Vietnam Nereye Bağlı? Vietnam Bugün Haritada Nerede?

Vietnam'ın oldukça zengin bir tarihi geçmişi vardır. Yapılan çalışmalar neticesinde tarihinin 4000 yıl öncesine kadar uzandığı tespit edilmiştir. Dünyadaki ilk yerleşim yerlerinden birisi olarak bilinir. Aynı zamanda dünyanın seyrini değiştiren önemli yerlerden biridir. Soğuk Savaş döneminde 5 milyona yakın insan Vietnam'da hayatını kaybetmiştir. Vietnam Savaşı, sadece yaşanan ölümler ile değil,  uzun yıllar boyunca bıraktığı psikolojik etkileri ile de bilinmektedir. Savaş tam tamına 8 yıl sürmüş, Amerika'nın diğer ülkeler ile arasındaki ilişkileri de etkilemiştir. Vietnam'da yaşanan savaş atmosferi filmlere, dizilere ve kitaplara konu olmuştur. Peki, Vietnam nereye bağlıdır? Vietnam bugün haritada nerede? İşte detaylar...

Vietnam, M.Ö 1 ila 10.yy aralarında Çin Uygarlığının egemenliği altındaydı. 939 yılında ise bölge Çin'e karşı bağımsızlığın kazandı. Kendi benliğini kazanması ise 968 yılını buldu. Vietnam 19.yy'da Fransa ve İngiltere sömürgesi altında olan Çinhindi bölgesi içerisindeydi. II. Dünya Savaşı ile birlikte Japonya'nın sömürgesi altına girdi. Ancak Fransa ve İngiltere bölgeden tekrar güç elde etmek istediler. O dönemde Sovyetler Birliği ve Çin Halk Cumhuriyeti'nden komünizm dalgası yayılıyordu. Fransa ise bu yayılmayı engellemeye çalışmaktaydı. Aynı zamanda Amerika Birleşik Devletleri de Fransa'ya destek vermeye başladı. Soğuk Savaş döneminde, 1954 yıllarında Cenevre Antlaşması imzalandı. Bu antlaşma ile Kuzey ve Güney Vietnam olmak üzere iki ayrı yönetim kuruldu. 1965 yılında bir seçim yapıldı ancak Güney Vietnam seçime katılmadı. Bununla birlikte Kuzey Vietnam, Güney Vietnam'a savaş ilan etti. Savaş Güney Vietnam'ın galibiyeti ile son buldu. Vietnam ile ilgili merak edilenleri sizler için derledik...

Vietnam Nereye Bağlı? Vietnam Bugün Haritada Nerede?

Vietnam, Güneydoğu Asya'da Çinhindi Yarımadası'nda bulunan bir ülkedir. Kuzeyinde Çin, batısında Kamboçya ve Laos, güneyinde Siyam Körfezi, doğusunda ise Güney Çin Denizi bulunur. Ülkenin geneli dağlıktır. Song- Koi ve Mekong deltaları önemli alçak düzlükleridir. Vietnam'ın doğu kısmında kıyı ovaları yer alır. Diğer toprakları ise ormanlık ve dağlıktır.

Vietnam 1976 yılında tekrardan birleşerek Vietnam Sosyalist Cumhuriyeti adını almıştır. İktidardaki tek yasal parti, Vietnam Komünist Partisi'dir. Bu ülke 58 şehre bölünmüştür. Aynı zamanda 5 merkezi yönetim birimi bulunur. Çok eski zamanlardan beri Vietnam'ın ekonomisinin büyük çoğunluğunu tarım oluşturmaktadır. Islak pirinç ekimi oldukça önem arz eder. Manyok, kocadan, mısır, kahve, çay, kauçuk gibi ülkenin başlıca ürünleridir. Aynı zamanda alüminyum üretiminde kullanılan boksitte Vietnam'dan çıkarılmaktadır. 

Halk uzun yıllar boyunca izole bir şekilde yaşamıştır. Nüfusun yaklaşık olarak %84'ü Vietnam kökenli, %2'si Çinlidir. Geriye kalanı Muong, Meo, Thai, Khmer, Man ırklarından oluşmaktadır. Azınlık gruplarının olmasına rağmen Vietnam halkım ortak kültür birliğine sahiptir.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Vietnam Savaşı Kaç Yılında Gerçekleşti? Vietnam Savaşı'nda Kaç Asker Öldü?
Mutlaka Görülmesi Gereken Ülkelerin Başında Gelen Vietnam Hakkında 15 İlginç Bilgi
Vietnamlı Fotoğrafçıların Objektifinden Savaşı Tüm Çıplaklığıyla Gözler Önüne Seren 16 Kare

Popüler İçerikler

Narin Cinayetiyle İlgili "Aile Bizim Dostumuz" Diyen AK Parti Milletvekili ile Salim Güran Aynı Karede
Narin Güran Cinayetinde Yeni İddialar Yeni Detaylar: 'Eczaneden Ertesi Gün Hapı Aldılar' İddiası!
Eski Milli Sporcu Emre Başkan'ı Makas Atarken Öldüren Sürücü Serbest Kaldı