Vitaminler Sanıldığı Kadar Faydalı Olmayabilir! Doğru Bildiğimiz Sağlık Yalanları Size Kendinizi Sorgulatacak

Sağlık, kaliteli bir yaşam için çok önemli. Vücut sağlığınızı korumak için herkes gibi siz de herkesin doğru bildiği belirli yöntemlere başvuruyor ya da birtakım önlemler alıyor olabilirsiniz. Hatta sağlığınız için bazı durumlardan da kaçınmaya çalışabilirsiniz. Bu doğrultuda uyguladığınız yöntemler ya da sahip olduğunuz bilgiler doğruysa elbette bir sorun yok. Peki, ya bilgileriniz yanlışsa? Bu durumda aldığınız önlemler ya da başvurduğunuz yöntemler boşa çıkacağı gibi tam tersine sağlığınıza zarar veriyor da olabilir. İşte sizi bu çıkmazdan kurtaracak, sağlık konusunda doğru bilinen yanlışlar!

Soğuk havada uzun süre kalmak insanı hasta eder.

Sık sık karşınıza çıkan bu önerme aslında doğru olmaktan epey uzak. Havaların soğuk olması, vücudunuzu üşüterek hasta olmanıza ya da vücudunuzun virüslere karşı dayanıksız hâle gelmesine zemin hazırlamaz. Genellikle soğuk havalarda hasta olmanızın sebebi, havada bulunan ve soluyarak vücudumuza giren mikroplar. Bununla birlikte soğuk havalarda çoğunlukla kapalı mekânlarda kalmayı tercih eder, yaşam alanlarınızı hava az havalandırırız. Yeterli temiz havanın olmaması da hastalıkların önünü açar.

Grip aşısı olmak gribe yakalanmaya neden olur.

Bu yanlış bilginin kaynağı, grip aşısının içinde ölü virüslerin bulunması. Sadece grip aşılarının değil, bütün aşıların içinde ölü virüs bulunur. Tüm aşılara özgü olan bu durum grip aşısının sizi grip yapmasına neden olmaz. Elbette tüm aşılar bir yan etki gösterebilir. Grip aşısı da ateşinizin yükselmesine neden olabilir. Tabii bu ateşlenme durumu grip olduğunuz anlamı taşımaz.

Parmak çıtlatmak uzun vadede kemik erimesine neden olur.

Doğru bilinen bir diğer yanlış da parmak çıtlatmanın kemik erimesine neden olacağı yönünde. Bu yanlış çıkarımı kanıtlayan herhangi bir araştırma ya da tanı bulunmuyor. Yani parmak çıtlatmanızın kemiklerinize ya da eklemlerinize herhangi bir zararı bulunmuyor. Çıtlatma esnasında ortaya çıkan ses ise eklem ve kemiklerin arasında oluşan gaz kabarcıklarından kaynaklanıyor. Yapılan çalışmalar parmak çıtlatmanın artrit üzerinde de herhangi bir olumsuz etkisi olmadığını gösteriyor.

Deodorant kullanmak meme kanserine davetiye çıkarır.

Bazı doktorlar roll-on ya da deodorantların formülünde yer alan kimyasalların koltuk altından emilebileceğini söylüyor. Bu durumda da vücuda giren kimyasalların tümörlere olumsuz anlamda etki edebileceğini düşünüyorlar. Ancak Ulusal Kanser Enstitüsü, meme kanserine gerekçe oluşturan herhangi bir ürünün bulunmadığının altını çiziyor.

Karanlıkta televizyon izlemek gözlerin bozulmasına neden olur.

Televizyon izlerken karanlık bir ortamı tercih etmeniz ya da kitap okurken loş bir ışık altında bulunmanız, kısa vadede gözlerinizin yorulmasına neden olabilir. Ancak karanlıkta televizyon izlemenin ya da loş bir ortamda kitap okumanın uzun vadede gözleri bozulduğunu kanıtlayan herhangi bir argüman bulunmuyor.

İnsanlar beyninin sadece %10'unu kullanabilir.

İnsan vücuduna dair bilinen yanlış bilgilerden belki de en popüleri, insanların beyninin sadece %10'unu kullandığının iddiası. Yapılan beyin taramaları ve araştırmalar, bu önermenin yanlış olduğunu kanıtlıyor. İnsanların bu önermeye inanması, beynin hâlâ büyük oranda gizemini korumasından kaynaklanıyor.

Sağlıklı olabilmek için günde en az 8 bardak su içmek gerekir.

Gün içerisinde en az 8 bardak ya da 2 litre su içilmesi gibi tavsiyeler birçok kişide takıntıya dönüşmüş olabilir. Vücudun sıvı gereksinimi olduğu, kesin bilgi. Bununla yanı sıra kesinlikle günde 8 bardak içilmesi gerektiğini belirten bir çalışma bulunmuyor. Su dışında çeşitli sıvılarda da vücudun sıvı ihtiyacını karşılayabilirsiniz. Kahve ve çay gibi içecekler veya tüketilen gıdalar da su ihtiyacını karşılamaya yardım eder.

Psikiyatrik bozukluklar için ilaç kullanmak insanı bağımlı yapar.

Bir ilacın bağımlılık yapması için uyuşturucu ya da narkotik grubunda bulunması gerekir. Psikiyatrik bozuklukların ve hastalıklarında tedavisinde kullanılan ilaçlar ise bu grupta yer almaz. Bu nedenle psikiyatri ilaçlarının bağımlılık yaptığının iddia edilmesinin herhangi bir dayanağı bulunmuyor.

Vitaminler sağlıklı olmanızı sağlar.

Vitaminler genel olarak yararlı takviyeler arasında bulunuyor. Vücudunuza ve bağışıklık sisteminize yardımcı olduğu bir gerçek. Buna karşın vitamin kullanımını bilinçli ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmek gerekiyor. Aksi hâlde gereğinden fazla alınan vitamin takviyesi vücudunuza zarar verebilir.

Büyük Tehlike Yaratıyor: Islak Mayo ve Bikinilerin Tahmin Bile Edemeyeceğiniz 8 Zararı
Artık Hayal Değil: Can Yaman Gibi Karın Kası İsteyenler İçin 8 Faydalı Ev Egzersizi
Keyfinizden Olmayın: Bahçede ve Balkonda Böcekleri Uzak Tutacak 8 Doğal Yöntem
Hem Lezzetli Hem Düşük Kalorili: Yaz Aylarında Bayılarak Tüketeceğiniz Yoğurtlu Salata Tariflerini Veriyoruz

Popüler İçerikler

Eski Bakan Işın Çelebi'den Fenerbahçe'ye Sert Yanıt: ''Devletin İmkanlarını Kullanıp ‘Yapı’ Diyemezsin''
Galatasaray'ın Yıldızı Osimhen İçin Fenerbahçe Napoli ile Temasa Geçti
Kızılcık Şerbeti'nde Giray'ı Canlandıran Kaan Taşaner Dizide Rol Almaktan Duyduğu Pişmanlığı İtiraf Etti
YORUMLAR
09.07.2022

Kahve ve çay gibi içecekler veya tüketilen gıdalar da su ihtiyacını karşılamaya yardım ETMEZ. Kahve çay vs dehidrasyona neden olur. Sıvı ihtiyacını karşılamak şöyle dursun daha fazla sıvı atar vücuttan. Bunlar antioksidandır, ödem atar.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ