Video Paylaşım Sitelerinden Elde Edilen Gelirlere Vergi Geliyor

Maliye Bakanlığı, internetteki video paylaşım sitelerinden sağlanan gelirleri vergilendirecek bir düzenleme hazırlıyor.

Dünya gazetesinden İmam Güneş'in haberine göre Maliye Bakanlığı, YouTube, Dailymotion, İzlesene gibi video paylaşım sitelerinden elde edilen gelirlerden vergi alınmasına ilişkin düzenlemenin çalışmalarına başladı. 

Gelir elde edilen kanallar için kişisel hesapları kontrol eden Maliye, para trafiğini saptadığı kişilerden vergi almaya başladı. Bu vergilerden kaçınmak isteyen bazı kişilerin hesaplarını KKTC’ye taşıdığı bilgisine ulaşan Maliye, yeni düzenlemeler yapacak.

'En popüler 10 YouTube kanalının yıllık kazancı 7 milyon lira'

İnternetten seyredilen video miktarı her yıl katlanarak artıyor. Bu gelişmeyi keşfeden firmalar video içeriğine yatırım yapıyor. Kullanıcılar da, kanal açıp paylaşımlarda bulunarak izlenme sayısı ile abone sayısını artırıyor ve bunun karşılığında kazanç elde edebiliyor.  

'Socialblade' sitesinin verilerine göre Türkiye'den yayın yapan 10 popüler YouTube kanalının ortalama yıllık kazancı 2 milyon 466 bin dolar (7 milyon 150 bin lira).

Yükselişte olan YouTube kanalları Maliye Bakanlığı'nın da dikkatini çekti

Türkiye'deki YouTube kanalları arasında abone sayısı milyonları aşan kanallar da bulunuyor. Kanallar ve videoların izlenme oranları giderek yükseliyor. 

Verilere göre toplam 14 video paylaşım kanalından yaklaşık 20 milyon liraya yakın gelir sağlandığı, vergi tahakkukunun da yaklaşık 4–5 milyon lira civarında olduğu tahmin ediliyor. Başka bir ifadeyle eğer bu kazançlardan gelir veya kurumlar vergisi tahsil edilebilseydi, 4-5 milyon lira civarında bir vergi geliri Maliye’nin kasasına girecekti.

Hesaplarında hareketlilik görülen kişilerden vergi alabiliyor. Bazı YouTube kanalı, internet sitesi, blog sahipleri de KKTC’deki düşük vergi oranını göz önünde bulundurarak hesaplarını taşıyor. KKTC’de sanal temsilci olma, ofis adresi gösterme, yıllık lisansın alınması ve hesapların yapılması vergiler dahil yıllık 2 bin 400 euro gibi bir rakamı buluyor. Bu düşük maliyet, hesapların taşınmasını kolaylaşıyor. Hosting ve domain firmaları veya online olarak herhangi bir hizmet satışı yapan firmalar da vergiden muaf olmak için KKTC’de şirket kuruyor.

Popüler İçerikler

HTŞ Lideri Colani Kadına Başını Örtme Talimatı Verdiği Videoyla İlgili İlk Kez Konuştu
Müge Anlı'da Yeni Bir Fenomen Doğdu: Habibe Kendine Has Tarzı ve Tavrıyla Hepimizi Fena Gaza Getirdi!
Almanya’daki Saldırıyı Kim Yaptı? Noel Pazarı Saldırganının Kimliği ve Röportajı Ortaya Çıktı
YORUMLAR
25.06.2016

aslında geç kaldılar bu iş için. Çoğu youtuber sonunda şirketleşiyor zaten. Ama bizde hiç bir şeyin ayarı olmadığı için saçma sapan bir vergilendirme sistemi gelir.

26.06.2016

https://www.youtube.com/watch?v=ur4QQx57_xY

Pasif Kullanıcı
25.06.2016

youtubeda, twitch gibi kanallarda ayda 5 bin 10 bin tl gibi para kazanan insanlar var, bunu vergisinide s.ke s.ke odeyecekeler, yok oyle yama

26.06.2016

https://www.youtube.com/watch?v=ur4QQx57_xY

25.06.2016

Göktaşına vergi kesmeye çalışan bir ülkede bunlar normal.

TÜM YORUMLARI OKU (42)