Vizesiz Avrupa Keyfini İliklerinize Dek Yaşatacak Belgrad Mini Gezi Rehberi

Vizeyle uğraşmadan Avrupa havası solumak, kur farkını defederek cebinizi acıtmayacak bir gezi planı için aramalara başladıysanız Belgrad'ı çoktan duymuşsunuzdur. Balkanlar'ın incisi diyebileceğimiz Belgrad'da tarihin izlerini sürmek, doya doya eğlenmek ve Osmanlı kültürünün izlerini taşıyan mutfağının tadına  varmak için sizin için hazırladığımız mini gezi rehberine hoşgeldiniz!

Hem merkezde olsun hem uygun, nerede kalmalı?

Belgrad'da konaklama araştırması yaparken hep adı duyulan, yüz yıllık tarihe sahip Hotel Moskva'nın renkli alternatiflerini araştırarak gezi planına başlayalım. Çünkü herkes bahsetmese de yürüyerek keyfine varılmaya müsait bu şehirde Hotel Moskva şehrin biraz periferisinde kalıyor. Kalemegdan ve çevresinde şık oteller ve uygun fiyatlı hosteller bolca var. Planınız sokakları arşınlayarak keşifse bu bölgeye göz atmanızı öneririz.

Para birimi Dinar/ Çok ucuz diyorlar/ Herkesin ucuzu farklı/ Örnek her şeyi açıklar

Hep hesaplı olduğu söylenen Belgrad'a dair basit bir fiyat endeksi oluşturarak soru işaretlerini giderelim. Yukarıda menüsünden alıntı yaptığımız ve sonraki maddelerde inceleyeceğimiz restoran Belgrad'ın kalburüstü restoranlarından. Tavuk yemeği 27, biftek 38 TL, hesabı siz yapın.

Otele yerleşildi, döviz bürosundan alınan bir tomar Dinar'la poz verildi. TOMA'da güne başlayın.

Sabahları atıştırıp şehrin derinliklerine yolculuk yapmak isterseniz TOMA Pekara(Pastane) karar verme sürecini uzatacak bol çeşide sahip lezzetli sandviçlerle sizi karşılıyor. TOMA Her zaman kalabalık, her zaman taze ve adıyla da memleket özleminizi giderecek bir pastane. 24 saat açık olan merkez şubesinin adresini haritanıza eklemek için tıklayın.

Biraz başıboşluk yapmak gerekirse Skadarlija'da bir tur atın.

Tarihi dokuya sahip çoğu şehirde olan eski-yeni şehir ayrımı Belgrad'da da var. Eski Şehir(Stari Grad) bölgesinin meşhur fakat hayli küçük mahallesi olan Skadarlija'ya özel bir zaman ayırmasanız bile caddede salına salına dolanmanızı öneririz. Ayrıca caddenin tam ortasındaki bu tabelalarda bazı bilinen şehirlerin yönlerini görebilirsiniz. 'Peki tepeye bakan o tabela da neyin nesi?' derseniz o da Sırbistan'ın meşhur içkisi Rakia'yı fazla kaçıran kişilerin ulaştığı noktayı, Ay'ı işaret ediyor söylentiye göre.

İlk kahve molanızda nereye gideceğinizi düşünmeyin.

Belgrad'da Türk kahvesi olarak bildiğimiz kahve genellikle Sırp kahvesi olarak satılıyor ve bu kahveyiiçebileceğiniz en iyi noktalardan biri '?' Kafana(Kafana söylenişiyle de kendini belli ettiği üzere, bildiğimiz kahvehane.) Bölgede yaşanan anlaşmazlıklar sebebiyle adı bir türlü netleşememi  Belgrad'ın en eski mekanının adı sonunda soru işareti olarak kalmış. Dİkkat! Kimi günler keyfinizi yerine getirecek bir canlı müzik de size eşlik edebilir. Adını aratarak bulmak zor olmasın, haritadaki yeri tam da şurada.

Belgrad'da kendi anınızı kendiniz yaratın, gerçek anlamıyla para basın.

Kafana'ya çok yakın bölgede bulunan Sırbistan Ulusal Bankası Belgrad gezinizi ölümsüzleştirecek bir hediye sunuyor. İstediğiniz sayıda fotoğrafınızı, hatta hediye etmek istediğiniz kişilerin fotoğrafını dahi ücretsiz bir şekilde Dinar üzerine basıyorlar. Çoğu zaman sakin olan bankanın kapanış saati olan 16:00'yı hesaba katmayı unutmayın.

Savaşın inşasını böldüğü heybetli kiliseyi ziyaret edin.

Aziz Sava Katedrali çoğu kişi tarafından camiye benzetilir fakat aslında modern cami tasarımının Ortodoks kilise mimarisinden etkilendiği söylenir. Dışında şahit olunan heybeti içinde bulamama ihtimalinize karşı hazırlıklı olun fakat görmeden gitmeyin, üzülürsünüz.

Değeri uzun yıllar bilinmeyen bilim insanı Nikola Tesla'nın icatlarını ve hayatını keşfedin.

Şehrin merkezinden biraz uzakta olan bu müzeyi Aziz Sava Katedrali'yle aynı gün ziyaret etmek en doğru tercih olabilir. Aslında küçük bir müze Nikola Tesla Müzesi, 500 Dinar giriş ücretini verirken beklentileri yüksek tutmamak gerek. Belki saatlerinizi ayıracağınız bir ortam sunmuyor fakat Tesla'nın hayatını onun eserleriyle görmek ve Tesla Bobini'nin canlı ve etkileyici örneğini görmek için bile gitmeye değer.

Bir İngiltere'de bir de Belgrad'da var, Little Bay Restoran'ı es geçmeyin.

Lezzetli yemekler, klasik müzik ve benzersiz atmosferiyle Little Bay Restoran'da kişi başı ortalama 1500 Dinar'a iyi bir akşam yemeğiyle hem midenizi hem gezgin ruhunuzu doyurabilirsiniz. Çoğu akşam klasik müzik icra eden gruplar sahne alıyor, gitmeden önce rezervasyon ve canlı müzik programını öğrenmek için uğramak gerekebilir. Adresi uzaklarda aramaya gerek yok, rotanıza eklemek için buraya bir tık yeterli.

Belgrad Ormanı ve Belgrad Kalesi'nde yıllar süren savaşları, tarihe yön veren zaferlerin izlerini takip edin.

Tuna ve Sava nehirlerinin kesiştiği, karşılaşabilecek en iyi manzaralardan birine sahip noktada yer alan Belgrad Kalesi'ni biraz araştırıp gitmek en iyisi zira her noktası tarihin ayrı bir noktasının yansıması. Örneğin Osmanlı zamanında geliştirilen kalenin ilk taşı M.Ö. 85 yılında koyulmuş. Şaşırmamak elde değil.

Tüm bunları yaparken zamanı daha iyi kullanmak için ucuz taksileri tercih edin.

Belgrad'da ulaşım için birçok alternatif var, taksi de bunlardan biri. Hemen hepsi uygun fiyat sunsa da Pink Taxi gibi firmalar diğerlerinden daha ucuz olabiliyor. Çok fazla firma arasından tercih yapmak ve Pink Taxi yakalamak çok kolay olmayabilir, bu durumda şokla karşılaşmamak için binmeden pazarlık yapmanızı öneririz, Belgrad'daki taksiciler buna alışkın.

Rehberden Bonus: Fazladan 1 gününüz varsa kardeş şehir Novi Sad'a kaçın.

Belgrad'da yüksek tempolu bir gezinin ardından ne yapacağınızı düşündüğünüz bir gününüz mü var? Bu günü en iyi şekilde değerlendirmek için Belgrad Otobüs Terminali'nden Novi Sad'a bir bilet alın ve 2 saatlik bir yolculukla sizi kendine aşık edecek şehirle tanışmaya hazırlanın. Eksilen mutluluk depolarını dolduracak renkli sokaklar, butik mekanlar ve dar sokaklardan açılan geniş meydanıyla Sırbistan seyahatinize renk katmak için Novi Sad'ı da Belgrad gezinize dahil etmenizi öneriyoruz.

Popüler İçerikler

Sonunda Bu da Oldu: Antalya'daki Bir Otelde Türk Müşteriden 120 Euro "Milliyet Farkı Ücreti" Alındı
'İmam' Halil Konakçı, İlber Ortaylı'ya Ateş Püskürdü! 'Bizans Tohumu, Yunanlı, Dönme!'
Yalı Çapkını Hayranları Ferit'i Görmek İçin Tekneyle Sete Gitti!
YORUMLAR
06.09.2017

Benim icin vizesiz avrupa mecidiyeköy. (Bkz: KKTC pasaportu)

06.09.2017

Hakkında çok az şey yazılmış. Eğlencesi eğlence gibi olan mükemmel şehir. Tesla müzesine kesinlikle gitmeyin ve bir de öğle vakti Zemun'da Toro Latin Gastro Bar a mutlaka gidin. Daha ayrıntı isteyen olursa seve seve yardımcı olurum.

07.09.2017

Kardeşim neden Tesla müzesine kesinlikle gitmeyin dedin ?

08.09.2017

Gece hayatı ve ucuzluğu dışında inanın pek fazla bir şey yok. Ha balkan turu yapacaksanız güzel bir alternatif olur. Ama nokta atışı şeklinde gidecekseniz kesinlikle Karadağ'a gidin. Budva, Kotor, perast, Sveti Stefan harika yerler.

TÜM YORUMLARI OKU (11)