Victoria Dönemi'nde Masum Oldukları Halde Kadınların Yapması Ayıplanan Gündelik Şeyler

1937'den 1901'e kadar süren Victoria Dönemi'inde Büyük Britanya'da birçok reform yapıldı. Fakat konu kadınlar olunca her şey yine ayrımcı ve yargılayıcıydı... Gelin zamanında kadınların yapmasının ayıp olduğu şeylere bir göz atalım:

1. Sıcak banyo yapmak uygunsuz ve tehlikeli görülüyordu.

Victoria zamanında insanlar tamamen ıslanan bir vücudun doğal korunmasını kaybettiğini düşündükleri için çok sık yıkanmazlardı. Yıkanmanın fiziksel rahatsızlıklara, ateşli hastalıklara ve daha kötü şeylere yol açacağına inanırlardı. 

Bu yüzden kendilerini soğuk suyla, sirkeli soğuk suya batırılmış süngerlerle yıkarlardı. İnsanlar 37.8 dereceden daha sıcak bir suda yıkanan kadınların delireceğine ve dünyevi zevklere yöneleceğine inanıyordu.

2. Kadınların iç çamaşırlarından bahsetmek uygunsuz görülüyordu.

Bu zamanlarda kadınların iç çamaşırlarından bahsetmenin bile vücuttaki bölgelere karşı sağlıksız bir ilgi doğuracağına inanılıyordu.

Bu dönemde kadınlar pantolon şeklinde, ortasında büyük bir delik olan iç çamaşırları giyiyorlardı.

3. Muhabbet ederken soru sormak terbiyesizlik olarak görülüyordu.

19. yüzyılın etik kuralları kadınların muhabbet sırasında soru sormaktan kaçınmasını öneriyordu. Çünkü bu dönemde karşıdaki kişiyi neyin rahatsız edeceği konusunda insanlar pek emin olamıyordu. Bu yüzden soruları direkt sormak yerine 'Umarım abin iyiydir' şeklinde dolaylı konuşuyorlardı. Ayrıca kadınlar arasındaki popüler muhabbet konuları hava ve çocuklardan oluşuyordu. Daha fazlası terbiyesizlik sayılabiliyordu.

4. Kadınların fiziksel aktivitelerde bulunması kabul edilemezdi.

19. yüzyılın başında kadınların vücutlarını sadece tek bir olay için koruması gerektiğine inanılıyordu: doğuma. Kadınlar için fiziksel aktivitelerin tehlikeli olduğuna, kadınla erkeğin arasındaki en büyük farkın kadınları kontrol etmenin daha kolay olması olduğuna inanılıyordu.

Tabii bu sistem çok da tutarlı değildi, sadece soylu kadınlarda işe yarıyordu. Kadınların erkeklerden daha güçsüz olduğu ve erkeklerle aynı işleri yapamayacağı düşüncesi yoksul kadınlara işlemiyordu. Bu kadınlar madenlerde, çelikhanelerde çalışıyor, tekstil ve çiftçilik alanına büyük katkıda bulunuyorlardı. Hatta fabrika sahipleri erkekler yerine kadınları işe almayı tercih ediyordu. Çünkü kadınlara zor işleri yaptırmak kolaydı ve maaşları daha azdı.

Tabii yüzyılın sonuna gelindiğinde bu kurallar üst sınıf kadınlarda da değişmeye başladı. Orta ve üst sınıf mensubu kadınlar spor yapmaya başladılar.

5. Bir erkekten alışveriş çantalarını taşımasını istemek ayıplanırdı.

Bu dönemde çevrenizde istemediğiniz bir erkekten kurtulmak oldukça kolaydı. Tek yapmanız gereken bu erkekten alışveriş çantalarını taşımasını rica etmekti. Bu dönemde alışveriş çantaları dahil birçok şey ile görülmek, sadece erkekler için değil, kadınlar için de utanç kaynağıydı. Asil bir kadının sadece tatlı bir köpekle, bir buket çiçekle ya da kucağındaki küçük bir meyve paketiyle yürümesi doğru karşılanıyordu. Kimi zaman kadınların kare bir kutu taşıması da normal karşılanıyordu, ama bu kutunun küçük olması gerekiyordu.

6. Bisiklet sürmek ayıplanıyordu.

Bisiklet süren kadınlar önyargıyla karşılanıyorlardı: çünkü bisiklet sürmek için daha uygun kıyafetler gerekmesiyle, özel etekler ortaya çıkmıştı. Victoria dönemi kadınları bu kıyafetlerin erkek pantolonlarına benzemesinden memnun değillerdi.

Ayrıca doktorların bisiklet sürmeyi cinsellikle bağdaştırması ve kadınların, özellikle de genç kızların masum olması gerektiği düşüncesi nedeniyle, bisiklet sürmek doğru karşılanmıyordu. 

Fakat kadınların bisiklet sürme hakkını savunan insanlar da vardı ve zamanla insanlar bu duruma alışıldı.

7. Ruj sürmek ahlaksız kadınların yaptığı bir şey olarak görülüyordu.

Kraliçe Victoria makyajın edepsizlik ve çekici olmayan bir hareket olduğunu düşünüyordu. Bu yüzden bir kadın güzellik ürünleri kullandığında negatif yorumlarla karşı karşıya kalıyordu. Sadece pudra kullanmak kabul görebiliyordu. Sadece aktrisler ve seks işçileri istedikleri gibi ruj sürebiliyor, makyaj yapabiliyordu. Hatta 1921'e kadar Londra'daki birçok kadın gizlice makyaj yapıyordu.

Fakat bu durum güzel görünme isteğini yok etmediği için kadınlar yüzlerini beyazlatmak amaçlı arsenik ve kurşun içeren ürünler kullanıyor, dudaklarına civa sürüyor, saçlarına ve yüzlerine amonyak sürüyorlardı. Tabii daha tehlikesiz yollar da vardı: yanakları kırmızı görünmeleri için çimdiklemek ve dudakları pembeleşmeleri için ısırmak gibi...

Popüler İçerikler

TikTok’ta "Karagül" Adıyla Açtığı Yayınlarla İnfial Yaratan Kadının Çocuklarını Devlet Korumaya Aldı!
Cezaevinde 37 Kiloya Düşen Nihal Candan İçin Tahliye Kararı Verildi
'İmam' Halil Konakçı, İlber Ortaylı'ya Ateş Püskürdü! 'Bizans Tohumu, Yunanlı, Dönme!'