasıdır. Mağaranın dibine inmek 1 ay kadar sürüyor. Ayrıca mağara, dünyanın en büyük mağaralarından biridir. Gürcistan'ın en çok ziyaretçi çeken noktalarından biridir.

7. Tusheti Milli Parkı

Tusheti Milli Parkı, Gürcistan'ın kuzeydoğusunda bulunur. Park, Tusheti Dağları'nın eteklerinde bulunur ve 2003 yılında koruma altına alınmıştır. 114 bin hektarlık bir alanda bulunur. Zengin flora ve faunasının yanında nesli tükenmekte olan hayvanlara da ev sahipliği yapar. Kafkasya'da bulunan endemik bitkilerin %22'si Tusheti Milli Parkı'nda bulunmaktadır. Ayrıca 120 kuş türü bulunur, bu da parkı kuş gözlemciliği için ideal bir yer yapar.

8. Vardzia

Vardzia, Aspindza'nın yakınlarında bulunan bir mağara manastırıdır. Zamanında birçok keşiş burada yaşıyordu. Manastır, Kral Tamar isimli bir kadın kral tarafından 12. yüzyılda inşa edilmiştir. Şiddetli bir deprem mağara manastırının önünü açana kadar, Vardzia'nın varlığı bilinmiyordu.

9. Alfabe Kulesi

Kule Batum'da bulunur ve 130 metre yüksekliğindedir. DNA sarmalı şeklinde tasarlanmış yapı, Gürcistan'ın milli uyanışını ve alfabesiyle insanlarının benzersizliğini simgeler. Sarmalların arasında alfabeyi oluşturan 33 harfi görebilirsiniz. Yapının üstüne cam bir küre oturtulmuştur.

10. Sameba Katedrali

Sameba Katedrali, ülkenin en büyük dini yapısıdır ve inşası 2004 yılında tamamlanmıştır. Gürcü ve Bizans mimarisinin karışımı olan yapı, günümüzde hem ibadethane hem de müze olarak kullanılıyor.

11. Mtsheta

Gürcistan'ın dini başkenti ve manevi kalbi olarak bilinen Mtsheda, bir zamanlar başkentti. Gürcistan'ın en eski şehirlerinden biridir ve ülkenin en önemli üç kilisesine ev sahipliği yapar. Bu kiliseler Svetitskhoveli, Jvari ve Samtavro Manastırı'dır. 'Gürcistan'ın Aydınlatıcısı' olarak da bilinen Aziz Nino'da bir zamanlar Mtsheta'da yaşadı. Şehir, Tiflis'ten 30 dakika uzaklıktadır.

12. Uplistsikhe

Uplistsikhe, Gürcistan'ın doğusunda bulunuyor. Kelime anlamı 'Rab'bin Kalesi' olan Uplistsikhe'nin tarihi 3000 yıldan daha eskidir. Kayaların içine oyulmuş ve terk edilmiş bir yerleşim yeridir. Milattan önce 1000 civarında kurulmuştur ve milattan sonra 13. yüzyıla kadar insanlar tarafından aktif olarak kullanılmıştır. Bu dönemlerde Uplistsikhe'nin nüfusu 20.000 kadardı.Yaklaşık 40.000 metrekarelik bir alanı kaplayan mağara-şehrin içinde eczane, fırın, tiyatro, hapishane ve bir kilise bulunuyor. Tüm alanlar tünellerle birbirine bağlanmıştır.

13. Katskhi Sütunu

4. yüzyılda tanrıya yaklaşmak için inşa edilen sütun, Stilit isimli bir dini grup tarafından bir inziva yeri olarak kullanılıyordu. Bu insanların Katskhi Sütunu'na nasıl çıktıkları ve oraya nasıl bir kilise inşa ettikleri bilinmiyor. Araştırmacılar ilk kez 1945 yılında sütuna tırmanabildiler. Günümüzde bir keşiş, 20 yıldır sütünün tepesinde yaşıyor.

14. Kartlis Deda

Türkçe'de 'Gürcü Ana' anlamına gelen Kartlis Deda, 1958 yılında yapılmıştır ve 20 metre yüksekliktedir. Tiflis'in Sololaki Tepesi'nde bulunur ve kentin sembolü olarak anılır. Tiflis'in 1500. yılı şerefine yapılan heykel, dostlar için bir elinde şarap, düşmanlar için diğer elinde bir kılıç tutuyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım...

Bu içerikler de ilginizi çekebilir 👇

Vize Gerektirmeyen Moldova'da Mutlaka Gezmeniz Gereken En Popüler 13 Turistik Yer
Balkanların Kalbi Olarak da Bilinen Kuzey Makedonya Cumhuriyeti'nde Kesinlikle Görmeniz Gereken 13 Yer
Daha 13 Yıl Önce Bağımsızlığını İlan Etmiş Yepyeni Ülke Kosova'da Mutlaka Görmeniz Gereken 13 Yer

Popüler İçerikler

Premier Lig Devinden Arda Güler'e Çılgın Teklif! Bonservis İçin 50 Milyon Euro Düşünülüyor
TikTok’ta "Karagül" Adıyla Açtığı Yayınlarla İnfial Yaratan Kadının Çocuklarını Devlet Korumaya Aldı!
Cezaevinde 37 Kiloya Düşen Nihal Candan İçin Tahliye Kararı Verildi
YORUMLAR
20.08.2021

Harika.

Tiflis Botanik Bahçesi, Kaplumbağa Gölü, Mtatsminda Park ...

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ