Video Oyunu Tutkunu Olan Gençlerin Beyin Yapısındaki Değişim Uzmanlar Tarafından Açıklandı

Teknolojinin oyun endüstrisine yansıması ile birlikte hayatımıza giren video oyunları hakkında birçok şey yazılıp çizildi. Gençlerin ve çocukların en sevdiği etkinliklerden biri olan video oyunları gerek ekran süresinin artması gerekse oyunların içerikleri açısından dikkat çekti. Araştırmacıların büyük oranla gençler üzerinde olumsuz etkiler oluşturduğunu savunduğu video oyunlar hakkında yapılan yeni bir araştırma gençlerin beyin yapısı ile ilgili ilginç bir sonuca imza attı.

İşte detaylar...

Gençler video oyunları oynamaya bayılıyor ancak fiziksel ve ruhsal anlamda olumsuz etkileri aileleri korkutuyor.

Avustralya'nın Macquarie Üniversitesinde psikoloji alanında araştırmalar yapan Doç. Dr. Wayne Warburton video oyunu oynamayı çok seven ve ekran süresini uzun tutan gençler üzerinde yaptığı araştırmada ilginç bir sonuca ulaştı.

Dr. Warburton, pandemide uzun süre evde kaldığımız dönemi baz alarak yaptıkları araştırmada "ekran bağımlısı" olan ergenlerdeki agresif ve şiddet içeren davranışların sebebinin, beyinlerindeki prefrontal korteks bölgesinde meydana gelen değişimden kaynaklandığını ortaya çıkardı.

Araştırmada katılımcı çocukların ve ergenlerin yüzde 10'unun tehlikeli düzeyde 'oyun bağımlısı', bunların yüzde 3'ünün de daha ciddi düzeyde 'oyun hastası' olarak tanımlandı.

Uzun süre video oyunu oynayan çocukların beyin yapısındaki değişiklikler önem arz ediyor.

Warburton, 'Prefrontal kortekste meydana gelen bu değişimler, ergenlerin duygularını kontrol etmelerini, yaptıkları işlere odaklanmalarını ve çevrim dışı dünyada işlevselliklerini engelliyor' şeklinde konuştu.

Buna göre aşırı oyun oynamak beyindeki iletişim ağlarını etkiliyor olabilir.

Diğer yandan Warburton, ailesi tarafından zorla ekrandan uzaklaştırılan çocuklarda şiddet içeren davranışların daha sık ortaya çıktığını da ekliyor.

"Toplumdaki birçok çocuk ve gencin tehlikeli düzeyde video oyunlarıyla zaman geçiriyor."

Warburton, 'Onlara duygularını kontrol etmelerini ve çevrim dışı dünyada insanlarla nasıl iletişim kurmaları gerektiğinin eğitimi üzerinde yoğunlaşmalıyız' dedi.

"Asıl tehlike sosyal ilişkilerde ortaya çıkabilir."

Ekran bağımlılığının ekran süresi ile ölçülemeyeceğini söyleyen Warburton, gerçek tehlikeli göstergenin okul, uyku ve sosyal ilişkiler gibi ergenlerin hayatlarındaki etkisiyle ortaya çıkacağını belirtiyor.

Ergenlerin beynindeki değişimin giderilmesi için Alman bir araştırma merkezi ile birlikte çalışma yürüttükleri de aktarılanlar arasında.

Araştırmacı ekran karşısında geçirilen zamanın azaltılmasıyla beyindeki değişimlerin yeniden sağlıklı düzeye döndürülebileceğinin altını çiziyor.

Bunlar da ilginizi çekebilir:

Annesinin Eski Kocasıyla Evlenen Kadından İlginç Açıklamalar: "Üvey Babamla Evlenmek Verdiğim En İyi Karardı"
Fyodor Dostoyevski: Gelmiş Geçmiş En Önemli Yazarlardan Biri Olan Dostoyevski'nin Yaşamına Tanık Olun!
Uyku Bozukluğundan Mental Bozukluklara Lodoslu Havaların İnsan Psikolojisi Üstüne Olan İlginç Etkileri
Geceleri Rahat Bir Uyku Çekmeyi İmkansız Kılan Cinayet Oranlarına Sahip Dünyanın En Tehlikeli 10 Ülkesi

Popüler İçerikler

ATM’lerde 200 TL Krizi: Fatih Altaylı’dan 5 Bin Liralık Banknot Önerisi
Kılıçlı Yemin Olayında Yeni Gelişme: Teğmenlerden Sonra Komutanlar da Disipline Sevk Edildi
Mauro Icardi'den Olay Wanda Nara Paylaşımı: ''Evimde 2 Saat Boyunca Beni Taciz Etti''
YORUMLAR
07.03.2023

Aksine sosyalleşiyoruz civilization oynayan bir çocuğa ne gibi zarar olabilir mesela aksine aileler düzgün oyunlara yöneltmeli incelemeli araştırmalı arada eğlencede olacak tamam ama eğlendirirken düşündüren beyninizi her anlamda kullanmaya zorlayan çok fazla oyun var hay skeyim o uzmanları….

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ